Tags: Nordic Cuisine, Scandinavisch, Fine dining,

Opening soon: Smaken Breda

Op 22 september zal de feestelijke opening van Smaken Breda plaatsvinden. Smaken zal gevestigd zijn in het voormalig pand van Blini aan de Ginnekenmarkt. De keuken van het restaurant is geïnspireerd door de Scandinavische keuken. De verbouwing is in volle gang en wij namen alvast een kijkje.


Smaken wordt een eigentijds restaurant, geïnspireerd door de Scandinavische keuken. Een zaak waar je terecht kunt voor een echte avond uit, alles zal hier draaien om smaken.

Eigenaar Arris Boogaard vertelt ons over de trend die steeds meer zichtbaar is in de Nederlandse horeca; New Nordic Cuisine. Deze keuken kenmerkt zich door haar puurheid, natuurlijke ingrediënten, seizoensgebondenheid en het gebruik maken van dat wat de natuur biedt. Sterrenzaken als NOMA(***) hebben de Scandinavische keuken al naar een hoger niveau getild. Bij Smaken kunnen we een meer toegankelijke variant verwachten, zij zullen geen Nordic Cuisine vertegenwoordigen maar laten zich voornamelijk inspireren door deze keuken.

scandinavisch geïnspireerde keuken is no-nonsense, geen opsmuk


Arris heeft in zijn jonge jaren zelf in de keuken gestaan in Scandinavië en weet zich dus als geen ander te laten inspireren door deze no-nonsense cuisine. Daar waar in de Franse keuken voornamelijk gebruik wordt gemaakt van toefjes, gels, crumbles en andere eetbare decoratie houdt de Nordic keuken het simpel. Ingrediënten die uit de buurt komen staan centraal, clean, strak, slechts vier basis-ingrediënten en erg smaakvol door hoogwaardige kwaliteit en de juiste smaakcombinaties. In de keuken zal chefkok Rob van Vugt de leiding nemen. Rob heeft ervaring als chefkok bij zaken als Smaakwarenhuis en Pinot in Breda. Natuurlijk heeft Rob een souschef, deze heeft ervaring bij o.a. 't Jagthuijs en de Zwaan(*).

vanaf komend voorjaar ook een prachtige binnentuin

Smaken heeft een prachtige binnentuin. De komende tijd zal de tuin een make-over ondergaan, zodat deze komend lente-seizoen geopend kan worden. In de tuin kun je niet alleen fijn zitten, maar er zal in de toekomst ook een eigen moestuin komen. Het verbouwen van eigen kruiden en bessen is typerend voor de Scandinavische keuken en dus wederom een inspiratiebron voor Smaken.


Bij Smaken kun je zowel terecht voor a-la-carte gerechten als voor een compleet chefs-menu. Uiteraard zijn er verschillende drank-arrangementen en bijpassende wijnen. Daarnaast zal Smaken een breed assortiment serveren aan versterkte wijn, bieren, whiskeys, rum en meer. Zoals eerder genoemd draait het hier echt om de verschillende smaken. 

In beginsel zal Smaken vijf dagen per week geopend zijn, van woensdag t/m zondag vanaf 17:00. Reserveren kan vanaf 26 september. Het menu zal om de twee maanden wisselen en op de seizoenen inspelen. Bij Smaken is iedereen welkom, er wordt gestreefd naar een ongedwongen sfeer. Wij zijn erg enthousiast en benieuwd naar het eindresultaat.


Nieuwsgierig geworden naar Smaken? Houd onze website in de gaten voor meer informatie. Bekijk ook de Facebook van Smaken voor de laatste updates.