Dit zijn de 22 beste fine dining restaurants in Breda en de Baronie

Breda is een Bourgondische stad, waar lekker eten en drinken centraal staat. Heb je iets speciaals te vieren of wil je gewoon een avondje culinair in de watten worden gelegd? In dit lijstje hebben we de beste fine dining restaurants voor je op een rijtje gezet. Een overzicht van alle leuke restaurants in Breda vind je hier

Fine dining is het dineren in een sjiek/ gastronomisch restaurant. Het zijn restaurants waar ze culinair hoogstaande gerechten serveren en je door professionele bediening wordt geholpen. Kortom alles moet tot in de puntjes kloppen om jouw een unieke ervaring te bezorgen. In dit lijstje staan ook drie sterrenrestaurants, die zijn aangegeven met met een sterretje (*). 

RESTAURANT CHOCOLAT

Welkom in de wereld van restaurant Chocolat. Een wereld van verleiding, verwend worden en culinaire creativiteit. De keuken, onder leiding van eigenaar en chef-kok Dorus Clement, combineert de Internationale keuken met Franse en Oosterse invloeden. Je kunt hier zowel voor lunch als diner terecht en in de zomer zit je ook heerlijk buiten op het terras aan 't Sas. 

BLeUE

Bleue Bar Bistro serveert de moderne, Franse keuken. Herkenbare gerechten, eigentijds uitgevoerd. De hele dag door. Gelegen op de Grote Markt in Breda, haalt Bleue een beetje Parijs naar Breda. Gastronomisch & bistronomisch.

RESTAURANT UIJTTEWAAL

Aan de fraaie zuidrand van Breda strijk je neer voor een culinair avondje uit. Je kunt hier genieten van de gastronomie van de broers Uijttewaal: Sven kookt, Lars schenkt. De twee broers laten zich graag leiden door de seizoenen. Bij Uijttewaal draait alles om aandacht. Of je nu komt voor een early dinner of voor lekker lang tafelen, ze zetten onvergetelijke gerechten op tafel. Bij voorkeur begeleid door een smakelijk glas, want wijn en spijs trekken samen op. 

bistro bardot

Bistro Bardot is het fine dining restaurant van Brasserie Bardot, daar waar het Franse culinaire avontuur in 2014 is begonnen. Het menu staat uiteraard in het teken van de Franse Keuken. In de zomer zit je hier ook heerlijk buiten aan het gezellig Van Coothplein. 

Ingenhousz

Vergeet standaardmenu’s vol beproefde recepten. Bij Ingenhousz draait alles om smaak, ervaring en beleving. Proef verse ingrediënten en laat je verrassen door nieuwe smaaksensaties van streekproducten die je nog niet kende. Ingenhousz is gevestigd in een prachtig oud schoolgebouw en  beschikt een groot terras in de binnentuin.

5. by cas

Bij 5. by Cas wordt er elke dag met verse ingrediënten gewerkt om zo het beste aan de gasten te serveren. Huisgemaakt, puur, persoonlijk, ruw en stoer. Dit kleine restaurant is gevestigd aan de Ridderstraat, middenin het centrum van Breda. 

Restaurant Liefdegesticht

In restaurant Liefdegesticht stelt iedereen alles in het werk om gasten een perfect gerecht en een unieke beleving te bieden. Iedereen is gek van lekker eten, waarbij de eenvoudige gerechten met een rijke smaak centraal staan; geheel in de sfeer van rooms-katholieke nonnen die hier vroeger leefden. Alle gerechten zijn puur, vers, creatief en van hoge kwaliteit. Liefdegesticht is het restaurant van Hotel Nassau, maar is ook toegankelijk voor niet gasten. 

RESTAURANT ZUYD

Zuyd is gevestigd aan de Ginnekenweg in Breda Zuid. Het restaurant is van het ondernemerspaar Stefan Dirkx en Wendy Dirkx-Michielsen. Stefan heeft zijn ruime ervaring opgedaan bij diverse (sterren-)zaken door het land. Zijn stijl van koken is in de basis Frans, maar ziet veel wereldse invloeden. Van de amuse tot de friandise bij de koffie; alles is huisgemaakt en bijzonder gepresenteerd. De menukaart bestaat uit een verrassingsmenu in 4 tot 7 gangen welke je nog kunt aanvullen met diverse specials of een wijnarrangement.

WIJNBAR PINOT

Gelegen aan de Grote Markt en met uitzicht op de Grote Kerk is Pinot wijnbar en restaurant, de ideale plek om te genieten van lekker eten en goede wijnen. Verrassende wijn-spijs combinaties zijn de specialiteit van het restaurant. De sommelier adviseert je graag bij de keuze uit een van de vele wereldwijnen. Pinot heeft wijnen uit Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Spanje en meer.

RESTAURANT MARKANT

Dit sfeervolle huiskamerrestaurant wordt gerund door Martijn en Demi, een “Markant” koppel met een grote liefde voor wijnen en gastronomisch genieten. Zij staan voor een unieke gastvrijheidsbeleving. De keuzes die zij op dit gebied maken zijn anders; divers, uniek en verrassend. Ze doen bijvoorbeeld verschillende bereidingen aan tafel en hebben in het midden van de zaak een uitgebreide kaasbar.

FRANSJEPAN

Fransepan is een Franse fine-dining bistro met een eigentijdse twist en wereldse invloeden. De dinerkaart is ingedeeld in tien warme en koude gerechten: vier vis, vier vega en twee vlees. Daarnaast is er een uitgebreide kaaswagen met drie lijnen: binnenlands, buitenlands en gepasteuriseerd. Alle ingrediënten zijn van topkwaliteit en alle gerechten worden van begin tot eind zelf gemaakt. 

BIJ FRED

By Fred serveert enkel een 6-gangen diner, waarbij je kunt kiezen uit vis, vlees of vega(n). Voor eigenaar Fred is het belangrijk dat iedereen het gehele menu kan proeven, ondanks bepaalde intoleranties. Daarom kiest hij ervoor om alle gerechten lactose- en gluten vrij te bereiden. Uiteraard wordt bij alle gangen een bijpassende wijn geserveerd.

wijnhuis de blauwe camer

Wijnhuis De Blauwe Camer is een restaurant gelegen op het prachtige domein van de zusters van het St. Catharinadal te Oosterhout en omgeven door eigen wijngaard, moes- en kruidentuin. Gecombineerd met de culinaire roeping van Maikel en Tessa, bieden wij unieke wijn & spijs!

porta sud

Porta Sud serveert de moderne Italiaanse keuken. Het restaurant is een plek om te genieten van eten en drinken en aandacht staat centraal. Chef kok en eigenaar Ralph Geert kookt moderne klassiekers gemixt met creative inspiratie.

SALON DE PROVENCE

Bij Salon de Provence kun je kwaliteit verwachten in alle aspecten. Gastheer Bono heeft jarenlang ervaring opgedaan bij Inter Scaldes. Chefkok Niels heeft gewerkt in diverse toonaangevende restaurants en zorgt ondertussen in de keuken voor kwaliteit op het bord. De keuken heeft een Franse basis en groenten spelen een hoofdrol spelen in het menu. Er wordt gekookt met de mooie producten die Nederland te bieden heeft, vrijwel alle producten worden lokaal ingekocht.

't jagthuis

Bij Restaurant 't Jagthuijs werken ze uitsluitend met de producten van het desbetreffend seizoen. Werkelijk alles wordt in eigen keuken bereid, of het nu gaat om het maken van hammen, patés, het fileren van de dagelijks aangevoerde verse vis, het uitbenen van het wild, het trekken van de diverse soorten jus of het maken van het ijs en friandises. Door alleen voor de allerbeste leveranciers te kiezen, het werken met Biologische producten én met in de fundering altijd respect voor de klassieke Franse keuken, worden hier de mooiste menu’s gecomponeerd en geserveerd door onze zwart brigade.

WOLFSLAAR*

Landgoed Wolfslaar is een bijzondere locatie aan de zuidrand van Breda. Midden in de weelderige, ongerepte natuur vind je Restaurant Wolfslaar. Onder leiding van chef kok Maarten Camps is Wolfslaar al jarenlang het enige restaurant met een Michelin ster in Breda. 

DAMES PELLENS

Wijnbar Dames Pellens is gevestigd aan de Boschstraat en heeft een sfeervol terras onder de grote plantaan. Dit is een restaurant waar je heen gaat om culinair te genieten. Je kiest uit 4, 5, 6 of 7 gangen en indien gewenst een bijpassend wijnarrangement. Je kunt hier zowel voor lunch als diner terecht.

restaurant ruitersbosch

Restaurant Ruitersbosch is gevestigd aan de rand van het mastbos in een sfeervolle en ongedwongen ambiance. De keuken van Ruitersbosch is Frans georiënteerd. Met invloeden uit ons eigen land en het zuiden van Europa. De witte brigade werkt uitsluitend met duurzame en dagverse ingrediënten. De menukaart wisselt met elk seizoen en staat in het teken van ambachtelijkheid, zoals het bereiden van eigen fonds, soepen, sauzen en patisserie.

RESTAURANT ZOUT & CITROEN*

Midden in het drukke stadscentrum van Oosterhout vormt de monumentale locatie met romantische tuin een mooi rustgevend decor om te kunnen genieten van de pure creaties van de keukenbrigade. Ze proberen wanneer mogelijk biologische producten te gebruiken en hebben één Michelin ster in handen.

RESTAURANT BY PASCAL

Beleving en smaak dat is waar het om draait bij Restaurant By Pascal in Oosterhout. De accommodatie, het team en natuurlijk de gerechten.Samen met zijn team streeft Pascal naar perfectie. Pascal vormde zijn eigen visie op koken met verfijning, dynamiek en hier en daar gewaagde combinaties, welke in de gerechten zijn terug te vinden.

RESTAURANT O&O*

Een bezoek aan O&O staat garant voor een avond genieten van bijzondere, Oriëntaalse gerechten die hun oorsprong vinden in Maleisië, Singapore, Thailand, Hong Kong en Japan, met hier en daar een knipoog naar de Franse keuken. Het restaurant is heeft één Michelin ster.