Foodblog: Thuis uit eten met Senang Makan

Zin in een tripje naar Bali? Dan moet je eens gaan eten bij Senang Makan. Aan de Teteringsedijk 138 proef je namelijk de fantastische kooktradities van de Indonesische Molukken. Eigenaar Chesron Nanuru haalt zijn inspiratie dan ook uit zijn eigen gemeenschap. De gerechten zijn daarom altijd verrassend, puur en super vers. Je kunt er terecht voor een lekkere daghap, verschillende boxen en ook voor een uitgebreide rijsttafel. Senang Makan biedt daarnaast genoeg mogelijkheden voor vegetariërs en veganisten. Er is voor ieder wat wils! 

Bij binnenkomst krijg je meteen het gevoel alsof je op een ander continent bent. De Indonesische geuren en gezellige sfeer zorgen voor een aangename entree. Helaas is het restaurant en het terras wegens COVID-19 gesloten, maar gelukkig heeft eigenaar Chesron een vitrine staan waar je van woensdag t/m vrijdag verschillende daghappen kan halen. Al vanaf een tientje kun je thuis genieten van de smaakvolle Molukse gerechten. Ik heb eigenlijk meteen de behoefte om alles te proeven, dus ik vraag naar de mogelijkheden. Chesron is zeer vriendelijk en helpt me bij mijn keuzestress. 


Deze week kies ik voor de pittige makreel in gember-citroenmarinade, gesmoorde kip met ketjap en tomaten tamarinde, buikspek met ketjap, rijst in kokos, rendang in kokos, saté van kippendij, gado-gado salade, zoetzure komkommer, soto soep, noedelsalade en gemarineerde sperziebonen. Het aanbod verandert dus regelmatig, maar Cherson houdt je altijd op de hoogte via zijn socials. Houd daarom zijn Instagram en Facebook goed in de gaten of loop gerust een keer binnen. 

Aan tafel! Naast het feit dat het er erg goed uit ziet allemaal, is het ook meteen gezellig eten. Tip: haal al je leuke, vrolijke schaaltjes tevoorschijn en verdeel de gerechten over je mooiste servies. Het voelt dan meteen als een avondje uit! Ook handig: bij iedere bestelling vind je een handleiding, zodat je weet hoe je het moet voorbereiden. Al is het over het algemeen vrij simpel: gewoon eventjes opwarmen. Zo haal je binnen no-time een perfect buffet in huis dat ook lekker makkelijk is! Het is uiteraard ook mogelijk om de gerechten warm op te komen halen, dan hoef je thuis helemaal niets meer te doen! 



Rijst is rijst zou je zeggen. Maar de rijst van Senang Makan is écht heel lekker. Vooral door de kokossmaak geeft het meteen een boost aan het product. Samen met de saté van kippendij is dit de basis van mijn bord. Wat nog meer? We vullen het aan met krokante buikspek, gemarineerde sperzieboontjes en de rendang in kokos. Wauw. De smaken zijn compleet. Ook de satésaus is verreweg van wat ik gewend ben. Erg goed! Daarnaast smelt de malse kippendij weg in mijn mond en is de buikspek met ketjap een geweldige combinatie. Zodra er weer wat ruimte op mijn bord is, neem ik een stukje gesmoorde kip in gember-citroenmarinade. Het is bizar wat voor smaaksensatie dit is. En zó mals… Echt genieten! 


Even een rondje groenten, voordat we ons aan de gemarineerde vis wagen. Gado-gado salade, noedelsalade en soto soep arriveren op mijn bord. Wat ik vooral proef zijn de authentieke smaken uit Indonesië. Je merkt dat Chesron echt weet wat hij doet en zelfs in de zoetzure komkommer is dat terug te vinden. En dan heb ik het nog niet gehad over het volgende: de pittige makreel in gember-citroenmarinade. Wat is dat lekker zeg. Nog niet eerder heb ik makreel op deze wijze gegeten en ik kan het iedereen aanraden. Zowel het pittige randje, als de frisse marinade zijn perfect uitgebalanceerd. De vis zelf is mals en trek je makkelijk uit elkaar. Even oppassen met de graatjes en genieten maar! 

Van woensdag t/m zondag staat Chesron met zijn keukenbrigade klaar om verschillende boxen en rijsttafels te koken. Wil je zelf je daghap samenstellen, zoals ik dat heb gedaan? Ga dan van woensdag tot en met vrijdag tussen 15:00 en 19:00 langs of bestel online. De gerechten kun je zowel koud als warm bestellen. Alvast Senang Makan! (Betekent: ‘Eetsmakelijk” in het Indonesisch).