Foodblog: Marrokaans borrelen met Souk

Afgelopen weekend werden wij uitgenodigd door Souk Breda. In juni 2020 openden zij hun deuren aan de St. Janstraat en daarmee is Breda een prachtige Marokkaanse zaak rijker. Een bezoek aan deze winkel is een mini reis door Marrakesh; je vindt er heerlijke producten, maar ook prachtige handgemaakte accessoires voor thuis. Een betoverende plek in hartje Breda!


Wanneer we de St. Janstraat in wandelen zien we Soulimane al achter de gezellige Souk kraam staan. Elke zaterdag verkopen ze hier heerlijke en ambachtelijke Marokkaanse lekkernijen, waaronder msemmen en sfenj. Die laatste proeven we vandaag! Soulimane vertelt ons dat zijn moeder dit vroeger al voor hem maakte. De sfenj is een soort Marokkaanse gefrituurde donut en heeft ook wel iets weg van een oliebol. Soulimane bereidt deze vers voor ons en we gooien er net als bij een oliebol een goede hoop poedersuiker overheen. Jum! Een goed begin wat ons betreft. 

Nieuwsgierig lopen we vervolgens de winkel in waar Yassine ons enthousiast ontvangt. Wat een prachtige zaak en wat een betoverende spullen verkopen ze hier! We kijken onze ogen uit en hebben heel even het gevoel alsof we in Marrakesh zijn...

Ons oog valt al snel op de prachtig gevulde toonbank. Aioli met saffraan, olijven in alle smaken en kleuren, gevulde peppadews, verschillende soorten humus, sardientjes, tapenades en ga zo maar door. Naast de hartige Marokkaanse lekkernijen verkopen ze ook heerlijke Marokkaanse koekjes, allemaal gemaakt van amandelmeel. Met een goed gevulde borrelschaal én Marokkaanse koekjes wandelen we naar huis. Wij zijn zeer benieuwd en kunnen dan ook niet wachten om al dit lekkers thuis te proeven!

Zodra we thuis zijn pakken we een hamam kleed uit de kast, zetten een Marokkaans muziekje aan en pakken de leukste schaaltjes erbij. We scheppen de lekkernijen erin en maken er écht iets gezelligs van thuis. We schenken een goed glas rode wijn in en zijn best trots op onze setting.

Tijd om aan te vallen! Op tafel zien we olijven met cashewnoten met pesto en de cocktail kalamata: een olijvenmix met knoflook. Hier starten we dan ook mee. De olijven smaken heerlijk en je proeft echt dat ze vers zijn! De olijven met pesto hebben we nog niet eerder gehad en zijn voor ons een zeer aangename verrassing. Hierna nemen we allebei een gevulde peppadew, dit is een pepertje gevuld met roomkaas. De pittigheid van het pepertje zal vast wel meevallen, maar niks is minder waar. Dit is écht een goed pittig pepertje, maar in combinatie met de roomkaas is 'ie goed te doen.

De verschillende smeersels trekken al gauw onze aandacht. We hebben de pikante humus, aioli met saffraan (mygod!), de tapenade oriëntal en een paprika roomkaas. We proeven het brood met de smeersels en concluderen beide al gauw dat we lang niet zulke lekkere smeersels gegeten hebben. De aioli met saffraan is een populaire bij Souk en wij begrijpen meteen waarom! Ook de andere smeersels zijn echt goddelijk, je proeft dat alles vers gemaakt wordt en dit is dan ook zeker niet te vergelijken met een bakje humus uit de supermarkt. 

De tapenade oriëntal is er één zoals we deze nog nooit geproefd hebben. In de tapenade zitten stukjes paprika en olijven. De tapenade is licht zoet van smaak en ergens ook een klein beetje pittig. Heerlijk!

We sluiten af met de Marokkaanse koekjes. Elk koekje is gemaakt met amandelmeel en dat proef je natuurlijk. De koekjes smaken ook allemaal vers en zijn super lekker! De koekjes zijn gemaakt met verschillende noten. Zo proeven we een koekje met amandel, één met walnoot, één met pecannoten en één met pistache. Ieder een eigen unieke smaak en een goede afsluiter wat ons betreft.

Wij hebben ontzettend genoten van deze heerlijke Marokkaanse lekkernijen en komen zeker nog eens terug! Wil jij ook een stukje Marakkesh in huis halen? Ga dan gauw langs bij het gezellige Souk Breda! Je kunt je bestelling ook van tevoren al plaatsen via deze link en het op een later moment afhalen.