Foodblog: luxe lunch bij De Jong Deli

Na een ingrijpende verbouwing opende De Jong Deli haar deuren aan de Adriaan Oomenstraat 1a in Teteringen (voorheen restaurant Prei). De Jong Deli is een (dag)restaurant, traiteur, delicatessen- en bakkerswinkel waar je 5 dagen per week terecht kunt. Alles wat je in het restaurant eet, kun je ook in de winkel kopen. Eigenaren Dennis en Kim nodigden ons uit om een kijkje te nemen en de heerlijke producten van De Jong Deli te proeven. Wil je liever zelf proeven? We verloten een lunch voor twee personen via Facebook en Instagram!

 

Historie
 De Jong Deli vindt zijn oorsprong in Bakkerij de Jong en is daarmee de 4e generatie broodbakkers in de regio. Het begon in 1900 met een assortiment wit-, bruin- en roggebrood dat werd gebakken in een takkenbosoven. Pas later werd het brood van Bakkerij de Jong gebakken in een op kolen gestookte oven en nog veel later ging men over op de huidige gas- en elektrische ovens. In de jaren 50 werd het assortiment uitgebreid met eierkoeken en, het prijswinnend, worstenbrood. Waar in de beginperiode het brood nog werd thuisbezorgd met een hondenkar, kun je de producten nu dagelijks verkrijgen via internet en in de winkels in Teteringen en Breda.

 

Over Dennis en Kim
 Dennis en Kim de Jong openden hun eerste bakkerswinkels in Teteringen (2003) en Breda (2005) en maakten, mede door uitbreiding van het assortiment, een enorme groei door. Dennis heeft een schat aan ervaring uit bakkersfamilie De Jong en Kim heeft een horeca achtergrond als dochter van een bekend restaurateursechtpaar. Zij hebben hun kennis, expertise en passie laten samenvloeien in De Jong Deli. 

 

Thuis genieten van De Jong Deli 
 Alle gerechten op de menukaart worden vers in eigen keuken bereid, met gebruik van mooie en pure ingrediënten en streekproducten. Alle producten die geserveerd worden in het restaurant, zijn tevens verkrijgbaar in de delicatessenwinkel. En met alles bedoelen ze ook werkelijk alles. Van olijfolie, olijven, thee, koffiebonen, wijn, maaltijden, vlees, vleeswaren en kazen, tot een breed assortiment patisserie, bonbons, ijs en niet te vergeten: het brood, waar het allemaal mee begon in 1900. 

 

 

 

 

Lunchen bij de Jong Deli
 Als je De Jong Deli binnen komt loop je eerst door de winkel, waarna je uit komt in het gezellige horecagedeelte. Hieraan grenst ook de grote open keuken, waardoor je kunt zien hoe de gerechten vers worden bereid. Wij namen plaatst aan de prachtige leestafel in de serre, met uitzicht op de achtertuin. We werden al snel geholpen en bestelden een verse jus en een smoothie van exotisch fruit, vers en gezond! Terwijl we van ons sapje genieten krijgen we uitleg over de menukaart. Je kunt kiezen uit tien belegde broodjes, drie verse soepen, tien salades en tien warme gerechten van de dagkaart. Daarnaast kun je kiezen voor een 3-gangen menu, dat wekelijks wisselt. 

 

We nemen een keer het DELI menu dat deze week bestond uit een Oosterse rundercarpaccio, zeetongrolletjes en een ijstaartje. Daarnaast bestelden we we een mosterdsoep met kalfsragout en de scampi burger. De tafel werd ingedekt en voordat we ons hoofgerecht kregen werd er een papieren zakje met verschillende soorten brood van bakkerij De Jong geserveerd. Daarbij kregen we de olijfolie en vinaigrette van het huis. Eigenares Kim legt uit dat de olijfolie van de eerste persing is en afkomsting van het Griekse eiland Zakros. De olie heeft een mooie zachte smaak en is voor maar €4,75 verkrijgbaar in de winkel. 

 

 

 

Voorgerechten
 Bij het menu werd een Oosterse rundercarpaccio geserveerd met sojasaus, gekarameliseerde pinda's, gebakken uitjes, in zuur gelegde komkommer sliertjes en een licht cocktailsausje. Veel verschillende smaken van zoet, zuur en zout die samen voor een ware smaakexplosie zorgen. Een van de lekkerste carpaccio's die wij in de afgelopen tijd geproefd hebben! Bij de carpaccio werd een Shiraz van Kirrihill uit Australië geserveerd. Een volle en kruidige rode wijn die mooi overeind bleef staan naast dit gerecht. 

Het tweede voorgerecht was een mosterdsoep met kalfsragout. De stukken kalfsvlees waren super mals en smolten bijna op je tong. De mosterdsoep was goed op smaak, waarbij de mosterd niet overheerst. In de soep zaten ook champignons, gebakken uitjes en verse lente ui, een lekker frisse toevoeging in de volle romige soep. Bij dit gerecht werd merlot van Vincento Monte uit Chili, de huiswijn, geserveerd.

 

 

 

Hoofdgerechten
 Bij het menu werden zeetongrolletjes met ragout van prei, spekjes, een aardappelgratin en een kruiden dressing geserveerd. De zeetongrolletjes waren krokant gebakken en perfect gegaard. De zachte smaak van de vis ging mooi samen met de prei en het zoutje van de spekjes. Ook de aardappelgratin was vol van smaak en een mooie combinatie met de vis en prei. Zacht, rijk en romig! We dronken hierbij een Chenin Sauvignon Blanc uit Zuid Afrika van Slent Farms, die goed bij dit verfijnde gerechtje paste. Deze huiswijn is tevens in de winkel verkrijgbaar. 

De scampi burger werd geserveerd op een bedje van gepofte rijst en met een topping van in zuur gelegde komkommersliertjes, witte kool, een curry dressing en suiker pinda's. Dit Oosterse gerecht is wederom een explosie van smaken, waarbij de chef een mooie balans heeft gecreëerd van zoet, zuur en zout. De burger bestond uit mooie grove stukken scampi, waardoor dit mooie product herkenbaar bleef. De scampi's waren vers, echt een heerlijk gerecht! We dronken hierbij een Viognier, een Zuid-Afrikaanse wijn van Zonneweelde.

 

 

 

Dessert
 Voor het dessert kozen we het ijstaartje met vers rood fruit en koffie met zelfgemaakte friandises. Het ijstaartje werd net als de voorgaande gerechten mooi gepresenteerd, een lust voor het oog. Het taartje bestond uit luchtig en licht krokant deeg, met daarin een vers gedraaid bolletje vanille ijs. Bovenop het taartje lag een zelfgemaakte macaron en een beetje vers fruit. Het gerecht werd gecomplimenteerd met een rode saus van framboos, aarbei en braam. Een heerlijk dessert, waarbij de zoete niet overheerst. Bij de koffie (van Giraffe) werden vier kleine friandises geserveerd; twee chocolaatjes en twee stukjes cake. Uiteraard waren deze ook zelfgemaakt. 

 

 

 

Conclusie
 De Jong Deli is van begin tot eind een beleving! Bij binnenkomst worden direct al je zintuigen geprikkeld, de zaak ziet er prachtig uit en overal waar je kijkt zie je heerlijke producten. Het gedeelte van de lunchroom is mooi ingericht en daardoor erg gezellig om te zitten. Toen wij er waren was ook elke tafel bezet. Alle gerechten worden vers en in je zichtveld bereid, de keukenbrigade neemt duidelijk trots in haar werk. Het personeel is vriendelijk, snel en heeft daarnaast veel warenkennis. Wij werden uitstekend geadviseerd in de keuze van gerechten en de daarbij passende wijnen. Service en gastvrijheid staan hier echt hoog in het vaandel. Het 3-gangen menu kost €24,50, absoluut niet veel voor de kwaliteit die je krijgt. De zaak is tot 19:00 uur geopend, je kunt hier dus ook terecht voor een vroeg diner! Wat ons betreft is De Jong Deli absoluut een aanrader, of beter gezegd een must voor iedereen die van lekker eten houdt. 

 

De Jong Deli
Adriaan Oomenstraat 1a
 4847DH Teteringen
 076 571 3226
teteringen@dejongdeli.nl
www.dejongdeli.nl
facebook.com/dejongdeli