Foodblog: Waan je in het traditionele Indonesië bij Bali James

Afgelopen woensdag werden we uitgenodigd door Jimmy, eigenaar van Indonesisch restaurant Bali James. Bij Bali James kun je genieten van de Indonesische keuken en specialiteiten van het zonovergoten restaurant Bali. Natuurlijk laten wij een kans om een heerlijke rijsttafel te proeven niet aan ons voorbij gaan. 

Maak VIA Facebook OF INSTRAGRAM kans op een diner voor 2 bij bali james! 

Bij binnenkomst waan je je direct in buitenlandse sferen. De muziek, aankleding, de hele uitstraling van de zaak ademt Indonesië. Zelfs het personeel is Indonesisch en draagt traditionele, Balinese kleding. Prachtig om te zien! 

Bali James heeft een prachtige binnentuin, waar je heerlijk kunt vertoeven in de avond-zon. Wij kiezen ervoor om binnen aan te schuiven om optimaal te genieten van de bijzondere sfeer van het restaurant. We starten met een Bali cocktail, gemaakt met Arak, een typisch Indonesische drank. De Bali cocktail is sterk, maar heerlijk! Vakantie verhalen komen op tafel en de toon voor de avond is gezet. 

een prachtige binnentuin waar je kunt genieten van de avond-zon 

Onze rijsttafel wordt geserveerd op grote dienbladen, wow, we verbazen ons over de diversiteit aan gerechten. In de tafel zitten rechauds ingebouwd die ervoor zorgen dat het eten warm blijft, zo kun je lekker lang genieten. Het menu van Bali James veranderd regelmatig, en ook de samenstelling van de Grote Rijsttafel. Een aantal klassieke hoogtepunten zijn de Gado Gado (warme groenten met saté-saus), Daging Semur (gesmoorde rundvleesschotel), Ayam Setan (gebakken kip met een heel scherp sausje) en natuurlijk Pisang Goreng (gebakken banaan). 

Naast de grote rijsttafel krijgen we een aantal losse gerechten van de kaart. Echte toppertjes! Iga Sapi Penyet is een shortrib gestamp in sambal, super mals en heel erg smaakvol. Het vlees glijd van het bot en wordt in een traditionele stenen schotel geserveerd.

Vervolgens wordt de ‘Kwek Kwek’ geserveerd. De naam verklapt het al; een gebraden eend. Op traditioneel Balinese wijze bereid en geserveerd met twee verschillende soorten sambal. De eend is wederom súper zacht, smaakvol, en heerlijk gekruid door de sambal. 

bereiding op een josper grill 

Bai James maakt gebruik van een houtskoolgrill, een originele Josper Robata Grill. Geen wonder dat de verschillende soorten saté en garnalen van de grill zo geweldig smaken. 

We delen tot slot een grand dessert en dame blanche in de binnentuin, waar we nog even genieten van de laatste zonnestralen. Wat een heerlijke avond! We besluiten met een kopje koffie, echt Indonesische koffie. Een traditionele avond waarbij we door het vriendelijke personeel in de watten zijn gelegd met geweldige service en heerlijk eten. Vakantieplannen voor Indonesië zijn inmiddels gemaakt, en wij komen absoluut terug bij Bali James! 

Tags: Bali James