Foodblog: dineren bij Boswachter Liesbosch

Het is vrijdagavond, weekend, tijd voor ontspanning. Waar doe je dat nu beter dan in een bosrijke omgeving? Dat moeten de eigenaren van restaurant Boswachter Liesbosch ook gedacht hebben. Hoewel dit waarschijnlijk niet de eerste gedachte was toen het familiebedrijf in 1924 werd opgericht, is het anno 2018 een heerlijke plek om even tot rust te komen na een drukke werkweek. Of op ieder ander gewenst moment natuurlijk. Zodra we uit de auto stappen word ik verrast door de serene rust en de fijne bosgeluiden. Alsof ik in een sprookje ben beland.

We lopen via het terras naar de ingang van het restaurant. Ondanks de bijzonder warme februarimaand is het iets te voorbarig om vanavond buiten plaats te nemen, maar iets later dit seizoen is het een prachtige plek om te genieten van de eerste lentezon. Bij binnenkomst worden we verwelkomd door de vrolijke ober die ons naar een keurig gedekte tafel begeleidt. Net zoals alle andere tafels is die van ons voorzien van een mooi wit tafelkleed en prachtig servies. Het interieur is klassiek, maar toch hangt er een fijne huiselijke sfeer. Terwijl wij kijkend naar de open haard genieten van deze setting, doet de ober er nog een schepje bovenop en steekt een kaarsje voor ons aan. Romantiek ten top! Daarover gesproken, als je nog een trouwlocatie zoekt ben je bij Boswachter Liesbosch ook aan het juiste adres. Ondanks de effort van de ober is het vanavond bij ons nog niet zo ver gekomen…


Even later ontmoeten we eigenaren Robbert en Wanda. Zij zijn de vierde generatie die ervoor zorgt dat dit familiebedrijf in ere wordt voortgezet. Op aanraden van hen besluiten we ons vanavond te laten verrassen door een menu van de de chef, inclusief bijpassende wijnen. Wat we in ieder geval kunnen verwachten zijn klassiek Frans georiënteerde gerechten met een modern tintje. Wij zijn benieuwd! 

We starten met een aperitief: een terrine van zalm met venkel en een compote van selderij en rozemarijn. Een heerlijk fris gerechtje met zoete tonen. De ober zet ook een mandje voor ons neer, rijkelijk gevuld met witte en meergranen stokbroodjes, inclusief smeersels zoals roomboter, tapenade en olijfolie. Ik moet mezelf inhouden om niet te veel brood te eten, want ik schat zo in dat dat zonde is voor hetgeen wat nog komen gaat.  

Ons voorgerecht is een salade van coquilles st Jacques met rode biet, druppeltomaat, schaafsel van wilde eendenlever en een dressing met zee-egel. De boterzachte structuur van de coquilles die bijna wegsmelten op mijn tong, samen met de knapperige slablaadjes zorgen voor een perfecte balans in structuur. Ik vind de smaakcombinatie van de ziltige coquille, het zoute eendenlever schaafsel en het zuurtje van de druppeltomaat een heerlijke smaakexplosie! We spoelen deze heerlijke smaken tussendoor weg met een glas Vezelay, minerale Chardonnay uit Bourgogne. 

Voor we ons hoofdgerecht krijgen schenkt de ober voor ons een bijpassende wijn in: een Rioja Crianza. Deze Spaanse wijn heeft door de houtlagering van twaalf maanden een heerlijke volle smaak van donker fruit met een licht peperige toets. We nemen alvast een slok en kort daarna is het tijd voor het hoofdgerecht. We krijgen boerderijhert met spitskool, een puree van bataat, beukenzwammen en een jus van kalfsfond met boleten en eekhoorntjesbrood. De ober schenkt ter plekke de romige jus over het perfect rosé gebakken vlees. Het vlees is heerlijk mals en is een goede match met de lekkere bite van de spitskool en de zachte structuur van de puree. 

We krijgen de tijd om ons eten rustig te laten zakken en onze wijn nog even op te sloeberen. Ondertussen ben ik wel erg benieuwd geworden naar het toetje, want je weet wat ze zeggen: Save the best for last! En dat weten ze bij Boswachter Liesbosch ook. De ober brengt ons twee prachtig opgemaakte borden met een hemels dessert: een zacht en luchtig stroopwafeltaartje met frambozensorbetijs, versierd met vers fruit, munt- en bloemblaadjes, amandelschaafsel, frambozenstroop en een sierlijke chocoladekrul on top. Het wauw-effect! Bijna zonde om op te eten, maar gelukkig doen we het toch. De volle caramelachtige smaak van het taartje en de frisse frambozen tinten in het sorbetijs en de stroop, alsof het voor elkaar gemaakt is! Onze dessertwijn is een Alvear Moscatel, amberkleurige wijn uit Zuid-Spanje, met een intense aroma van muskaat en rijpe vruchten. Perfect bij fruitdesserts en taart! 

We genieten nog even na van alle gerechten en intense smaken. Met een voldaan en ontspannen gevoel rijden we vervolgens weg uit het Liesbos. Terug naar de bewoonde wereld. Klaar voor het weekend.