Experienceblog: Taart maken bij YAY! Taart

YAY! Taart! heeft op dit moment nog geen fysieke winkel, maar deze zal in augustus haar deuren openen aan de Haagdijk. Fleur, eigenaresse van YAY! Taart, geeft al een tijdje workshops waarin zij laat zien hoe je een taart maakt, aankleed en decoreert. Wij mochten langskomen bij een van haar workshops om een taart te gaan maken.

Als we aankomen bij de workshop staat er al een draaischijf en wat kookgerei voor ons klaar waarmee we de taart gaan maken. Omdat het maken van een taart veel tijd in beslag neemt, heeft Fleur de cakes alvast voor ons gebakken zodat we snel aan de slag kunnen.

Om te beginnen heet Fleur ons welkom en vertelt ze ons wat we vandaag zullen gaan doen. Om te beginnen mogen we een van de cakes die Fleur al voor ons gebakken heeft voor ons neerleggen. Dit is de basis. Vervolgens gaan we een dammetje maken. Dit doen we omdat we de taart gaan vullen met een aardbeien botercrème. Het dammetje bestaat uit twee laagjes witte chocolade botercrème op de rand van de cake.

het begint al op een taart te lijken, maar we zijn nog lang niet klaar!

Als we het dammetje gemaakt hebben vullen we de taart met enkele scheppen aardbeien botercrème en strijken we deze egaal uit over de cake. Vervolgens mogen we de tweede cake bovenop de inmiddels gevulde taart plaatsen. Het begint al op een taart op te lijken, maar we zijn natuurlijk nog lang niet klaar!

Tussen de twee cakes zitten nog een aantal gaten. Dat willen we natuurlijk niet, dus vullen we deze op met de witte chocolade botercrème en strijken deze glad. Vervolgens moeten we de hele cake bedekken met een laagje botercrème zodat we een egaal oppervlak hebben en de cake een kleurtje kunnen gaan geven. Als de cakes bedekt zijn zetten we onze taarten even in de koelkast om deze af te laten koelen en gaan we verder met de botercrème.

Als onze taarten in de koelkast af staan te koelen mogen we allemaal een kleur uitkiezen waarmee we onze taart willen bedekken. Dit doen door de witte chocolade botercrème in een beker te doen, hier wat kleurstof aan toe te voegen en dit warm te maken met een brander. Als de botercrème warm genoeg is mixen we deze met de kleurstof en kunnen we deze aan gaan brengen op de taart.

Wij hebben ervoor gekozen om onze taart mintgroen te maken. Fleur geeft aan dat het belangrijk is om een deel van de botercrème bovenop je taart te leggen en deze vervolgens uit te strijken naar de zijkanten van de taart. De botercrème zal er dan als het ware 'overheen' vallen, waarnaar je deze weer uit kunt strijken over de zijkant.

Om te zorgen dat er geen gaten in de taart komen en alles glad is strijken we onze taart glad door een plaatje langs de taart te houden en deze langs de taart af te laten gaan door de draaischijf rond te draaien. Door dit te doen zien we ook steeds meer resultaat en kunnen we de cake bijna gaan decoreren!

Om de taart een beetje specialer te maken kiezen we ervoor om de taart een watercolor effect te geven. Dit doen we met de kleur roze. Als je je taart een watercolor effect wil geven pak je een klein beetje gekleurde botercrème en breng je deze aan op de taart. Vervolgens pak je je plaatje er weer bij, houd je deze tegen de taart aan en draai je de draaischijf om de kleur over de taart te verspreiden. Herhaal dit op meerdere plekken op de taart en voilà, je hebt een taart met water color effect!

Voordat we de taart kunnen gaan decoreren zetten we deze nog even in de koelkast om af te koelen en gaan we kijken hoe wij onze taart kunnen gaan decoreren. Op tafel staan verschillende lekkernijen om onze taart mee te versieren. Roze en witte chocoladekrullen, koekjes, chocolaatjes, eetbare en niet-eetbare bloemen en niet te vergeten macarons.

Naast deze lekkernijen kunnen we de cake natuurlijk ook versieren met verschillende toeven botercrème. Fleur laat ons zien hoe we dit moeten doen en heeft verschillende spuitzakken klaarliggen waar je verschillende soorten toeven mee kunt maken. Ook laat ze ons zien hoe je macarons moet vullen.

Na even geoefend te hebben gaan we onze taart uit de koelkast halen. We besluiten om de taart te decoreren met een aantal niet eetbare bloemen en bladeren. Daaromheen spuiten we een aantal roze toeven en bedekken we de rest van de rand met roze chocoladekrullen. In de overgebleven ruimte in het midden plaatsen we onze roze en wit gevulde macarons en hiertussen leggen we nog een aantal witte chocoladekrullen.

Voor een eerste keer taart maken en decoreren zijn we stiekem toch een beetje trots op het eindresultaat van onze taart. We zetten deze nog heel even in de koelkast voordat we deze in de taartdoos doen en mee naar huis nemen. Tijdens het wachten krijgen we een stukje taart van de taart die Fleur gemaakt heeft, super lekker!

Ben jij ook benieuwd naar de taarten van Fleur of zou je er graag zelf een willen maken? Neem dan snel een kijkje op het profiel van YAY! Taart en ga vanaf augustus langs bij haar winkel aan de Haagdijk!