Foodblog: diner plateau en cocktails bij De Botanist

Vanavond zijn we te gast bij De Botanist. Enkele weken geleden opende deze prachtige zaak haar deuren in één van de meest iconische panden van Breda. Met een terras aan het water is het hier goed toeven komende zomer. Wij nemen vanavond plaats aan de cocktailbar, voor een diner. 

De Botanist heeft een aparte cocktailbar, een mooie bar met een prominente plek in de zaak. Cocktail-pro Enes shaket hier de lekkerste cocktails, maar ook zijn collega’s weten van wanten. Wij starten met een Pornstar Martini en Dark & Stormy. 

Bij De Botanist draait alles om borrelen, samen eten, samen delen, goede wijnen, cocktails en goed gevulde borrelplanken. Wij starten met een paar voorgerechten to-share. 

Het eerste voorgerecht is halloumi met parelcouscous. Halloumi is een kaas die zich goed leent om te bakken, deze kaas smelt namelijk niet. Een leuk en smaakvol gerecht dat goed bij het seizoen past. 

Naast de halloumi bestellen we padron pepers, een klassieker uit de Spaanse keuken. De pepers komen rechtstreeks van het vuur en knetteren nog na. Super groen, super vers en super lekker! 


Het derde gerecht dat we delen is een tataki van rund met krokant van sesam en wasabi. Tataki kennen we voornamelijk van tonijn, maar deze variant van rund is super lekker! Met een Oosters tintje en mooi rosé gegaard, is dit onze favoriet! 


Zoals gezegd draait bij De Botanist alles om gezelligheid en samen delen. Naast de diner plateaus staan er ook een aantal losse hoofdgerechten op de kaart. Wij doen niets liever dan samen genieten van een goede borrelplank en gaan voor het Oosters Plateau. 

Op het plateau ligt onder andere; beef tataki met ketjap en sesam, krokante buikspek, tonkatsu met wasabi crème en in pad thai gebakken garnalen. De verse groenten zoals warme tomaat, baby maïs en geroosterde venkel maken het plateau af. De plateaus zijn in er verschillende varianten, er is ook een vegan plateau voor de liefhebbers.

De Botanist biedt naast de plateaus keuze uit zeven side dishes, voor ieder wat wils! Wij gaan voor de krokante frietjes uit de oven met Parmezaanse kaas en truffel mayo en de zoete aardappel gevuld met chorizo en cashewnoten. 

Bij ons plateau genieten we van een goed glas wijn. De Botanist heeft een breed assortiment wijnen, met zes witte en zes rode wijnen op glas. Wij bestellen een Spaanse Vegamar, de wijn ruikt bloemig met noten van perzik en heeft een fris zuurtje en goede textuur. 


Natuurlijk kunnen we de avond niet besluiten zonder Espresso Martini, een klassieke cocktail die ooit gemaakt werd voor een dame die een drankje wilde ‘that would wake here up, and then f*ck her up’ ;-). Voor ons een perfecte afsluiter van een heerlijke avond. 

Naast de Espresso Martini’s bestellen we twee desserts. Het eerste is een Pavlova met matcha en framboos, lekker luchtig, niet te zwaar! 

Het tweede dessert dat we kiezen is de Rocky Road met blauw fruit en vanille ijs. Een stuk minder luchtig, maar o zo lekker! Rocky road is een chocolade-feestje met mini marshmallows. 

Na onze Espresso Martini en desserts besluiten we nog even te blijven hangen. De Botanist leent zich hier perfect voor. In het weekend draait een dj plaatjes, maar ook op weekdagen ben je welkom om voor een borrel of goede cocktail onder het genot van lekkere deuntjes. Wat ons betreft is De Botanist een dikke aanrader, in de zomer aan het water van de haven, ’s middags voor een lekkere lunch of ’s avonds voor een gezellige borrel en shared plateau!