Foodblog: Dineren bij Eethuys 1535

1535 Eethuys kennen we allemaal van de Aziatische fine dining. Maar wist je dat nieuwe eigenaar Joost de Peruaanse kant op gaat? Geïnspireerd door zijn vrouw en gefinetuned door zijn team, worden er tegenwoordig ook ontzettend lekkere gerechten uit Peru gemaakt. Eethuys 1535 is zelfs het enige restaurant in Breda waar je Peruaanse fine dining kunt proeven en delen. Voor nu nog gemixt met Azië, maar wie weet wat de toekomst brengt! Blogger Kiki van Kiek & Create is alvast de nieuwe menukaart gaan proeven… 


Aan de Torenstraat in centrum Breda vind je Eethuys 1535. Ondanks dat het midden in de stad zit, heb je daar in het restaurant geen flauw benul van. Het interieur is namelijk een mix van klassiek en modern en er hangt een heerlijk ongedwongen en intieme sfeer. Er is zo te zien geen enkele sprake van massaproductie en er wordt echt aandacht besteed aan mooie producten. Ook het personeel is al bij binnenkomst zeer attent. We mogen een fijn plekje uitzoeken en nemen achterin de zaak plaats aan een tweepersoonstafeltje. Eerste indruk: Een perfecte spot om op het gemak te genieten van unieke gerechten, bijpassende wijnen en goed gezelschap! 

Wie er in Peru geweest is, kent het misschien wel: Chicha Morada, dé Peruaanse punch. Een werkelijke smaaksensatie van ananas, paarse mais, limoensap, kruidnagel en suiker. Mais is een terugkerend product in de unieke gerechten van de Peruaanse gastrobar, merken we. Gepoft, gestoofd, gebakken… het kan allemaal. En de paarse kleur zorgt ook nog eens voor een bijzondere verschijning op je bord. Daarnaast mogen wij vanavond vrijwel alle nieuwe gerechten uit Peru proeven, dus de Aziatische invloeden nemen we vanavond niet mee, maar worden normaliter ook geserveerd. 

Wat een verrassingen komen er in de eerste gang op tafel. We zien drie mooie schilderijtjes van eten om te delen en worden duidelijk geïnformeerd over wat we voor ons hebben liggen. We beginnen met iets dat lijkt op een nigiri zalm uit de sushi wereld: ‘Causa gerookte zalm’. Het is een aardappeltaartje met avocado, zalm en limoenmayonaise en voelt heerlijk zacht in de mond. Het aardappeltaartje is pittig gekruid en is daardoor met de limoenmayonaise een heerlijke combinatie. Vervolgens nemen we een hapje van de Peruaanse klassieker: ‘Ceviche’. Op de kaart heet dit gerecht ‘Ceviche Nikkei’ en het is dit keer gemaakt van verse tonijn, rode ui, nori, nanami togarashi, sesam, gegaard in limoensap met leche de tigre (soja saus) en cancha (mais). Heerlijk zacht, mals en friszuur in de mond en het leuke is dat de chef zo nu en dan van vissoort wisselt. Surprise surprise dus! Vervolgens nemen we het mais krokantje tot ons, wat je in Peru ‘Aji de Gallina’ noemt. Het is gevuld met geplukte kip, gele peper en maakt deze eerste, feestelijke gang helemaal af! Het bijpassende glas Pinot Grigio is trouwens ook écht heel erg lekker, toegankelijk en toch vol van smaak. 

Ook typisch Peruaans streetfood komt aan bod bij Eethuys 1535. En dat is niet zomaar streetfood. We zien een paar mooie spiesjes van bavette en een prachtig stuk octopus op tafel komen. De bavette, ook wel ‘Anticucho de Rez’ genoemd, eten we met gepofte aardappel, gegrilde mais en een saus van Peruaanse gele peper, ui, knofloop en mayonaise. Ik zei het toch, niet zomaar streetfood! De stevige smaken passen weer mooi bij elkaar en ook de octopus verrast ons. 

‘Pulpo al Olivo’ is geserveerd met een olijven emulsie, gekookte truffelaardappeltjes en bosui. Met de bijpassende wijn, een Grüner Veltliner, zijn we wederom aan het genieten. De porties zijn ook echt om te delen en het is fijn dat er nog ruimte is voor de derde gang. Die willen we namelijk ook echt niet missen…

Voordat we verder eten, ontmoeten we de vrouw van Joost. Ze komt oorspronkelijk uit Peru en is een ware inspiratiebron voor de nieuwe menukaart. Ze laat ons het meest bekende bier uit Peru proeven, Cusqueña, dat vertaalt: ‘het bier van de Incas’ heet. Ook mogen we bier uit Lima proeven: ‘Cristal’, dat meer bekend is onder toeristen. Wij vinden de Cristal lichter van smaak en in de Cusqueña proeven we echt een zwaarder biertje. We drinken beiden met veel plezier op en vragen of dit ook op de kaart staat. Dit bier staat er helaas nog niet op, maar is alvast ingekocht voor het vieren van een typisch Peruaans feest binnenkort. Er wordt wel nagedacht om het op de volgende editie te zetten en om wellicht ook typisch Peruaanse tradities voort te zetten in Eethuys 1535. Spannend! 

En nu weer terug naar de derde gang. Drie mooie schalen arriveren op tafel met daarin: ‘Lomo Saltado’, ‘Moqueca’ en ‘Arroz Chaufa’. Het eerst gerecht is een typisch Peruaans wokgerecht van runderhaas, soja, paprika en ui. Het malse vlees, gecombineerd met het zoetje en het zoutje van de soja is heel smakelijk. Peru, wat worden we toch verrast! 

Wil je liever een visgerecht proeven uit de main courses? Dan is de Moqueca een aanrader. Deze garnalenstoof met pompoen, kokos en paprika is mild, toegankelijk en samen met de ‘Arroz Chaufa’ (oftewel: gebakken rijst) een perfect combinatie. De rijst is namelijk goed gekruid en heeft een pittige taste. Samen met de stoof past het precies bij elkaar. 

Wij willen Joost en zijn vrouw hartelijk bedanken voor het mogen proeven van de nieuwe Peruaanse gerechten. Eethuys 1535 is voor echte fijnproevers die waarde hechten aan goed, uniek en mooi eten. Een Peruaanse keuken voor fine dining was er nog niet in Breda, dus grijp je kans om hier van te genieten en ga lekker een avondje uit! Kiki – Kiek & Create