Foodblog: Shared dining met een Oosters tintje bij Eethuys 1535

Eethuys 1535 is dé Asian fusion gastrobar van Breda. Met een uitzicht op de grote kerk geniet je van de mooiste smaken uit het Oosten. Eethuys 1535 is een plek waar trendy en klassiek samenkomen en shared dining geheel op eigen wijze wordt gepresenteerd. Het restaurant straalt een zeer intieme en ongedwongen sfeer uit. Wij namen de proef op de som en kregen een tafeltje aangewezen met uitzicht op de open keuken.

MAAK VIA FACEBOOK EN INSTAGRAM KANS OP EEN 3-gangen verrassingsmenu voor twee!

Bij binnenkomst worden we gastvrij ontvangen door Fleur. Fleur is gastvrouw en wordt vanavond bijgestaan door Julie. Terwijl wij plaatsnemen aan onze tafel kijken we onze ogen uit. De zaak is ontzettend mooi ingericht met veel zwart en rode elementen, heel chique. 

Terwijl wij genieten van de fijne sfeer die hier heerst, serveert Fleur ons een aperitief. Cava met crème de cacao, elderflower, spekkoeklikeur en sinaasappel. Ondanks de zoete elderflower en spekkoeklikeur die in het drankje zitten, is het aperitief aanzienlijk fris van smaak. De smaken zijn precies goed op elkaar afgestemd. Bij ons aperitief wordt een schaaltje gemengde kroepoek met huisgemaakte pindasaus geserveerd. De kroepoek is nog lekker warm en knapperig, en de pindasaus lichtpittig en vol van smaak. We besluiten ons vanavond te laten verrassen door middel van een verrassingsmenu.

Dit beloofd een hele fijne avond te worden

Al genietend van onze cava, vertelt Fleur ons wat over het 'shared dining' concept van Eethuys 1535. Shared dining is een vorm van eten waarbij je wat kleinere gerechten met elkaar deelt. Eigenlijk net als Tapas, de bekende Spaanse vorm van social dining. Het samenzijn en de gesprekken staan centraal en de ambiance is gezellig in een restaurant waar ze het shared dining principe hanteren, zo dus ook bij Eethuys 1535.

Het samenzijn en de gesprekken staan centraal

In de tussentijd worden onze eerste gerechtjes geserveerd. We beginnen met de tartaar van tonijn met geschroeide tonijn, zoetzure komkommer en sesam kletskop geserveerd op een crème van wortel met gember. Het is een zeer kleurrijk en mooi gerechtje wat het bijna zonde maakt om het op te eten. De tonijn is super vers en heerlijk op smaak, het zoetzure van de komkommer weegt goed af tegen de romige smaak van de crème die subtiele hints heeft van de wortel en gember. Het krokantje geeft een fijne bite aan het totaal. 

Naast de tonijn wordt beef tataki geserveerd met tamarinde, ponzu en enoki paddenstoeltjes. Enoki is een paddenstoel die afkomstig is uit Japan. Normaal gesproken lijken geteelde paddenstoelen erg veel op de paddenstoelen die in het wild groeien maar deze variant is een stuk kleiner en dunner. Het vlees is opvallend mals, perfect gegaard en goed op smaak. Ook in dit gerechtje zijn verschillende smaken en texturen terug te vinden. 

het vlees is opvallend mals

Het derde gerechtje zijn de met rivierkreeft gevulde verse springrolls. Bovenop de springrolls liggen de krokantjes van nori en daarnaast een dip van gele wortel. De vulling van dit gerecht is goed op smaak gebracht. Het gerechtje is lekker licht en dus een ideaal voorgerecht. De springrolls bevatten ook Thaise basilicum, deze is een beetje nootachtig en eigenlijk niet te vergelijken met de soort die we vaak in Nederland eten.

Bij onze voorgerechtjes schenkt Fleur een mooi glas Chardonnay uit. Deze wijn is licht en heeft complexe tonen van geroosterde amandelen, peer en appel in de smaak. 

De aangename zuren in deze wijn zijn perfect in balans met het fruit.

We hebben de smaak van het shared dining concept direct goed te pakken. Het zorgt er onbewust voor dat we rustiger eten en meer met elkaar bezig zijn. Terwijl we genieten van de prettige ambiance, kijken we uit op de open keuken, waar chefkok Randy wordt bijgestaan door Levi en Pepijn die verantwoordelijk zijn voor alle prachtige gerechten.

Terwijl we genieten van de prettige ambiance, kijken we uit op de open keuken

Inmiddels zien wij onze volgende gang de keuken uitkomen, we zijn benieuwd wat Fleur ons zal gaan serveren. Het eerste gerechtje zijn de Asian Oesters. De oesters zijn gegratineerd met parmezaanse kaas, chili en zwarte sesam. De radijs en wakame zorgen opnieuw voor de frisse kleuren en smaken in het gerecht. Dit is de eerste keer dat wij een oester op Oosterse wijze eten, en hopelijk niet de laatste keer. Wat is dit een lekkere combinatie!

Naast de oesters serveert Fleur twee crispy chicken burgers op gestoomde zwarte lotus broodjes. De kip is krokant van buiten en mals van binnen, zoals het hoort. De knapperige sla en gemarineerde komkommer geven het geheel een frisse touch. De sriracha mayonaise zorgt voor een romig en lichtpittig nasmaakje.

Weer een heerlijke smaakcombinatie

Het derde gerechtje van de tweede gang is een Tom Yam Kung soepje op basis van kokos en kreeftenbisque. De soep is gevuld met stukjes gamba en is een van de populairste soepen in Thailand en nabijgelegen landen. Een leuk weetje hierover is dat het eten ervan een positieve werking op de gezondheid door de combinatie van kruiden en specerijen. Wij durven wel te zeggen dat dit een van de lekkerste soepjes zijn die wij tot nu toe op hebben.

Tom Yam kung soep heeft een positieve werking op de gezondheid

Naast het soepje wordt voor ons beide een Dimsum geserveerd. Dimsum zijn traditionele gestoomde hapjes gevuld met bijvoorbeeld groenten, vlees en rijst. Die van ons zijn geserveerd met garnaal. `de Dimsum heeft een topping van limoenmayonaise, furikake, nori en sesam.

Ondanks het feit dat alle gerechtjes beperkt zijn in grootte wegens het shared dining concept, beginnen wij al redelijk voldaan te raken. Fleur schenkt nog een heerlijk glas wijn voor ons in voor het hoofdgerecht geserveerd gaat worden. We krijgen een Bodega Norton Finca La Colonia uit 2015 (Malbec). Anders dan de 'gewone' malbec krijgt deze wijn een jaar houtrijping en dat doet de wijn goed. 

Het resulteert in een krachtige Malbec, vol fruit en mooie houttonen.

Nu de wijntjes uitgeschonken zijn, is het tijd voor de hoofdgerechten. Op een mooi bord worden twee stokjes huisgemaakte saté geserveerd met daarbij de huisgemaakte pindasaus, atjar en kentang. De saté is gemaakt van kippendijen en daardoor heel mals. Absoluut een van onze favorieten.

Bij dit heerlijke vleesgerecht wordt een groot bord huisgemaakte nasi goreng geserveerd. Deze nasi is overigens niet te vergelijken met de nasi die je kant en klaar koopt in de plaatselijke supermarkt. De nasi goreng van Eethuys 1535 is lekker kruidig en rijkelijk gevuld met groenten. On top ligt wat taugé als garnering.

DE NASI GORENG VAN EETHUYS 1535 IS LEKKER KRUIDIG EN RIJKELIJK GEVULD MET VERSCHILLENDE GROENTEN.

Naast de saté wordt nog een ander vleesgerecht geserveerd. Een premium gesneden stuk entrecote van de dunne lende met een klein vetrandje. Het vlees is wederom erg mals en overgoten met een saus van zwarte knoflook. Onder het vlees bevindt zich huisgemaakte rendang. Rendang is een soort stoofpotje uit de Indonesische keuken gemaakt van rundvlees, groenten, kruiden en kokosmelk. Op de entrecote liggen wat groene asperges en een brunoise van pompoen.

EEN SMAAKVOL GERECHT MET MOOIE HERFSTKEUREN

Het laatste hoofdgerecht dat geserveerd wordt is de Kabeljauw Ikan Boemboe Bali. Dit is kabeljauw die in pittige saus met geroosterde paprika en oosterse specerijen geserveerd wordt. Bij dit gerechtje wordt een huisgemaakte sambal geserveerd. De kabeljauw smaakt uitermate goed en is op de huid gebakken. De saus is niet te pittig en voor iedereen toegankelijk.

 Deze sambal is gemaakt van de heetste peper ter wereld, durf jij het aan?

Na alle Oosterse heerlijkheden, staat ons nog een dessert te wachten. We zien hoe de koks bezig zijn met de opmaak van onze borden en kunnen bijna niet wachten tot het voor onze neus staat. 

Wij kletsen nog wat verder en zien Fleur onze kant op komen met onze desserts. De naam van het gerechtje zegt het al 'Chocolade & Spekkoek'. Het bord is wederom prachtig opgemaakt en bestaat uit verschillende losse componenten: spekkoek, gezouten karamel ijs, ganache van pure chocolade en gekonfijte kumquats (dit is een citrusvrucht).  

We kunnen wel concluderen dat het laatste gerechtje zeker niet het minste is, dit is hemels!

Na vanavond zijn wij officieel fan van de Oosterse keuken, zeker in combinatie met shared dining maakt het dit concept uniek! Benieuwd naar meer? Neem dan een kijkje op de website, Facebook, of Instagrampagina van Eethuys 1535.

Liever gelijk reserveren? Via 076-5140036 is Eethuys 1535 op dinsdag tot en met zondag van 16.00 tot 00.00 te bereiken.


Tags: 1535 Eethuys