Foodblog: ontbijten bij Anne & Max

Buiten is het een festijn van mooie herfstkleuren, een voorzichtig herfstzonnetje is ondanks de lage temperatuur al vroeg aanwezig, net als het verlangen van binnen vertoeven met een warme drank om ons op te warmen bij een knisperend haardvuur. In de stralende ochtendgloren arriveren wij al vroeg bij het prachtige pand in de Wilhelminastraat. Hier mogen wij vandaag genieten van de ontbijtplank voor twee personen bij Anne & Max

“ Huiskamer met open haard ”

Wij worden warm ontvangen door een van de eigenaren, Emiel. Samen met Wouter is Emiel eigenaar van Anne & Max. Hij laat ons dan ook met trots het langwerpige pand met authentieke elementen zien. Wat ons gelijk opvalt zijn de fijne hoekjes die er gecreëerd zijn waardoor je gelijk een huiselijk gevoel krijgt. Wij krijgen een fijne plaats op een ‘wegzakbank’ bij de open haard waar je na eenmaal neerploffen liever niet meer uit wil. Het uitzicht op de groene oase van de binnentuin nodigt ook uit om later op de dag nog te genieten van wat zonnestralen. 


We beginnen onze ochtend met een cappuccino en latte macchiato en zien dat in de open keuken midden in de zaak de voorbereidingen van onze ontbijtplank al in volle gang zijn. Het is opvallend hoe veel ochtendmensen al zo vroeg op de ochtend bij Anne & Max hun plekje weten te vinden. Of het nu is om aan de grote stamtafel te werken, of om gezellig bij te kletsen met vriendinnen terwijl kinderen zich ondertussen kunnen vermaken bij een ruime en nette speelgedeelte, bij Anne & Max kan het allemaal!

“ Ontbijtplateau om te onthaasten”

Na even wachten arriveert een enorme ontbijtplateau bij onze tafel. We genieten van dit enorme diverse aanbod wat voor ons staat en dit doet ons gelijk beseffen dat we normaal zelf nooit zo uitgebreid de tijd nemen om te ontbijten. Zonde! Dit ontbijtplateau is er dan ook om lang van te genieten en heerlijk de dag mee te starten. 

De ontbijtplank bestaat uit een Oeuf 'en cocotte', oftewel eieren uit de oven, biologisch desem brood blond en volkoren, croissants met diverse soorten hartig en zoet beleg en een Griekse yoghurt met huisgemaakte granola en vers fruit.


Omdat de Oeuf ‘en cocotte’ warm is besluiten we hier dan ook mee te beginnen. De heerlijke geuren van verse eieren in de ochtend kunnen wij dan ook niet weerstaan. In het gerecht zit naast ei ook tomaat en het geheel is afgetopt met snippers vegan bacon en verse kruiden. Gewone bacon is ook mogelijk maar het is fijn dat er ook een vegetarische optie is. 

Tussendoor genieten we van een verfrissend sapje. Mijn vriendin kiest voor de Peer Cranberry. Een yoghurtsapje met de warme smaak van kaneel en zoetzure cranberry. Dit sapje past goed bij de hartige smaken van de ontbijtplank als tegenhanger. Ik mag zelf de “dit is je dag” shake uitproberen. Dit is een groene shake met alles wat je eigenlijk nodig hebt op een dag. Er zit dan ook een banaan, spinazie, avocado, mango en spirulina in. Dit laatst genoemde ingrediënt is een voedingssupplement van micro-algen en zit vol met proteïne en aminozuren. Een beetje huiverig door de kleur neem ik een slokje maar het geheel smaakt verrassend zoet! Een echte aanrader om dit is je dag mee te beginnen.

Mijn tafelgenote geniet vervolgens van vers gebakken brood met biologische geitenbrie en ik ga zelf voor hummus als topping en nog een plak verse ham als beleg. Geen zin in hartig maar alleen in zoet? Voor de zoetekauwen kun je ook zelf de huisgemaakte hagelslag nemen (en zelf doseren)! Wij kiezen zelf voor een zoet momentje met een nog warme kraakvers croissantje met boter en jam.

“ Instant Happiness ”


We sluiten zelf af met de Griekse yoghurt met vers fruit en met de huisgemaakte knapperige granola gemaakt met onder andere walnoot, speculaaskruiden en gezoet met agave. Perféct voor dit seizoen en wat een geslaagde combinaties! We eindigen dan ook met een Instant Happiness en voldaan gevoel bij Anne & Max, waar we zonder dat we er erg in hadden twee uur verder waren door het sinds tijden meest ontspannen ontbijtmoment van de dag.