Foodblog: diner bij Wijnbar Pinot

Sinds begin dit jaar bevindt zich recht tegenover de Grote Kerk, op de Grote Markt een charmant restaurant dat zich specialiseert in wijn-spijs combinaties. De keuken serveert internationale gerechten, veelal klassiekers met een twist. Wijnbar & Restaurant Pinot is zeker niet het grootste restaurant aan de markt maar doet niet onder als het gaat om assortiment en keuze. Onze foodie Wouter ging er dineren.

 

Ik heb in het verleden al eerder kennis mogen maken met Pinot rond de opening in januari van dit jaar. Wij waren aanvankelijk van plan een stadshap te eten, maar toen wij eenmaal voor Pinot stonden was de keuze erg makkelijk. Het terras en het menu van Pinot lonkte. 

 

Wij konden direct plaatsnemen aan een Frans ogend terrastafeltje en werden vrijwel tegelijkertijd vriendelijk ontvangen door de gastheer en sommelier van de avond. Hij bood ons aan het concept achter Pinot en de kaart van Pinot uit te leggen en stelde diverse gerechten voor. Wij lieten de sommelier ons dan ook enigszins leiden in onze keuze van gerechten maar voornamelijk in onze keuze van wijn.

 

Gezien het feit dat het wat later was op de avond, weken wij een klein beetje af van de gebruikelijke tafelwijze van Pinot. Normaliter, wanneer men niet laat aanschuift, kiest men een gerecht waarbij ook een passende wijn kan worden gekozen en wordt dit met allerlei gerechten herhaald tot men bij het dessert is aangekomen. Een soort tapas maar dan met mooie Franse gerechten en internationale wijnen. Wij lieten echter de gerechten tegelijkertijd komen, geserveerd met een rode wijn, passend bij het geheel. Op de kaart treft men simpele namen, wij kozen voor rund, aardappel, salade en coquille. De eenvoudige namen van de gerechten zijn het tegenovergestelde van wat zij daadwerkelijk zijn. De gerechten zijn vol van smaak, ingrediënten zijn perfect op elkaar afgestemd, de smaken complimenteren elkaar en zeker ingewikkelder dan hun naam doet vermoeden.

 

Het rund, in lapjes gesneden bavette, werd geserveerd in een jus van steranijs met tijm, met daarnaast schijfjes gebakken bataat en aardappelpuree. Het malse vlees was perfect gebakken, medium, zoals verzocht. De jus, of saus, vulde de smaak van het vlees erg goed aan en was ook erg lekker in combinatie met de bataat en aardappelpuree.

 

Coquille, het enige gerecht waarbij de sommelier terecht een witte wijn adviseerde, was een tartaar van coquille geserveerd met komkommer en een mousse van komkommer en bovenop een krokantje van spelt. De combinatie van alle elementen in dit gerecht sloten erg goed op elkaar aan en is net als de bavette een absolute aanrader op de kaart van Pinot.

 

    

 

De salade was een frisse salade met komkommer, watermeloen en schijfjes radijs en diverse kruiden. Het gerecht Aardappel bestaat uit heerlijke verse krokante Belgische frieten geserveerd met een frisse dragon mayonaise. Beiden een prima bijgerecht om de coquille en de bavette te complimenteren. Voor het dessert wendde wij ons weer tot de sommelier/gastheer en hij raadde ons aan wat wij al op het oog hadden.

 

We kozen beiden voor Braam. Wederom een simpele naam voor een mooi licht gecompliceerd dessert. Braam is een cheesecake waarop een krokantje ligt van amandel, met daarop bramen, Haagse bluf en een sorbet van bosvruchten. Wederom een klein aantal elementen die perfect op elkaar inspelen qua smaak en voor ons de perfecte afsluiter van het avondeten. Uiteraard geserveerd met een goede kop cappuccino.

 

 

 

Onze conclusie over Wijnbar & Restaurant Pinot is duidelijk, het is een restaurant waar je bijzondere gerechten kan bestellen, gerechten die men zelf niet zomaar op tafel zet. Er is aandacht voor elk detail van het gerecht, maar smaak lijkt met stip voorop te staan in de keuken van Pinot. De service sluit aan bij de kwaliteit van de gerechten, de sommelier en de bediening die deze avond dienst deden hadden kennis van zaken. Zij wisten alles over de gerechten, over de wijnen en over de combinatie van de twee. Pinot heeft het allemaal, het is een klein liefelijk restaurant tussen de grote jongens op de Grote Markt. Pinot heeft prachtig zicht op de markt en de Grote Kerk van Breda en van dit alles mag je genieten met een diner dat het schrijven waard is.

 

Wij waren aan het eind van de avond in totaal €62,20 kwijt. Wij hebben met twee personen goed kunnen eten en de kwaliteit ligt erg hoog. Naar mijn mening is dit niet duur voor wat wij hebben gekregen, zeker niet als ik mij bedenk dat ik laatst voor een stadshap met twee personen evenveel kwijt was. Het water, Eau de Pinot, staat ook op het bonnetje, uiteraard gratis zoals het hoort.

 

Wijnbar Pinot
 Grote Markt 46
 4811 XS Breda
www.wijnbarpinot.nl
info@wijnbarpinot.nl
Facebook