Hoogland x Hanos: Food pairing met mousserende wijnen en champagnes

Mousserende wijnen, champagnes en bijpassende culinaire gerechten. Veel beter wordt het niet! Wijnspecialist Robert Hoogland en culinair adviseur Jac-Benny Cok van HANOS-ISPC sloegen de handen ineen en creëerden een line-up van vijf mousserende wijnen en champagnes in combinatie met bijpassende culinaire hoogstandjes. Laat je inspireren op deze culinaire reis en neem contact op met Robert of Jac-Benny voor persoonlijk advies.

Mousserende wijnen zijn wijnen met een bubbeltje (koolzuur). Champagne is ook een mousserende wijn, maar mag alleen zo genoemd worden als de wijn uit de Champagnestreek in Frankrijk komt. In deze special proeven we zowel witte als rosé mousserende wijnen.

Robert hoogland 

Robert Hoogland is wijnspecialist en vinoloog in hart en nieren. Al jarenlang is hij eigenaar van het welbekende Hoogland Wijnimport uit Rijen. Naast zijn kennis over wijn staat hij ook graag in de keuken en maakt hij prachtige wijn-spijs combinaties.

Wil je dit thuis ervaren? Boek dan een privé thuisdiner met bijpassende wijnen. Als wijnspecialist onderwees hij het vak ook jarenlang aan studenten van de opleiding Hotel Management aan Breda University of Applied Science

Oesters, yoghurt, kruidenolie en zee bessen
Dit prachtige gerecht wordt opgediend in een diep bord en is door de kleuren ook een lust voor het oog. De yoghurt zorgt voor een mooie frisse balans met de kruidenolie, welke worden samengebracht door de zee bessen. Dit gaat prachtig samen met de eerste traditionele mousserende wijn van Bernard-Massard.

Bernard-Massard
Bernard-Massard is de grootste producent van mousserende wijnen in Luxemburg, gemaakt volgens de traditionele methode. De cuvée is fris, mild en licht bruisend met romige bloemen aroma’s. Hij is elegant en boterachtig in de neus met expressieve aroma’s van citrusfruit. Deze cuvée toont al zijn rijke, rijpe eigenschappen met een lange afdronk.

Cannelloni, micro wortel mosterdzaad en mossel
Dit gerecht is bijna te mooi om te eten en een perfect voorbeeld van hoe je een ‘wow’ factor kunt creëren op het bord. De mossel met micro wortel en mosterdzaad heeft een krachtige smaak, die in dit geval mooi wordt gecomplementeerd door de Marquis de Goulaine.

Marquis de Goulaine cremant brut 
De crémant van Chateau Marquis de Goulaine wordt net als de champagne volgens de traditionele methode gemaakt. Deze Crémant de Loire is gemaakt van 70% chenin blanc, 20% cabernet franc en 10% chardonnay. Lichtgeel van kleur met zilveren reflectie. In de neus citroen, mandarijn, exotisch fruit en mineralen tonen. Stevige, aanhoudende bubbel met een zachte smaak van besjes en een vleugje citroen.

Gyoza, wagyu beef en Japanse mayonaise 
Aziatisch street food is helemaal ‘hot’ op het moment. Deze gyoza belegd met het wereldberoemde wagyu beef en Japanse mayonaise is een mooie culinaire twist hierop. Bij dit gerecht is gekozen voor de Bestheim Cremant d’Alsace. Dit is een ideaal aperitief maar ook een ideale aanvulling voor rundercarpaccio of rauwe visgerechten.

Bestheim Cremant d’Alsace 
Deze wijn is gemaakt van een selectie van de beste druiven uit overwegend kalkstenen terroirs, waaronder de Vallée Noble. Dit is een rosé exclusief gemaakt van Pinot Noir-druiven. Een heerlijke, intense roze kleur met uitstekende bubbels en een elegante mousse, die aroma’s kent van frambozen, aardbeien en kersen.

Rouleau eendenlever, kressen en bieten garnituur 
Wederom een kunstwerk op het bord! De verschillende texturen, kleuren en smaken zorgen voor een harmonisch geheel. Hierbij is gekozen voor een iconische champagne van Cattier.

Cattier brut blanc de blancs premier cru 
De Cuvée Blanc de Blancs Premier Cru is de meest iconische champagne van Cattier. Uitsluitend gemaakt van de negen favoriete dorpen (voornamelijk Ludes, Chigny-les-Roses en Rilly-la-Montagne). Een weerspiegeling van het terroir, Cuvée Blanc de Blancs Cattier wordt gekenmerkt door zijn frisse, fruitige persoonlijkheid en lange, ronde afdronk. Bleek gouden kleur met een lint van fijne bubbels met aroma’s van vanille en acaciabloemen en vijgen.

Pani puri, tonijn, advocado en fingerlime 
Dit gerecht is een leuke en culinaire twist op de populaire poké bowls. Het gerecht wordt gekenmerkt door eenvoud, waarbij verse en pure ingrediënten essentieel zijn. De puurheid past heel mooi bij de klassieke champagne van DEUTZ, de persoonlijke favoriet van Robert Hoogland.

Champagne DEUTZ Brut 
Een stijvolle champagne met een eigen, uitgesproken stijl. In de neus floraal met aroma’s van toast, marsepein en gerijpte vruchten zoals appels en peren. Een volle wijn met mooi geïntergreerde aroma’s en een zijden structuur. Deze wijn is rond met een intens fruitige afdronk. Ideaal als aperitief en een goede combinatie met wit vlees en visgerechten. Dít is de reden waarom champagne een feest is!

Tartelette, aardbei, banketbakkersroom en lime kressen 
Dit prachtige klassieke gerecht serveer je uiteraard tijdens het aardbeienseizoen. De tartelette is krokant van buiten, zacht van binnen en wordt gevuld met banketbakkersroom. Hierop worden de aarbeiden gepresenteerd in de vorm van een bloem. De lime kressen en canelle van slagroom maken het gerecht helemaal af.

Batasiolo brachetto d’acqui spumante doc 
Deze rode dessertwijn heeft fijne bubbels en aroma’s van kersen en bessen. De wijn is aromatisch en delicaat. Heerlijk bij fruitsalades, vruchtencake of sorbetijs. Het is daarom de perfecte keuze bij dit mooie aardbeiendessert.

Jac-benny cok 

Jac-Benny Cok is sinds januari 2023 culinair adviseur bij HANOS Breda. Zijn CV staat bomvol ervaring in verschillende horecazaken en die kennis past hij nu toe in zijn adviezen voor horeca klanten. Of je nu advies wenst over producten, ingrediënten, gerechten, volledige menukaarten, het verbeteren van marges of opmaak van het bord, hij helpt je graag met zijn passie en kunde. Plan een afspraak in via jbcok@hanos.nl, dan ontvangt hij je graag in het restaurant van HANOS Breda.

laat je adviseren en inspireren om je restaurant naar nieuwe hoogtes te tillen


Hanos is meer dan een internationale horeca groothandel. Je vindt hier niet alleen alle horecabenodigdheden, maar ook culinaire inspiratie en kennis onder één dak. Een plek waar ambacht en gastronomie samenkomen. In 1975 opende de allereerste HANOS groothandel zijn deuren: HANOS Apeldoorn. Sinds deze opening is HANOS uitgegroeid tot een totaalgroothandelsorganisatie met achttien vestigingen in Nederland en twee vestigingen in België.