Foodblog: foodtruckfestival Bumperkluiven

Gisteren ging alweer het derde foodtruckfestival van Breda van start; Bumperkluiven. Het festival wordt georganiseerd in het sfeervolle Burgermeester van Sonsbeeckpark. Onze foodies Jordy en Tim besloten een kijkje te nemen.


Het had niet beter uit kunnen komen, precies wanneer m’n vriendinnetje een weekendje weg is, heeft Breda een foodtruck festival. Alsof ze hebben gedacht: die jongen kan niet voor zichzelf zorgen, we zetten een paar karren met eten neer voor hem, heeft hij geen reden om te verhongeren. Want let’s face it, ik ben een belabberde kok, ik hou van lekker eten maar mijn culinaire hoogstandjes houden al snel op bij het instellen van de 230 graden die mijn diepvries vriend dr. Oetker nodig heeft. En mocht je nou het Bumperkluiven gaan missen dit jaar omdat je op zo’n schijtvakantie moet naar een camping in Zuid Frankrijk met je kinderen waarvan je je geregeld afvraagt of gezinsuitbreiding wel een goed idee was, you are in luck. Ik zie het als een heilige missie om niet te verhongeren, en een verslag bij te houden van hoe ik dat dan niet doe.

Een goed begin is het halve werk, dus eerst de lokale brouwer eens opzoeken. Een lekkere blonde Chimay Dorée brengt het feestje goed op gang, waarop we ons vervolgens naar de eerste culinaire uitbater verplaatsen. Na een beetje te slenteren en een zorgvuldig plan te hebben gemaakt over waar en wat men zoals aanbiedt, heeft De Buikjes het voorrecht om de spits af te bijten. Varkenshaas heeft altijd voor mij een speciaal plekje in zowel hart als maag, en deze is ook geen uitzondering. Een flink stokje vlees is misschien wel de beste omschrijving en het licht zoete sausje doet dit vlees niks anders dan goed.

Nu de honger en de wil nog steeds vers is, laten we ons verleiden door de broodjes van Steak me Home Tonight. De keus tussen slow cooked rund met kerrie mayo en de sticky chicken met pittige salsa is zwaar, maar het geniale idee om de broodjes te delen biedt uitkomst. Het is moeilijk om te zeggen welke lekkerder was, maar het zegt al genoeg dat ik vanavond nog een keer een wedstrijdje tussen die twee ga maken.


Voor het hoofdgerecht komen we bij BBQ, zoals de naam al doet vermoeden, een grote barbecue waar echt mannenvlees wordt geserveerd. Niks ten nadele van het vrouwelijk geslacht, maar vuur en vlees kluiven brengen gewoon de primitieve oerman naar het oppervlak. En deze oerman kwam meer dan voldoende aan zijn trekken dat kan ik je wel zeggen. In alle eerlijkheid, geen bijzonder vlees, maar wel lekker en vooral veel. Tel daarbij op dat de man achter de barbecue zo gek als een deur is en de BBQ is in mijn ogen de terechte winnaar van het festival.


Ten slotte (i know, nog niet eens de helft van de foodtrucks gehad maar ik zit beschamend vol) de Food Car. Dit moet wat beloven want de rij is zo’n 20 mensen lang dus ik heb tijd om de afgelopen gerechten rustig te verteren. En dan is een heftig aangebrand broodje het resultaat waar ik 3 kwartier voor in de rij stond. Stiekem heb ik mij altijd afgevraagd hoe lekker vlees tussen twee stukken karton zouden smaken, maar ik had niet gehoopt op een spoedig antwoord. Toch maar even teruggelopen met het vriendelijke verzoek voor een eetbare burger. Zoiets kan tenslotte gebeuren en met zoveel klandizie is er simpelweg net wat meer ruimte voor foutjes. En met een welgemeend excuus, een glimlach, en een nieuwe hamburger, snap ik waarom die rij zo lang was. Heerlijk wagyu beef, een lekker broodje, en een saus waar ik mijn moeder voor zou verkopen. Zij snappen hoe een hamburger in elkaar zit en terwijl ik probeer te bedenken hoe ik de kok ten huwelijk kan vragen is het broodje al op. Fuck it, vanavond zijn ze er weer, en ik ook.

Fotografie: JordyPhoto
Tekst: Tim de Baard