Foodblog: Diner bij Publieke Werken

Nu alweer bijna twee jaar geleden heeft Publieke Werken een flinke verbouwing ondergaan, zowel het café als restaurant is in bijna een maand tijd behoorlijk aangepakt. Deze verbouwing zorgt voor een moderne uitstraling maar heeft toch de accenten van een bruin café. Achterin bevindt zich het restaurantgedeelte met een open keuken. De menukaart is recentelijk vernieuwd en dus de ideale gelegenheid om deze uit te proberen.

Maak kans op een diner voor twee via Facebook


Op een heerlijke zomerdag hadden wij gereserveerd bij Publieke Werken voor een foodblog over de nieuwe dinerkaart. Omdat we in het verleden al regelmatig een biertje gedronken hebben bij “PW” baalden we eigenlijk wel dat we op deze lekkere dag binnen moesten zitten. Niets bleek minder waar, het was mij nog nooit opgevallen maar er is achter in het restaurant gedeelte namelijk ook een leuke buitenruimte! Wij hadden hier een fijn tafeltje en als echte Nederlanders zaten we dan ook de hele avond buiten, zo lang als het kan.

We starten de avond met een lekkere IPA van Goose Island, net nieuw op de tap dus voorlopig nog te verkrijgen bij PW. IPA staat bekend om zijn bitterheid echter is deze variant behoorlijk zacht en scoorde daarom bij ons beiden erg hoog. PW serveert erg lekker steenbrood met aioli en kruidenboter dus de start was veelbelovend. 

De kaart biedt voor ieder wat wils, zowel a la carte als een keuzemenu maar ook fondue is mogelijk. Achter vrijwel ieder gerecht staat een biersuggestie dus er zijn oneindig veel combinaties te maken. Wij laten ons verrassen door de keuken en al snel bereiken twee smaakvol ogende voorgerechten onze tafel. 

De witlofsoep is heerlijk romig en leuk gepresenteerd met een los bakje kaas- en hamblokjes. De salade met scampi’s is ook een echte ‘eye-catcher’ en is rijk aan grote garnalen, sesamdressing, cashewnootjes en peultjes. De scampi’s hebben precies de juiste gaarheid en zijn zeer smaakvol. 

Ondertussen hebben wij ook een heerlijke fles rosé ontvangen, het merk AIX is druk bezig de markt te veroveren en staat in diverse maten te pronken op de bar van het restaurant. De rosé komt uit Frankrijk en is fris, fruitig en vooral erg zomers; genieten!


Het hoofdgerecht laat niet lang op zich wachten. We hebben wederom de kok laten kiezen en zodoende kregen wij de hardloper “Ti-Pan Zalm” en de “Surf & Turf”. De Ti-Pan Zalm is een heerlijk stukje zalmfilet, gamba's, Oosterse groenten en teriyaki-saus geserveerd op een sissende plaat. Dit gerecht smaakt echt heel goed en is dus met recht een hardloper. Door de hete plaat blijft alles ook lekker lang warm dus kun je rustig genieten. 

De Surf & Turf wordt op een erg leuke manier geserveerd, hangend aan een spies zien de runderhaaspuntjes en Black Tiger gamba’s er extra aantrekkelijk uit. Het vlees is heerlijk mals en nog mooi rood van binnen. Samen met de verse friet bieden deze hoofdschotels echt ‘waar voor je geld’, goede porties en er is duidelijk goed op kwaliteit gelet bij de inkoop.

Met dit warme weer is afsluiten met een koud dessert nooit een straf. Wij waren dan ook erg blij met de nagerechten die we geserveerd kregen. De tiramisu van aardbei met mascarpone, lange vingers en fraise de bois smaakte top. Ook de macaron van framboos met roomijs en muntsaus was niet te versmaden. Ondanks dat we eigenlijk al behoorlijk vol zaten gingen deze desserts helemaal op. 

Als afsluiting van de avond bestelden wij een cappuccino en verse muntthee. Hier kregen we ook nog een ‘stukje chocolade’ bij. Dit tablet van 145 gram (!) is pure chocolade uit Ghana. Voor de chocoladeliefhebber een echte traktatie en voor zover ik weet uniek in Breda. Met de hamer en beitel mag je vervolgens de chocolade in stukjes slaan, erg leuk bedacht!

Met een tevreden gevoel nemen wij afscheid van het personeel. Niet onbelangrijk om te vermelden is dat zij ons de hele avond uitstekend geholpen hebben en duidelijk plezier hebben in het werken bij PW. Ze snappen wat belangrijk is, zo liet iemand aan een tafel naast ons bijvoorbeeld zijn mes vallen. Hoewel de serveerster best ver weg was herkende ze dit geluid en kwam al aangelopen met een nieuw mes, top, dat is service! 

Zoals gezegd, ook in de zomer kun je heerlijk zitten in het restaurant van Publieke Werken, reserveer eens een tafeltje op de patio of dicht bij de grote tuindeuren voor een diner in de frisse buitenlucht.