Foodblog: vegan lunch bij Black & White Kafe

Spring is in the air! De eerste warme zonnestralen, prachtig gekleurde en geurige bloesems, de felgroene nieuwe blaadjes aan de struiken. Love it! De vogeltjes fluiten volop en iedereen heeft er weer zin in. Hét moment om de stamppotten achter ons te laten en te genieten van lekkere lichte maaltijden met een frisse touch. Voeg daar nog wat fysieke beweging aan toe en je hebt het perfecte recept voor een summerbody 2019. Deze combi hebben ze bij Black & White ook goed in de gaten. In het Black & White Kafe kun je na het sporten, of gewoon op je vrije middag, heerlijk genieten van een healthy vegan lunch. Wij sloegen dat sporten even over en kwamen vandaag vooral om te proeven. Kijk je mee?


Bij binnenkomst lijkt het of ik een andere wereld binnenwandel. Wat een fijne, rustgevende sfeer. De inrichting is een mix van industrieel met Balinese invloeden, een aparte combi die ik niet eerder zo heb gezien. In het midden bevindt zich de open keuken met daaromheen verschillende zithoekjes, van lage lounge stoelen tot hoge bartafels. We worden vriendelijk begroet door de serveerster die ons laat plaatsnemen aan een tafeltje bij het raam. Vanuit hier hebben we uitzicht op de CityGarden, waar je buiten in het zonnetje lekker kunt genieten van dezelfde ontspannen sfeer. 

Voor we ons verlekkeren aan de menukaart vraagt de serveerster of we willen beginnen met een healthy smoothie van mango, kokos melk, soja en munt. Yes, die slaan we natuurlijk niet af! Even later zet ze twee goed gevulde, hippe glazen potjes voor ons neer. We proosten op onze gezondheid en nemen een eerste slok van de heerlijke zijdezachte vitaminebom. De smaken passen goed bij elkaar, het geheel is lekker romig en niet te zoet. Alles in balans, helemaal zen!  

Op de menukaart is direct goed te zien dat groenten en noten hier de hoofdrol spelen. Er is volop keus uit spraakmakende healthy lunchgerechten zoals vers gebakken zuurdesembrood met verschillende toppings, diverse bowls, soja yoghurt met homemade granola en nog veel meer. En: it’s all vegan! Ik ben zelf niet veganistisch of vegetarisch, maar wel voorstander van een gezonde levensstijl waarbij vlees zeker niet dagelijkse kost hoeft te zijn. Ik voel me daarom goed op mijn plek vandaag. Mijn tafelgenoot komt hier vaker en vertelt enthousiast dat dit echt een walhalla is voor veganisten. Je kunt hier namelijk alles kiezen wat op de kaart staat zonder erover na te denken. Dat is schijnbaar een unikum in vegan world.

alles op de kaart is vegan! 

Terwijl wij enthousiast verder kletsen over dit concept, komt chef Emilio zich even voorstellen en ons helpen kiezen. Op zijn aanraden gaat mijn overbuurvrouw voor de Indonesian Gado Gado, een vegan saté met lekkere groene groentes, gestoomde plakrijst, kokosrasp, pindasaus en sambal on the side. De andere tip van Emilio is de Italian Spring Bowl: courgettini in een saus van cherrytomaten, rode wijn azijn, basilicum en truffel, en on top een scramble van tofu en linzen. I guess that’ll be mine! Ik vertrouw volledig op Emilio, gezien zijn jarenlang ervaring in onder andere de groentekeukens van de Librije in Zwolle moet dat wel goed komen, geloof ik. 

En mijn vertrouwen wordt niet geschaad! Terwijl de houten bowls met gado gado en Italiaanse courgettini worden geserveerd, komen de intense geuren ons tegemoet. Wauw! Het kost me moeite om me nog even in te houden, maar ik wil jullie dit visuele genot natuurlijk niet onthouden. Ik schiet eerst even wat plaatjes en daarna beginnen we aan onze healthy vegan lunch. Ik ben dol op Italiaans eten en ik vind de geur van truffel echt onweerstaanbaar. De smaak trouwens ook en die gaat in dit gerecht heel goed samen met de kruidige linzen en de frisse cherrytomatensaus. Heerlijk! Mijn semi-vegan vriendin geniet ondertussen van haar soja saté en verse atjar. De frisse neutrale smaken en de puurheid van de ingrediënten doen haar goed. Leuk dat ze dit zo uitspreekt, want dat is namelijk precies waar Black & White Kafe voor staat. 

Emilio baseert zijn gerechten op de eeuwenoude geneeswijze Ayurveda, waarbij lichaam en geest onlosmakelijk gekoppeld zijn aan het voedsel dat we eten en drinken. “Je bent wat je eet, je bent wat je verteert. Dan maar het liefst zo eerlijk, puur en gezond mogelijk, toch?”, aldus de chef. 

je bent wat je eet...

Met deze wijze woorden nog vers in ons geheugen staan we even later watertandend bij de vitrine voor het uitzoeken van ons dessert. Niet zomaar een dessert trouwens. Alle ‘sweets’ zoals ze het zelf noemen zijn organic, gemaakt zonder geraffineerde suikers en vrij van dierlijke producten. Verantwoord genieten dus! Wij gaan voor een flinke punt chocoladetaart en een macha frambozentaart. 

Samen met een kopje koffie en een glas verse muntthee genieten we van deze overheerlijke zoetigheden en zijn we mentaal weer helemaal opgeladen. Bedankt Black & White Kafe, voor deze fijne ervaring. Op naar de Black & White Sportsclub dan maar, ter compensatie!