Foodblog: shared dining bij de Botanist

In het iconische pand aan de singels van Breda is De Botanist sinds februari 2019 gevestigd. In deze hippe zaak kun je terecht voor lunch, borrel en diner. Vanavond zijn onze foodies te gast voor het diner in de vorm van shared dining!

Dit is echt verrassend lekker! 

Bij binnenkomst worden we vriendelijk ontvangen door Enes en Bas. We kiezen een gezellig tafeltje uit en nemen plaats. Ons oog valt direct op de mooie cocktailbar die een prominente plaats in de zaak inneemt. Achter deze cocktailbar is Enes vaak te vinden: hij maakt hier de lekkerste cocktails, die wij natuurlijk niet aan onze neus voorbij laten gaan! We laten ons verrassen en niet veel later komt Enes aan met 2 prachtige Pornstar Martini's.

Enes vertelt ons dat je bij deze cocktail eerst de passievrucht eet, daarna een klein glaasje prosecco drinkt en uiteindelijk begint aan de cocktail. Door het op deze volgorde te doen komt de smaak van de Pornstar Martini het best tot zijn recht. 

Terwijl we aan het genieten zijn van deze heerlijke cocktail komt het eerste voorgerecht al onze kant op. Dit is gegrilde watermeloen met feta, honing, walnoot en munt. Een verrassende, verfrissende én zomerse smaakcombinatie!

Vervolgens krijgen we de groentegyoza met gepofte quinoa en groene Sriracha. Gyoza's zijn Japanse dumplings gevuld met groente. Bij deze variant zit gefermenteerde peper en een soja vinaigrette. De dumplings zijn heerlijk zacht met een goed gevulde, licht pikante vulling. De soja vinaigrette maakt dit Aziatische gerecht helemaal af!

Naast de groentegyoza krijgen we de tataki van rund. Afgetopt met ponzu (Japanse citrus soja saus), furikake (strooisel van sesam, zeewier en gerookte tonijn), zwarte knoflookmayonaise, citrus afrikaantjes, zeekraal, red meat radijs en buidelzwammetjes. De tataki is super zacht en mals en door de toppings heerlijk op smaak. 

Zoals gezegd staat deze avond in het teken van shared dining. Als hoofdgerecht krijgen we dan ook het enorme Zuid-Amerikaanse dinerplateau met een bijpassende Argentijnse wijn. 

Met zo veel keus is het natuurlijk lastig waar je moet starten... We besluiten om te beginnen met de lauwwarme picanha met chipotle. Dit vlees is dun gesneden, heerlijk mals en super zacht, een echte aanrader! Enes attendeert ons erop dat de empanada's ook heel lekker zijn, dus hier gaan we gauw mee verder. Het gehakt is heerlijk gekruid en het bladerdeeg zorgt voor een goede bite.

Vervolgens gaan we verder met de hele zeebaars uit de houtskooloven. De vis is lekker en enorm zacht, dit is preciés zoals een goede vis hoort te zijn...

We sluiten af met de gegrilde lapjes varkensfilet met chiliflakes. Lekker zacht en goed geroosterd vlees! De vers geroosterde groenten waaronder tomaat, wortel en baby maïs maken het plateau af.

Alsof dit plateau nog niet genoeg was krijgen we als bijgerecht de krokante frietjes met chorizo, tomaat, manchego en bravassaus. Dit is echt verrassend lekker! 

Om de avond in stijl af te sluiten, bestellen we het dessertplateau.

Op het plateau liggen alle zoete desserts die je van de kaart kunt bestellen. Aardbeien romanoff met vlierbloesem en veganistische aardbeiensorbetijs, pavlova met matcha en framboos én witte chocolademousse met dulche de leche & vanille ijs. Die laatste is absoluut onze favoriet en zorgt voor een ware smaakexplosie! Een zachte mousse met knapperige stukjes caramel en zachte dolche leche crème in het midden. Daarnaast ligt een heerlijk bolletje vanille ijs welke het gerecht helemaal afmaakt.

Bij het dessert besluiten we om nog even na te genieten met een drankje. We laten ons opnieuw verrassen door Enes en hij serveert een heerlijke Espresso Martini.  De ideale afsluiter van een heerlijke avond!