Experienceblog: Een ontdekkingstocht naar de bubbel bij mijnwijncursus
Er staat ons een mooie middag te wachten. Vinoloog en wijndocent Jeroen van Mierlo gaat ons alles vertellen over mousserende wijnen. En laat ‘een bubbeltje’ zoals het in de volksmond heet nou nét onze favoriet zijn om een feestelijke avond mee in te luiden of gewoon, omdat het kan. Wij Nederlanders zijn daar misschien wat nuchter in. We drinken het gortdroge drankje vooral bij onze oliebol op 1 januari. Jeroen: ‘En laat dat nou nét de verkeerde combi zijn’. Mijn interesse is gewekt. Ik ben klaar voor een nadere kennismaking met deze spannende dame, de mousserende wijn.
Het 19e-eeuwse pand van Wijnhuis Oktober leent zich perfect voor de workshops van Mijnwijncursus. De winkel herbergt honderden mooie wijnen die wachten op een liefhebber of op een bourgondische avond in goed gezelschap. We nemen plaats aan de grote tafel in het sfeervolle proeflokaal achterin de winkel. Onder ons ook een aantal ex-cursisten die al eerder een workshop of wijncursus bij Jeroen hebben gevolgd.
Ik kan altijd beter naar iemand luisteren als ik iets in mijn glas heb
We houden er allemaal van om het bourgondische leven met een prachtig glas wijn te vieren. En we willen er allemaal graag wat meer over weten, dat schept een band. Cursist Jan: “Het is niet alleen heel gezellig maar je steekt er ook altijd wat van op. Zo heb ik laatst de verdiepingscursus Italië en Spanje gevolgd. Ik ben altijd weer verrast en onder de indruk van de kennis en bevlogenheid van Jeroen, het verveelt nooit.” Een mooi uitje voor een wijnliefhebber dus!
De workshop begint met theorie. Jeroen: “Ik kan altijd beter naar iemand luisteren als ik iets in mijn glas heb. Wie heeft dat ook?”. De groep beaamt dit en zo krijgen we onze eerste les: het vakkundig openen van de fles. Maar wat drinken we eigenlijk? We hebben geen idee. Een paar uur later zijn we in staat Cava van Champagne te onderscheiden en weten we het verschil tussen een Prosecco Frizzante en Spumante. Ook kunnen we onderscheid maken tussen de Methode Traditionnelle en Methode Charmat. We proeven een Crémant, een Sekt en meer zalige bubbels die we nog niet kenden.
Alle theorie is later terug te lezen in de interactieve digitale leeromgeving. En dat is maar goed ook, want de concentratie neemt na een aantal glazen bubbels wat af. Mijnwijncursus is een erkende onderwijsinstelling en heeft een eigen leermethode ontwikkeld. Wil je meer de diepte in, dan kun je bij mijnwijncursus je Wijnvignet, Wijnoorkonde of zelfs je Wijnbrevet halen. Dat zijn landelijk erkende certificaten. We zijn onder de indruk van de gedetailleerde kennis van Jeroen en de vermakelijke manier van lesgeven. We genieten van de bubbels, van het fijne gezelschap. We kletsen nog wat na en met een glimlach fietsen we naar huis. We verheugen ons nu al op de volgende workshop!
Zoek jij nog een origineel cadeau voor onder de boom? Maak iemand blij met een cadeaubon voor een leuke wijnworkshop. Naar mijn mening wordt wijn nog lekkerder als je er meer over weet! Bekijk hier het hele cursusprogramma van mijnwijncursus.