Foodblog: een Markante avond in het Ginneken!

Een warme avond zorgt ervoor dat we op de fiets door Breda richting het Ginneken rijden. We zijn uitgenodigd bij Restaurant Markant aan de Prins Hendrikstraat om van de gerechten van de nieuwe kaart te mogen proeven.


Bij aankomst zien we dat het terras gezellig staat uitgestald, met de kaarsen en de gekleurde kussens geeft ons dat een welkom gevoel. Zodra we binnenstappen worden we door gastheer Martijn en tevens ook eigenaar van de zaak, vriendelijk ontvangen. Hij wijst ons naar onze tafel waar we de eerste indrukken van de zaak goed op ons kunnen laten inwerken. Restaurant Markant oogt als een gezellige frisse huiskamer. Met de relaxte muziek op de achtergrond zorgt het dat we al snel op ons gemak zijn. De stoelen vallen ons gelijk op. Deze zijn helemaal custom made en zelf samengesteld zo vertelde Demi, mede-eigenaar, vol trots. 

Martijn vraagt ons gelijk wat we willen drinken en stelt de huiscocktail voor welke op basis, en hoe kan het ook anders, op Ginneken Gin is gebaseerd. Een mooi glas met volle smaken, dit belooft een prachtige avond te gaan worden. Terwijl we aan het genieten zijn van de huiscocktail wordt er een fingerfood hapje gepresenteerd op een langwerpig bord. Het is een cakeje van amandel en kappertjes met een zachte mouse van ansjovis. De textuur is heerlijk zacht en spreekt een breed smakenpallet aan in de mond. 


De fingerfood wordt opgevolgd met de amuse. Ponzu van tomaat en roggenbrood met een aan tafel bereide alcoholvrije bloody mary. Demi en Martijn vertellen ons dat ze per gang, 1 gerecht hebben wat ze aan de tafel willen bereiden. Ze vinden het belangrijk om dit aan tafel te kunnen en mogen doen. Echter is dit ook uit nood geboren. Mathijs, de chef-kok, die we later op de avond nog ontmoeten, staat alleen in de keuken. De tafel bereiding is dan een mooie samenwerking tussen de keuken en het geboden gastheerschap. De interactie met de gasten, de liefde voor de producten komen dan mooi naar voren.

We vervolgen onze avond, er wordt ons gevraagd waar onze behoefte ligt qua drinken. Naast de mooie gerechten die ze deze avond voor ons in petto hebben kunnen we kiezen wat we willen. Restaurant markant onderscheid zich hier van de collega’s want zij hebben maar liefst 140 verschillende wijnen. Een bijpassende wijn wordt na behoefte van de gasten geselecteerd. Een vast wijn arrangement is er niet. Wij kiezen ervoor om ons te laten verassen door de gastheer, en dat is gelukt. Bij iedere gang wordt er met veel enthousiasme en flair verteld over de wijnen die soepel worden uitgeschonken. Niet alleen de herkomst, smaak en leuke feitjes over de wijnen maar ook waarom deze zo mooi matched bij het geserveerde gerecht. 

Als voorgerecht wordt er coeur de boeuf met 20 jaar oude balsamico geserveerd. De zachte smaken in combinatie met de wijn is een feestje voor de smaakpapillen. Ik krijg de Hamachi met Thaise vinaigrette. Het bord is mooi opgemaakt en door de Thaise vinaigrette kwamen de uitgesproken smaken mooi in balans.


Het tussengerecht was een leuke nieuwkomer. De Soft shell crab. Deze was bereid in tempura alvorens deze werd opgediend. De krab was hier de grote verassing van de avond. De combinatie van de gebruikte zeegroenten met perzik zorgt voor een feestelijk festijn. Voor mij werd er een zwezerik met beurre noisette en tijm voorgeschoteld. Een mooi stukje orgaanvlees dat prachtig werd gecombineerd met een soepele rode wijn. 

De hoofdgerechten waren net als de voorgaande gerechten mooi opgemaakt. De kabeljauw met biet en paling beurre blanc was een smakelijke verassing. Zonder blikken of blozen werd deze combinatie goed verorbert. Ik kreeg kip met friet en appelmoes. Dit zou je wellicht niet zomaar bij restaurant Markant verwachten, maar niets is minder waar. Deze combinatie klinkt heel simpel, maar de opmaak en bereiding was fantastisch. De kip werd aan tafel van het piepkuiken gesneden, de smakelijke geuren, en mooie presentatie maakt dit plaatje compleet. En hier haal ik kort de wijnkeuze aan. De rode Lezèr. Hier vertelde Martijn bij dat de eerste jaargang van Lezèr in 2017 was, in dat jaar was er enorme hagelschade. 80% van de oogst ging verloren, echter is toen de keuze gemaakt om met een blend van meerdere jaargangen een 'nouveau' stijl wijn te maken. Dit was een enorm succes en er is voor gekozen om deze wijn te blijven maken. Deze wijnkeuze past uitstekend bij mijn gerecht. 

Tot slot wilde we ook kennismaken met Mathijs. Want als je met een volle zaak van maximaal 24 couvert alleen maar alla carte uitserveert moet je je vak wel verstaan. De snelheid en opmaak van de borden waren stuk voor stuk verzorgt. Mathijs is net bezig om de laatste hand te leggen aan onze nagerechten toen we binnenstapten in de keuken. Mijn tafelgenoot krijgt een hartig nagerecht; een tartelette met amandel en Rinse appelstroop. Zelf mocht ik dit 4 gangen-diner afsluiten met een kleurrijk spektakel waarin diverse meloen en tomaten bolletjes vrolijk op mijn bord lagen. 

Terwijl het einde van deze avond nadert, praten we nog kort met de eigenaren en de chef-kok en genieten we nog even na van koffie en een lekker zoet gebakje.

Ik begrijp helemaal waarom ze hun restaurant Markant hebben genoemd. Als je opzoekt wat de betekenis is van Markant (red: opvallend) doen ze dat zeker in diverse opzichten. Ik kijk er naar uit om snel weer een bezoekje te kunnen brengen en te genieten van hun alla carte kaart. Martijn en Demi voeren hun passie in alles door en dat is een genot om te zien, te ervaren en om mee te maken. Een markante ervaring kan je nu zelf opdoen tijdens de lunch van vrijdag t/m maandag en tijdens het diner van donderdag t/m zondag.