Foodblog: Nieuwe kaart bij Aziatisch restaurant Bao

Afgelopen zomer opende restaurant Bao haar deuren aan het Van Coothplein nummer 13. Waar voorheen Van Cooth 13 gevestigd zat kun je nu genieten van de Aziatische keuken. Bao is nét weer wat anders dan de Aziatische restaurants die we al kennen in Breda. Wij namen de proef op de som en testten de nieuwe menukaart van Jeuman en zijn broer.

Bij binnenkomst is het warm en gezellig. De aankleding van het restaurant is eigentijds, hip en industrieel. Geen klassiek Aziatische uitstraling, maar juist jong en fris. We worden ontvangen door Jeuman, samen met zijn broer is hij de eigenaar van Bao. Af en aan staan zij zelf in de zaak, om mee te werken in de keuken, bediening of om gezellig een praatje te maken met de gasten.

de favoriete gerechten van eigenaar jeuman en zijn familie 

Jeuman neemt uitgebreid de tijd om de nieuwe kaart met ons door te lopen. Hij vertelt dat het volledige menu gepasseerd is op gerechten die hij en zijn familie lekker vinden. Gerechten die bij écht Aziatische gezinnen regelmatig gegeten worden. Dan heeft hij het met name over de Bao’s, dim-sum, noodles, buns, wok en rijst gerechten. Er is voor ieder wat wils, zo serveert Bao a-la-minuut bereide sushi en nigiri. De familie van Jeuman komt uit Hongkong. Wij zijn erg benieuwd wat favoriete gerechten van de familie zijn en laten ons daarom volledig verrassen, uit onze comfort zone, geen ‘standaard’ sushi voor ons vanavond. We starten met een biertje van de tap; Asahi. Lekker fris, een goede match bij pittige gerechten. Bij ons eerste drankje krijgen we een schaaltje kroepoek.

Niet veel later arriveert Jeuman met onze eerste gerechten, de voorgerechten-ronde noemt hij het. Deze gerechten staan op de bites kaart en zijn bedoeld om te delen. We starten met de Beijing Pancakes; Peking eend met flensjes en hoisin saus. Voor ons een primeur. 

peking eend met flensjes en hoisin saus

De Peking eend rol je samen met een beetje bosui en komkommer in een warm flensje, aftoppen met hoisin saus en smullen maar … Wow! Dit is echt super lekker, waarom hebben we dit niet eerder gegeten? Een leuk gerecht om te delen, de portie is flink en dus ook geschikt voor de grote eters onder ons.

Iets minder traditioneel, maar wel heel lekker en populair; sushi! Deze variant is tóch met een twist, de sushi is namelijk gefrituurd. Deze Fried California Maki is gewoon heerlijk. Sushi doet het bij ons altijd goed, en deze ziet er niet alleen prachtig uit, hij smaakt minstens zo lekker! Bij BAO wordt alle sushi pas bereid zodra deze besteld is, hartstikke vers dus!

De 5 spices prawns horen ook bij onze voorgerechten-ronde. Deze gewokte gamba’s zijn gekruid met vijf traditionele kruiden. De gamba’s zijn groot, heet en super sappig. Ook de salade die bij de gamba’s geserveerd wordt is heerlijk, goed op smaak en niet zomaar voor de sier. Een compleet gerechtje, van de bites-kaart.

de pho is heerlijk! 

Na drie gerechtjes gedeeld te hebben zijn we al aardig verzadigd, voor een leuke prijs kun je dus prima een aantal shared-dining gerechtjes genieten bij Bao. Wij zouden geen foodbloggers zijn als we niet full-on zouden gaan, dus we gaan voor een hoofdgerecht. Jeuman vertelt dat Noodles een typisch Aziatisch gerecht is wat hij thuis regelmatig bereid voor zijn vrouw en kids. We hebben vanavond al aardig wat kommen noodles de pas zien passeren. Met gepaste trots laat Jeuman weten dat hij veel gasten met Aziatische achtergrond in het restaurant krijgt, allemaal fan van de noodles. Wij krijgen de traditionele ‘pho’ noodlesoep. Een runderboullion, natuurlijk huisgemaakt en met zorg getrokken, met verse groenten, kruiden, rijstnoodles en fijn gesneden rundvlees.

Het rundvlees is super fijn gesneden, heel dun en erg mals. Nog licht rosé, super lekker! De soep is goed op smaak, een mooie umami smaak en niet te zout. De groenten zijn kakelvers, dat zie je. Deze soep is echt comfortfood. Dit willen we elke dag wel eten!


Een ander populair gerecht, zowel bij de gasten als bij de familie en vrienden van Jeuman is de sticky beef noodle. Deze dikke rijstnoedels worden geserveerd met rundvlees, taugé, bosui en uien. Het ruikt heerlijk, het smaakt heerlijk … Na uitgebreid overleg zijn we erover uit; we kunnen niet kiezen welk van de twee noodle gerechten we het lekkerst vinden. Ook de sticky beef noodles zijn goed op smaak, geen overheersende smaken, niet te pittig, licht zoet, gewoon heel erg lekker.


Tijd voor het toetje; mochi. Wij hebben er nog niet eerder van gehoord, mochi is een Japans rijstgerecht. Jeuman vertelt ons dat men in Azië in de rij staat voor mochi! Rijst wordt lang gekookt, fijngestampt en een soort kleverig deeg ontstaat. In ons geval is de bal van kleverig deeg gevuld met ijs. Drie smaken; mango, sesam en groene thee. De drie smaken ijs zijn heel erg verschillend, wat het een leuk nagerecht maakt. Geen mierzoet toetje waarna je rollend naar huis kunt, maar een dessert dat past bij de rest van het menu en ligt verteerbaar is. Wij besluiten onze avond hiermee en zijn het erover eens dat de nieuwe kaart van Bao zeer geslaagd is. De gerechten onderscheiden zich van andere Aziatische restaurants in Breda, hiermee voegt BAO echt iets toe aan de Bredase horeca. Wij komen zeker terug!  

Bao is ook met kerst geopend en serveert een speciaal kerstmenu. Reserveren is nog mogelijk!