Foodblog: 5-gangendiner bij Restaurant Chocolat!

Restaurant Chocolat staat bekend om haar fijne, chique gerechten. Met chef-kok Dorus Clement aan het roer wordt er een wereld van verleiding en verwennerij gecreëerd. Kies voor 4, 5, 6 of 7 gangen en laat je verrassen door Franse en Oosterse creaties op hoog niveau. Allergieën? Vegetariër? Specifieke wensen? Daar speelt Chocolat graag op in. “We kunnen voor iedereen koken en altijd iets maken wat je lekker vindt. Daar hebben wij alles voor in huis.’’ Aldus chef-klok Clement. 

Nice to know: er komt binnenkort een nieuw a-la-carte menu aan, maar dat houdt de chef nog even geheim. Voor nu: geniet vooral mee van een uitstekend 5-gangen diner, geschreven en gefotografeerd door foodblogger Kiki van Kiek & Create.

Een kijkje in de wereld van restaurant Chocolat Naast de Grote Kerk in Breda vind je de culinaire hotspot Chocolat met een prachtige terrastuin. Omdat het ’s avonds nog fris is, nemen we dit keer binnen plaats aan een ronde tafel. Het warme licht, de klassieke stijl en het vriendelijke personeel maken van de eerste indruk al een ware beleving. We bestellen een glaasje Pellegrino voor de dorst en vinden een verrassend welkomsthapje op tafel: een zoute, hartige kaaskrakeling. 

We besluiten voor een 5-gangen diner te gaan en laten ons verrassen door wat de chef te bieden heeft. Het begint al bij een heerlijke driedelige amuse:

- Carrot-curry-cake met een crème van wasabi
- Pani Puri met makreel met een crème van zwarte peper
- Schuim van pinda met een krokantje van gefrituurde nori

En inderdaad, daar hoort een bijpassende wijn bij. Naast een wijnarrangement kun je ook losse wijnen bestellen en daarom kiezen we alvast de wijn voor bij het voorgerecht. Het is een Vinho Verde Loureiro uit Portugal, dat bekend staat om haar frisse, elegante aroma’s en bloemige smaak. De lange afdronk betekent langer genieten van deze zeer aangename verfrissende zuren. 

Unieke gerechten
De eerste gang bestaat uit een filet van tonijn, witte asperge, groene appel, een crème van grapefruit, een crème van vadouvan, wat een Indiaas kruidenmengsel is en een vinaigrette van dille. De aardse smaken van de groenten worden mooi gebalanceerd met het frisje van de appel en het zoetje van de grapefruit. Een kleurrijke start met een Oosterse touch. Daarbij krijgen we een ceviche van gamba in een schuim van wortel, mooi opgemaakt in een grote schelp. Je merkt dat de chef goed weet hoe je pure ingrediënten combineert voor een ware smaaksensatie. Een zeer goed begin van een uniek diner als je het ons vraagt. 


Combinatie vlees en vis
Daarna volgen er twee verrassende gangen. De eerste gang betreft vlees én vis, bestaande uit een steak tartare met langoustine, pancetta en vichyssoise. Vichyssoise is een romig soepje van prei, ui en aardappel en sluit mooi aan bij de zachte, fijne structuur van de tartare. Ook hier proef je de pure, aardse smaken van de ingrediënten en word je verrast door de toevoeging van de vissmaak in de langoustine.

Roggevleugel en kreeft 
Na de vlees-vis combinatie eten we voor het eerst in ons leven roggevleugel met kreeft. Dit unieke gerecht komt met een saus van de kreeft en een schuim van polenta. De kreeft is al uit de scharen gehaald, waardoor je er meteen van kunt genieten. De roggevleugel is dun voorgesneden en heeft een lekker krokantje aan de buitenkant. De binnenkant is zacht en past daardoor goed bij het malse schaaldier. Wij vinden het lekker om beiden vissen in een hapje te combineren met de saus. De saus van kreeft heeft namelijk iets zoets en is een echte smaakmaker. Wat ons betreft een gewaagde gang, maar erg goed uitgepakt. Op advies combineren we dit gerecht met een Hongaarse witte wijn: Tuzko. Deze bijzondere wijn is een Chardonnay en wordt gelagerd in een Barrique, een eikenhouten vat. De wijn heeft tonen van appels, kaneel, rijpe vijgen en een romige vanille taste. Fruitig, maar niet zoet. Fris, maar niet zuur. Een zachte, lange afdronk. Perfect.

Entrecote en stoof
Voor de vierde gang zetten we onze witte wijn even opzij voor een een donkerrode Syrah uit Frankrijk: Angel-Christ. We proeven zowel zwart als rood fruit, maar ook de pure smaak van cacao en specerijen. Ideaal voor bij onze vierde gang: entrecote met daaronder een stoof van rund, aangevuld met een compote van aubergine, zacht gegaarde asperge en een jus van dragon. Nog niet eerder hebben we de combinatie rood vlees én stoof geproefd, maar dit kunnen wij ten zeerste aanraden. Het vertrouwen in de chef was immers al hartstikke aanwezig. De stoof is ontzettend smaakvol bereid en voegt echt wat toe aan de malse entrecote. Daarbij is de anijssmaak van de dragon een verrassende toevoeging en zijn we blij met het seizoensgebonden witte goud dat een lekkere bite geeft.

Timing is everything
Bij een meerdere gangen diner is timing everything. En dat weten ze bij restaurant Chocolat maar al te goed. Er zit steeds precies genoeg tijd tussen de verschillende gerechten en de porties zijn precies genoeg als je het ons vraagt. Daar zijn we blij mee, want daardoor is er absoluut nog een gaatje over om twee toetjes te delen. We kiezen voor zoet en kaas en laten ons wederom verrassen door de chef. Mijn blik valt direct op het schilderijtje dat op tafel wordt geserveerd: een mooi opgemaakt dessert van lemon pie, ijs van yogurt en basilicum (een te gekke combinatie!), panna cotta van vanille, een gel van bergamot en een bitter krokantje van sinaasappel. We vinden het bijna zonde op ervan te eten...

Het kaasplankje bestaat uit vier verschillende kazen: 

- Een hele zachte, fijne geitenkaas
- Een ietwat pittige, maar zachte Blaarkop kaas met een heerlijk sterke smaak
- Een oude Jersey kaas met een romige, volle smaak
- Een Oudwijker Collosso kaas met blauwflora en melk van Nederlandse waterbuffels

Bij de kaasplank komt een stukje vijgenbrood en een lekkere zoete compote van perzik. Wat ons opvalt is dat de kaas van links naar rechts op smaak is neergelegd. Startende met de zachte, toegankelijke geitenkaas merken we dat ieder kaasje daaropvolgend steeds intenser wordt. Leuk en lekker, en een mooie afsluiter van een geweldig diner.


Komt er een volgende keer? Absoluut. Wanneer zon schijnt zijn we ook zeer nieuwsgierig naar de mooie terrastuin. Dankjewel Chocolat!