Special: Mezcal Tasting

Op een sfeervolle avond in Breda verzamelt Stappen & Shoppen zich bij Strand Binnen voor een mezcaltasting. Vergezeld door liefhebbers, bartenders en horecaondernemers maken we kennis met deze mysterieuze Mexicaanse godendrank. Expert Jeroen Schweitz voorziet ons deze avond van tekst en uitleg en laat ons verschillende soorten mezcal proeven.

MEZCAL, DE NIEUWE TREND IN SPIRITS?

De agave plant
Het mysterie rondom mezcal is niet onterecht, de drank is al eeuwenlang verweven met de geschiedenis, tradities en cultuur van het Mexicaanse volk. De agave, de plant waar mezcal van gemaakt wordt, is heilig en wordt beschermd door de godin Mayahuel. Er worden bij de productie wel dertig soorten agave gebruikt. De agave hebben acht tot vijftien en soms wel twintig jaar nodig om te groeien, te rijpen en geoogst te worden. Mezcal was de eerst gedistilleerde drank in Mexico. De kunst van het distilleren leerden de Mexicanen van de Spaanse bezetters. De ambacht van het maken van mezcal wordt nog altijd van generatie op generatie doorgegeven door de maestro mezcalero. Nog steeds wordt er gebruik gemaakt van eeuwenoude traditionele productiemethodes. En dit maakt mezcal zo’n bijzonder en smaakvol product.

Let’s taste some mezcals! Wacht, zit er nou een worm in de fles? Aan sommige merken wordt tijdens het bottelen een worm toegevoegd. De herkomst is onduidelijk, een marketingstunt is niet uitgesloten.

Aprendiz Espadin-Tepeztate
Leverancier Bart’s Bottles verzorgt de eerste twee mezcals. De Aprendiz Espadin-Tepeztate is een jonge mezcal. Een krachtige blend van 30% wilde tepeztate agave met 70% gecultiveerde espadin. De blend maakt een mooie harmonie en is dé mogelijkheid om zeldzame wilde tepeztate te proeven voor een mooie prijs.

Aprendiz Espadin
Ook een jonge mezcal van Aprendiz is de Espadin. Deze is in tegenstelling tot de voorganger alleen gemaakt met de espadin agave. Dit is de perfecte rokerige mezcal, met een heel klein beetje een fruitige smaak. Het rokerige accent aan deze drank is een belangrijk kenmerk van de mezcals. De Aprendiz Espadin is kristalhelder en perfect in balans, dus ook erg geschikt voor mixologists.

Montelobos
Brand New Day laat ons kennismaken met Montelobos, een 100% espadin mezcal. Deze mezcal heeft een geniale verhouding tussen traditie en complexiteit. Het is een rokerige spirit die zich zeer duidelijk profi leert met een eigen karakter. Casa Montelobos is gevestigd in Oaxaca en presenteert de mezcal in een unieke eigentijdse fles die opvalt.

Nuestra Soledad , La Compan ia, Ejutla
De vierde mezcal komt van Right Spirits. Het merk ‘Nuestra Soledad’ verwijst naar de Vrouwe van Eenzaamheid, de beschermheilige van Oaxaca. Het is een mooie lichte en aromatische mezcal. Op de neus kun je geuren van selderij, munt en witte bloemen herkennen. De smaak is veelzijdig, hartig en rokerig. Je herkent direct geroosterde chili en verschillende mineralen.

Del Maguey Vida
Cooper & Barrel heeft fl essen voor ons waaronder de Del Maguey Vida. Een organische mezcal die in 2010 op de markt is gebracht. Deze mezcal is uitermate geschikt om te mixen. Del Maguey Vida is een ambachtelijke mezcal die op uiterst langzame wijze tweemaal wordt gedestilleerd. Een neusje van fruitaroma’s, een vleugje honing, vanille en roast agave. Heerlijk. Viva Vida!

Del Maguey cre ma de Mezcal
Crema de Mezcal is een combinatie van Miel de Maguey (ongegist siroop van de roast agave) en Mezcal San Luis del Rio. Dubbel gedestilleerd van 100% agave espadin. De mezcal heeft een neusje van roast agave, vanille en peer, amandel, appel, koffie, ananas en kent een zoete rokerige fi nish. Een perfect drankje om voor, tijdens of na de maaltijd te sippen.

De mezcal is een Mexicaans soort gedistilleerde alcoholische drank gemaakt van de agave americana

Los Siete Misteri os Doba-Yej
Dan heeft Cooper & Barrel voor ons als laatst de Doba-Yej Mezcal Los Siete Misterios in petto. We ervaren een mooi heldere mezcal met een heerlijke citrus neus met hinten van limoen, grapefruit, gele appel en heerlijke florale tonen met een toets van gekookte agave en geroosterde karamel. In de mond heeft hij een zoete dronk en een krachtige smaak van bloemen.

Tequila Unlimited

Mezcal-expert Jeroen Schweitz is niet alleen presentator van deze tasting, ook is hij eigenaar van Tequila Unlimited B.V. Zijn bedrijf importeert al ruim tien jaar de mooiste mezcal en tequila, direct uit Mexico.

La Medida espadín
De La Medida Mezcal Artesenal Espadin is zonder twijfel de meest artisanale mezcal. Het gaat bij deze fl es om de inhoud en niet om de looks. De inhoud is geniaal en met liefde gemaakt, met 100% espadin agave. De mezcal ondergaat een natuurlijke vergisting en heeft een zachte rokerigheid. Mooi in balans en fi jn in
afdronk. Hier geniet je van met kleine slokjes.

La Medida Bicuis he
Wederom een jonge, heldere mezcal van het merk La Medida. Aan de doorzichtige kleur kun je zien dat de mezcal niet gerijpt is. Bicuishe staat voor de agaveplant waarmee de drank gemaakt is. Zo proefden we hiervoor de espadin, uit dezelfde reeks nu de Bicuishe. Een mooie gelegenheid om de verschillende type agaves met elkaar te vergelijken.

La Puri tita Verda
De La Puritita Verda Espadin Mezcal van producent Pierde Almas is licht rokerig met hints van aromatisch hout en wilde bloemen. Het effect op de smaak is van middellange duur met een fluwelen textuur. Hij is glad, heeft frisse tonen van kweepeer en in de afdronk komt anijs naar voren. Na veel verschillende varianten, valt ook deze in de smaak.

Scorpion
Naast de ambachtelijke smaak van Scorpion Silver is de fles ook een lust voor het oog. In elke fles Scorpion Silver zit een echte schorpioen. Uiteraard gaat de fles een rondje om de tafel om dit eens van dichtbij te bekijken. De flessen worden in kleine series gemaakt in Oaxaca. Deze versie is vers gedestilleerd en gebotteld zonder rijping.

In elke fles Scorpion Silver zit een echte schorpion

El Yope
De El Yope is een mezcal die de kracht van de agave en de aarde sterk terug laat komen in de smaak. Ook deze variant is gemaakt met agave espadin door ‘maestro mezcalero’ Don Ismael Rosales. De mezcal staat bekend om het hebben van een sterke persoonlijkheid en kruidige, rokerige aspecten die duidelijk de intense aanwezigheid van de agave naar voren laten komen.

Pierde almas
Last but not least staat de Pierde Almas Espadin voor ons klaar. Een licht rokerige mezcal met tonen van aromatisch hout en wilde bloemen. Het effect op de smaak is van langdurige periode met fluwelen textuur, het is glad, heeft frisse tonen van kweepeer en in de afdronk proef je de anijs. Een waardige afsluiter van
onze tasting.