Foodblog: Diner bij Sultan Lounge

Sinds een paar weken heeft Sultan Lounge aan de haven van Breda haar deuren weer geopend. Het interieur van het Turkse restaurant is compleet omgebouwd en ook de menukaart is vernieuwd. Naast nieuwe hapjes en gerechten zijn er ook oude klassiekers weer terug op de kaart. Nazim, die ons ontvangt, vertelt: "Mensen vanuit alle hoeken bleven vragen wanneer het gerecht met kiprollade weer terugkwam. Speciaal voor hen staat deze nu weer op de kaart." Wij hadden het geluk om deze klassieker en nog meer heerlijke hapjes te mogen testen!

WIN OP FACEBOOK & INSTAGRAM EEN DINER VOOR 2 PERSONEN bij sultan lounge.


Bij binnenkomst valt het interieur meteen op: de bekleding van de stoelen, sfeerverlichting en muziek brengen een Arabische sfeer met zich mee, en de leren banken en bakstenen muren laten daarnaast wat urban invloeden zien. Deze combinatie samen met de open keuken, waar je precies kunt zien met hoeveel zorg de gerechten worden opgemaakt, zorgt voor een hippe uitstraling. 

Na uiterst vriendelijk ontvangen te worden door de eigenaars en bediening, krijgen we een knus plekje toegewezen in het midden van het restaurant. Al snel worden we verrast met een schaal vol heerlijke meze, wat zowel warme als koude Turkse hapjes kunnen zijn. De schaal is gegarneerd met olijven en yaprak sarma(wijnbladeren gevuld met rijst), en wordt geserveerd met stukjes vers Turks brood. De meeste koude mezes zijn gemaakt met Turkse hangop yoghurt, wat de hapjes fris en en licht maakt, zodat je er lekker veel van kunt eten! Het eerste dat ik proef op een stukje Turks brood is de houmous, gemaakt van kikkererwten en sesamolie. Ik had dit nog nooit gegeten, maar het smaakt heerlijk vers en zacht, echt één van mijn favorieten! 

Hierna kan ik het niet laten om voor de meze te kiezen met de mooiste kleur: de lichtroze pembesultan, een heerlijke mix van knoflookyoghurt en rode bieten, wat zorgt voor het vrolijke kleurtje. De knoflooksmaak gaat erg goed samen met het zoete van de rode biet. 


Door naar de volgende meze: de havuç mezesi. Dit gerechtje is verrassend: grof geraspte wortel met hangop yoghurt en walnoot, een textuur met een lekkere bite en romig van smaak. In de haydari zit ook wortel en hangop yoghurt, maar dit heeft weer een andere twist door de toevoeging van Turkse kruiden. Heerlijk fris!

Een van mijn andere favorieten is de feta loves ajvar dip. Dit is feta kaasdip gemengd met ajvar (een mix van rode paprika, aubergine en kruiden), waardoor de gele kleur ontstaat, die helemaal met de smaak klopt. De dip is eigenlijk heel lekker in combinatie met de sigaraböreği (bladerdeeg stick met feta en peterselie), ook al is dat misschien niet helemaal hoe je het hoort te eten. 


De twee laatste koude mezes, die goed bij elkaar passen, zijn de sousbergine en de tapenade. Zoals je misschien al kunt raden, bestaat de sousbergine uit stukjes gebakken aubergine in een lekkere en zachte tomatensaus. De tapenade is een stuk pittiger (bij deze ben je gewaarschuwd), en bestaat uit een mix van tomaat, paprika en ui. Deze twee mezes waren lekker zout naast de zachte yoghurtdips!

Naast de koude mezes krijgen we ook warme mezezoals calamares (gefrituurde inktvisringen), zelfgemaakte falafel (gemaakt van kikkererwten) en kaşarli mantar: heerlijke in roomboter gebakken champignons met kaas. Perfect en lekker om naast de koude gerechtjes te eten! 

Alle heerlijke hapjes samen als voorgerecht zijn eigenlijk al een maaltijd op zich, maar no way dat wij Sultan Lounge verlaten zonder de hoofdgerechten te testen! Terwijl we een heerlijk droog wit wijntje bestellen, tipt eigenaar Nazim ons twee hoofdgerechten. Als eerste de karniyarik: aubergine uit de oven, gevuld met lams- en kalfsgehakt, ui, knoflook en tomatensaus. En ook niet onaangenaam: lekker veel kaas eroverheen! Dit wordt geserveerd met een frisse yoghurtsaus en rijst. De klassieke combinatie van aubergine met gehakt is super smakelijk en is echt een aanrader als je zin hebt in een lekker gerecht met vlees!  


Als tweede hoofdgerecht is er de terug-van-weggeweest tavuk sarmasi: kiprollade gevuld met feta kaas, met een knapperig korstje van pistachenootjes en met sinaasappelsaus eroverheen. Het gerecht wordt geserveerd met een portie rijst en verse groenten zoals wortel en broccoli. Een origineel en kleurrijk geheel natuurlijk, maar ook de smaak van alles… Dit was echt zó ongelofelijk lekker! De frisse smaak van de sinaasappel past heel goed bij de kip, en ook de feta vulling is erg lekker. Echt... Wauw! 

Tijd voor de laatste en tevens favoriete ronde van onze avond: dessert! Samen met een verse muntthee worden onze nagerechten geserveerd. Mijn stiekeme wens voor baklava kwam uit; aanschouw… De havuç dilimi!

Dit heerlijke nagerecht is eigenlijk baklava (filodeeg, pistache en siroop), maar dan in een minder traditionele vorm, en met een laag vanille ijs ertussen. Heerlijk zoet na alle hartigheid van de vorige gerechten! 

Datzelfde geldt ook voor de kadayif: dunne deegsliertjes met pistache, doordrenkt met zoete siroop. Ook hierbij wordt vanille ijs geserveerd met slagroom, maar ook met mooie zachte vijgen. De mix van de krokante deegsliertjes, het zachte ijs en het verse fruit was een top combinatie. De ideale afsluiter! 

Aan al het moois komt een einde, zo ook helaas aan ons avondje dineren bij Sultan Lounge. Na al het heerlijke eten is één ding duidelijk: in dit Turkse restaurant is de gast koning (of sultan natuurlijk), en staat kwaliteit, sfeer en gastvrijheid voorop! 

Maak via onze Facebook en Instagram kans op diner voor 2 personen bij Sultan Lounge.

Tags: Restaurant , Sultan Lounge, Foodblog