Foodblog: Bourgondisch Breda dag 2

Gisteren was dag twee van Bourgondisch Breda en de eerste dag dat het culinaire festival voor iedereen toegankelijk was. De opkomst was groot en de sfeer was goed. Bijna alle tafeltjes waren bezet en door de Grote Kerk galmde het tevreden geluid van honderden Bourgondische genieters. Ook gisteren gingen onze foodies op pad om een aantal heerlijke gerechten van verschillende restaurants uit te lichten. Gerechten betaal je met muntjes  (€ 1,35 per muntje), de meeste gerechten kosten tussen de 3 en 6 muntjes. Deel ook jouw ervaringen via #BourgondischBreda.

 

"Eet, drink en wees vrolijk - Bourgondisch Breda"
 

 

Restaurant Sed (Samen Eten & Drinken)
Vandaag begon onze culinaire reis bij restaurant Sed uit 's Gravenmoer. Het restaurant staat voor smaakvol eten, met verse producten en een creatieve presentatie. 

Proeverij Sed
Proeverij Sed bestaat uit pastrami van hert, pastrami van varken, tartaar van rundvlees, wildpathé, bloedworst, rode biet, zeewier, brie, gorgonzola, zongedroogde tomaat en groentechips. Het bord was rijkelijk gevuld met veel verschillende smaken en structuren die goed bij elkaar passen. Een heerlijke en gezellige manier om samen te genieten. 

 

 

 

De 3 Vrienden
Onze culinaire reis vervolgde zicht vervolgens langs de stand van Restaurant de Drie Vrienden. De zaak is gevestigd aan de St. Janstraat in Breda. "We zijn een voorgerechten restaurant" vertelde eigenaar Bas Altenburg. Er staan hier daarom alleen kleine gerechten op de kaart, die je bijvoorbeeld kunt delen met je vrienden en familie. De twee gerechten die wij mochten proberen staan ook op de kaart in het restaurant. 

Reeham salade
Een gerookte reehamsalade, geserveerd met zoetzure uitjes en een chutney van rood bosfruit. De reeham was lekker mals en zacht van smaak. De combinatie van het zoete bosfruit met het zure van de uitjes was erg lekker. Eenvoudig, maar gewoon goed. 

Bospaddestoelensoep
Een romige bospaddestoelensoep met een vleugje sherry en truffelolie. De indruk na de eerste hap; wat een smaak! De soep is super romig en vol van smaak. De truffelolie geeft de soep net wat meer pit, maar overheerst niet. Dit soepje moet je echt geproefd hebben!

 

 

 

Landgoed Bergvliet
Landgoed Bergvliet is voornamelijk bekend vanwege de golfbaan, maar ze hebben ook een uitstekend restaurant. Alles wordt hier bereid met verse, seizoensgebonden producten en ingrediënten van agrarische bedrijven uit de omgeving. 

Loempia 
Een Loempia van gekonfijte eendenbout met couscous, tomatensalsa en gele kerrie piccalilly. De loempia was rijkelijk gevuld en had een mooie zachte smaak van eend. De piccalilly is een lekkere frisse toevoeging aan het gerecht. 

Yellowfin tonijn
Drie blokjes yellowfin tonijn gemarineerd in tzatziki met een salade van zeewier en een crème van gerookte sesam. De tonijn smolt bijna op je tong en het zeewier gaf een ziltige smaak en een extra bite aan het gerecht. De rokerige smaak van de sesam in de mayonaise paste er ook heel mooi bij. Echt een heerlijk gerecht!

 

 

 

Restaurant by Pascal
Restaurant by Pascal is gevestigd in Oosterhout en geniet momenteel hoog aanzien in de culinaire wereld. Er gaan zelfs geruchten dat ze in de run zijn voor een ster. "Beleef de sensatie van ongelofelijke smaakexplosies" zo meldt de website. Een unieke beleving, een unieke sensatie en een uniek smaakmoment, dit is waar het om draait bij Restaurant By Pascal. Onze interesse was gewekt en we besloten alle drie de gerechten van de kaart te proeven. 

Oesters
Twee bereidingen van oester; een bonbon oester en een oester in chardonnay azijn gemarineerd met passievrucht en gin tonic. Voordat we aan het gerecht begonnen kregen we een lepeltje Beluga kaviaar op onze hand met een poeder van oester, een bijzonder goede kaviaar met een verfijnde ziltige smaak. Na de kaviaar volgde een slok uit het buisje met gin tonic en stikstof. Niet alleen bijzonder om te zien, maar een ook frisse en neutraliserende smaak voordat je aan de oesters begint. Ook de oesters zorgden voor een ware smaaksensatie, een bijzonder gerecht met beleving!

Scampi en langoustine
Gemarineerde scampi met pompoen, gember, munt, kaapse vlierbes, pepernoten en daarbij saus van curry en langoustine. Wederom een bijzonder gerecht met een verrassende combinatie van ingredienten. Het gerecht heeft een zacht mondgevoel met een krachtige explosie van alle smaken. Ondanks de verschillende smaken vormt het wel een geheel. Een absolute aanrader, die ook door omstanders werd geprezen. 

Varkenswang
Als laatste mogen we de varkenswang met een crème van pastinaak en schuimige saus van lichtgerookte en gebraden chickenwings proeven. Een mooi herfstgerecht met een volle en romige smaak. Het vlees valt uit elkaar in je mond en de schuimige saus brengt alle smaken mooi samen.

 

  

 

 

Wil je deze of een van de vele andere mooie gerechten zelf proeven? Kom dan vandaag vanaf 14:00 uur langs bij Bourgondisch Breda. Het volledige programma van de dag vind je in de Breda City App, gratis te downloaden voor iPhone & Android. Lees ook de foodblog van dag 1

 

FOOD BATTLE DAY - Zaterdag 22 november
16.00 uur BOURGONDISCH BREDA open; verrassende ontvangst met gratis hapje en drankje
17.00 uur live cooking demo door NHTV Academy
17.00 uur start entertainment en muzikaal optreden
18.00 uur Pierre Wind meet & greet en de walking jury voor de BOURGONDISCHE PAREL
19.00 uur Kerstboomwens moment (Tijdens Super Sunday bekendmaking prijswinnaars).
19.00 start food fotowedstrijd
19.00 uur Pierre Wind en de walking jury voor de BOURGONDISCHE PAREL
19.00 uur start doorlopend entertainment en muzikaal optreden
20.00 uur live cooking demo door TV kok
20.30 uur uitslag van de BOURGONDISCHE PAREL door Pierre Wind
21.00 uur Rode Kruis veiling bijzondere wijnen
21.15 uur candle light kwartierke
21.30 uur start speciaal DJ optreden
24.00 uur afsluiting 3e Bourgondische dag