Restaurant Sultan bestaat 15 jaar!

Restaurant Sultan, iedereen kent het wel! Dit jaar bestaat het Turkse restaurant aan de haven 15 jaar. Sultan heeft in die tijd veel zaken zien komen en gaan, maar zij zijn altijd gebleven! In die tijd is er veel veranderd, Sultan is een complete verbouwing ondergaan, waarbij een open keuken kwam en het volledige restaurant gerenoveerd werd. Wij spraken de eigenaren Ibrahim en Nazim, over toen en nu.

aan de haven is veel gekomen en gegaan, maar Sultan blijft bestaan!

Even voorstellen...
We zijn twee broers, Ibrahim en Nazim, opgegroeid met nog een zusje Yesin. In Breda zijn we geboren en getogen waar we tot op de dag van vandaag nog steeds graag wonen. Alle drie hebben we gestudeerd aan de hotelschool (Cingel College) in het centrum van Breda. Ons zusje Yesin werkt ook bij Sultan in de bediening.

Waar het allemaal mee begon
Sultan sprak mij (Ibrahim) altijd al aan. Toen ik werkte als DJ zag ik een kans en kwam ik bij de vroegere Sultan binnen. Ik kreeg gelijk een vriendelijke rondleiding van de eigenaar en was meteen onder de indruk. Zo'n zaak wil ik later ook dacht ik. Ik had vroeger altijd al de droom om de Turkse keuken op een bepaald niveau te presenteren. Later in 2008 stelde ik mijn broer Nazim voor. Nazim kon gelijk beginnen als bedieningsmedewerker na school en in het weekend als bijbaantje. Kort daarna begon ik zelf ook in de bediening. Allebei hebben we ook andere baantjes gehad, maar keerden altijd terug naar Sultan. Er was altijd een sterke verbintenis, we waren meer dan alleen personeelsleden verteld Nazim. Door die sterke verbintenis voelde we ons heel betrokken bij de zaak en de eigenaar. In 2014 kregen we de kans om het over te nemen. Dat was het moment dat we ook echt voor ons zelf begonnen.

Wat maakt Sultan zo anders dan andere Turkse restaurants?
Sultan is een van de eerste concepten, Turkse keuken die gepresenteerd wordt op hoog culinair niveau. Onze keuken spreekt veel mensen aan, er zit van alles in. Voor vleesliefhebbers, maar ook voor vegetariƫrs. We zijn niet alleen een restaurant, maar ook in de zomer kun je genieten van een mooi terras aan het water en boven is er de mogelijkheid in de loft voor partijen, feesten of verhuur.

Veel mogelijk bij Sultan, dat maakt ze uniek. 


Het hoogtepunt tot nu toe?
De verbouwing! Toen we eigenaar werden was al een mooi moment. Maar het echte hoogtepunt was toch de verbouwing drie jaar later. Nu is het ons eigen concept, waar we trots op zijn. 

Waar komt de inspiratie vandaan?
Jezelf ontwikkelen is erg belangrijk. We gaan vaak op pad naar de markt, restaurants en beurzen. Overal waar je bent doe je inspiratie op. Tegenwoordig is het erg belangrijk om met de tijd mee te gaan. Ook gaan we wel eens naar horecagelegenheden in Turkije voor inspiratie, maar dat is een heel ander niveau dan in Nederland. In Turkije is gastvrijheid een standaard. Hier in Nederland is dat heel speciaal en bijzonder. Een andere cultuur.

Voor wie is Sultan?
We hebben niet specifiek een doelgroep. Iedereen is welkom! Doordat we een breed assortiment hebben is er voor iedereen wat wils van borrel tot babyshower. De een wil een diner in het restaurant en de ander in de loft zodat het meer een feestje is. Alles is mogelijk.

Wat moet je echt proberen uit de Sultan's keuken?
Onze Meze! Daar krijgen we veel complimenten over! Daarnaast hebben we verschillende soorten cheesecake in huis, waar veel mensen voor terug komen en blij van worden! Het lievelingsgerecht uit eigen keuken is volgends Ibrahim; Beyti (wrap met gehakt). En natuurlijk ons eigen broodje met falafel 'broodje Sultan' (zie foto onder) is een aanrader volgens de broers. 


Wat is het favoriete gedeelte; restaurant of loft?
Beiden hebben ze hun eigen kenmerken en mogelijkheden. Beneden is het Bourgondisch genieten en richten we ons op een totaalbeleving voor de gast. Boven is het clubachtig, een echte loft met meer beweging. Als je rustig wilt babbelen raad ik je beneden aan. Als je liever een drankje doet raad ik je boven aan. In de weekenden komen in de loft bijvoorbeeld ook DJ's draaien. We bieden een podium voor opkomende talenten. Elke DJ heeft een eigen aanhang en dat zie je steeds terug op verschillende avonden. Ibrahim heeft een DJ verleden en kent daardoor veel mensen ui de scene, die ook wel eens komen draaien. In het restaurant willen we onze gasten een complete avond uit bieden. Wil je na het eten nog even natafelen en een drankje drinken? Dan biedt de loft daar mogelijkheid toe. 

we bieden een podium voor opkomende talenten

Doelen of dromen met Sultan?
We blijven vernieuwen en ontwikkelen door goed te kijken naar de wensen van de gasten. Zo blijven we de menukaart steeds vernieuwen. Tegenwoordig kiezen mensen steeds meer voor lokale producten en willen ze weten wat ze eten, waar het vandaan komt. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden. Op dit moment kunnen we meer dan 300 mensen kwijt bij Sultan, die willen we allemaal met een fijn en tevreden gevoel naar huis laten gaan. Horecaondernemer zijn is zeker niet makkelijk. Er komt veel bij kijken, maar dat is ook juist het leuke. Af en toe is het echt multitasken, echt een uitdaging!


Waar ben je trots op?
Op het eindresultaat van de verbouwing. Het is fantastisch wat er weg is gezet. Daar zijn we heel blij mee. Zelf waren we erg betrokken bij de verbouwing, elke dag waren we erbij. De inrichting is gedaan door Robin van ISM Scorpio Design. Ibrahim; toen we de zaak overnamen was het op dat moment modern. Maar op een gegeven moment moet je mee met de tijd en de trends. Het moet tijdloos zijn en tegelijkertijd bij de tijd passen. We wilden niet een Arabische stijl, maar echt Turks. Nu is het uiteindelijk een echte Combi van Oosters, Westers, modern, maar toch traditioneel geworden. We zijn er trots op!

sultan heeft karakter, een sterk concept!

Verschil met 15 jaar geleden?
15 jaar geleden was het totaal anders! De haven en het water waren er nog niet eens, er waren alleen plannen dat die er zou gaan komen. Sultan was voorheen een beddenzaak, dus dat was een enorme aanpassing van het pand. Toen in 2007 uiteindelijk de haven kwam, kwamen er steeds meer horecazaken bij. Toen ik (Ibrahim) 15 jaar geleden benieuwd was naar Sultan en er ging kijken, stond het vol met taxi's voor de deur. Het was een beetje een vieze straat. Nu is het veel verbeterd, echte een hotspot voor horeca. De kracht van de onderneming is dat ze risico hebben durven nemen. Daardoor is Sultan van nul tot een begrip in Breda gekomen. Het interieur is natuurlijk ook een grote verandering geweest. Het is zo extreem veranderd dat je het niet eens meer kan inbeelden! Veel mensen denken dat Sultan afhankelijk is van het terras, maar dat is niet zo. Sultan zat er al voordat er water was!  

2004-2019 Restaurant


2004-2019 Loft