Foodblog: waan je even in Spanje bij El Patio

Na-zomeren, het kan nog net! Het terras van El Patio leent zich hier perfect voor, je waant je nog even helemaal in Spanje. De binnentuin is ontzettend gezellig ingericht en de warmte lampen zorgen ervoor dat je nog lang kunt genieten van het terras. 

We worden hartelijk ontvangen door bedrijfsleider Mike. Hij legt ons het concept van El Patio uit, goed eten, goed drinken en dat voor een eerlijke prijs. Lekker op het gemak genieten van pintxos en Spaanse wijnen, dat klinkt ons als muziek in de oren. 

een nieuwe kaart, oude bekende en nieuwe pintxos

De koude pintxos staan op de bar en kun je zelf pakken, het personeel komt geregeld voorbij met plateaus met warme pintxos. De stokjes hebben een kleurtje, deze bepaalt de prijs. Je bewaart je stokjes en rekent het uiteindelijke bedrag af. 


El Patio is ideaal voor de grote en de kleine eter, je bepaalt namelijk zelf hoeveel je eet. De pintxos komen regelmatig voorbij, maar je kunt ook a-la-carte bestellen. Wij starten met een charcuterie plankje met onder anderen Cecina de León, Coppa di Parma en salchicha. Met name de Cecina de León is bijzonder én lekker. Dit vlees heeft dezelfde rijping gehad als Serrano ham, maar is afkomstig van het rund. 

Hierbij drinken we een heerlijke witte Rioja van dezelfde druif als cava. Dit geeft een jonge, groene smaak met fruitige tonen. Een perfecte combi. Met de nieuwe menukaart is ook de wijnkaart veranderd bij El Patio. Het assortiment is verkleind waardoor de focus nog meer op Spanje is komen te liggen. Alle wijnen zijn Spaans en met zorg geselecteerd zodat er voor ieder wat wils is. Laat je absoluut adviseren, de wijnspijs combinaties zijn fantastisch!

de nieuwe wijnkaart focust zich op spanje en is toegankelijk

De sfeer is ongedwongen, we wandelen af en aan naar de bar om enkele koude pintxos te kiezen. Favoriet zijn de ansjovis met kruidencrème, Serrano met manchego en gerookte paprikacrème en de gepofte aardappel met rosbief. Elke hap is super smaakvol en je proeft dat er gebruik wordt gemaakt van kwaliteitsproducten. 

Bij onze koude pintxos genieten we van een kannetje sangria. We hebben ons de cava rosé sangria laten adviseren. Een goede keus! Het recept heeft zich laten inspireren door Ibiza, met ingrediënten als cava en rosé gin wanen wij ons even op vakantie. Lekker fris, niet te zoet, precies goed!


Na de koude gerechten is het tijd voor iets warms. We kiezen ervoor een plateautje te bestellen en laten ons verrassen. Wederom een goede keus! Een mix van vlees en vis pintxos, Mike vertelt ons dat een aantal pintxos tot het vaste assortiment behoren en dat een aantal regelmatig wisselt, bijvoorbeeld met de seizoenen mee. De zalm is absoluut de koning van dit plankje, perfect gegaard en lauwwarm. 

Mike raad ons bij deze pintxos een Chardonnay aan, vol, rijk en mineraal. Een hele goede wijn die erg goed samengaat met de visgerechtjes. Deze wijn is daarnaast gunstig geprijsd, een kwaliteitswijn voor een eerlijke prijs! 

Langzaam wordt het donker, maar dankzij de warmte lampen kunnen we lekker blijven genieten van het terras en de sfeer in de binnentuin. Hoewel het binnen ook erg gezellig is vinden we het toch heerlijk dat we nog even kunnen doen alsof het zomer is. De volgende warme pintxos verschijnen op tafel en we genieten nog steeds met volle teugen! Mals vlees, een heerlijke kipburger, smaakvolle chorizo croquetas, en een goede bijpassende rode wijn. Bij deze gerechtjes drinken we een blend van Tempranillo, Merlot en Syrah. Een frisse, fruitige wijn die gemakkelijk wegdrinkt. 

Voordat het tijd is voor het dessert wil Mike ons nog iets bijzonders laten proeven. Daar staan wij natuurlijk wel voor open! Wie El Patio kent weet dat de wijnkaart erg uitgebreid was. Zoals eerder genoemd is de nieuwe kaart meer gespecialiseerd en staan dus veel wijnen niet meer op de kaart. Dat wil niet zeggen dat er geen bijzondere wijnen meer zijn. Op verzoek tovert Mike de prachtigste wijnen uit de kelder! Geweldig voor een bijzondere gelegenheid. Wij genieten van een glas Conde de Valdemar uit 1992, de fles wordt aan tafel gedecanteerd, wát een wijn! 

We sluiten af met een dessert. Natuurlijk kan een Crema Catalana niet ontbreken tijdens een Spaanse avond. Een verse muntthee erbij en onze avond is compleet. Wat een heerlijke avond, een ongedwongen en warme sfeer, super service en fantastisch eten voor een schappelijke prijs. Wij komen absoluut nog eens terug.