Food- en wineblog; genieten van Oostenrijkse wijnen en heerlijk eten tijdens het Wijnmakersdiner bij wijnbar Pinot

We zijn uitgenodigd bij Wijnbar Pinot aan de Grote Markt, waar vanavond een wijnmakersdiner georganiseerd wordt met een Oostenrijks tintje. Wijnbar Pinot weten we inmiddels maar al te goed te vinden en staat bekend als een sfeervolle en knusse wijnbar waarbij je zowel voor wijnen als het eten terecht kunt wanneer het gaat om top kwaliteit en service! Begin dit jaar werd bovendien de gewelvenkelder getransformeerd tot exclusieve wijnkelder en prachtig proeflokaal. Wij hadden het genoegen om aan te mogen schuiven in La Pinotheque waar zowel eigenaar Martijn als vertegenwoordiger van het Oostenrijkse wijnhuis Domäne Wachau (Jeroen), ons met liefde alles over de wijnen vertellen. 

Een luxe vier-gangen diner gebaseerd op heerlijke wijnen uit Oostenrijk!


Bij binnenkomst worden we vriendelijk welkom geheten door een van de kelners in het restaurant. Onze jassen worden aangenomen en we worden begeleid naar de kelder, ook wel ‘La Pinotheque’ genoemd, want hier wordt vanavond het wijnmakersdiner georganiseerd! We zijn benieuwd naar wat deze avond ons gaat brengen en lopen nieuwsgierig de trap af naar beneden. 

Een half jaar geleden werden na een intensieve verbouwing de deuren van de wijnkelder La Pinotheque geopend. Inmiddels worden er regelmatig high wines, vergaderingen en borrels georganiseerd. In La Pinotheque worden Pinot’s maandelijkse 10x proeverijen gegeven en op zaterdag schuif je aan bij het Franse ‘table d’hôte’ concept waarbij je voor een vaste prijs van alles voorzien wordt.

We nemen plaats aan de lange tafel, die plaats biedt aan zo’n dertig gasten, middenin de karakteristieke wijnkelder. De booggewelven, de velen wijnen en de grote gedekte tafel zorgen voor een inspirerende setting voor het diner van vanavond.

Het wijnmakersdiner is een initiatief van Martijn, waarbij hij verschillende wijnmakers uitnodigt om te vertellen over het wijnhuis en uiteraard over de wijnen. Vanavond is Jeroen van Domäne Wachau op bezoek. Hij is voor de gelegenheid speciaal over komen vliegen en heeft een aantal witte wijnen meegebracht om deze avond te proeven. 

WIJNMAKERS VANUIT DE HELE WERELD KOMEN HUN VERHAAL VERTELLEN EN PASSIE DELEN TIJDENS HET WIJNMAKERSDINER!

Het is duidelijk dat Jeroen en Martijn veel kennis over wijn hebben en vertellen dan ook beiden gepassioneerd over de eerste wijn die voor ons is ingeschonken. Alle wijnen van vanavond komen van het Oostenrijkse wijnhuis en vormen het uitgangspunt voor het diner. Alle gerechten zijn namelijk gebaseerd op de wijn en niet andersom! 


Jeroen is oud sommelier en heeft bij verschillende sterrenzaken gestaan. Nu reist hij de hele wereld over en vertegenwoordigd namens 250 families die allen eigenaar zijn van het wijndomein de wijnen van Domäne Wachau. 

We proeven vanavond twee bekende druivensoorten uit Oostenrijk; riesling en gruner veltliner. In de vallei waar de wijn vandaan komt worden alle druiven met de hand geplukt. Jeroen verteld ons dat het extreem arbeidsintensief is en het complete gebied bovendien op de Unesco Werelderfgoedlijst is opgenomen. 

De eerste wijn is een Fiederspiel Riesling uit 2017, die we proeven naast een amuse van een kreeftenbitterbal met dragon mayonaise. In de wijn proeven we naast groene appel ook frisse citrusvruchten. Het is een fijne toegankelijke wijn om mee te starten. 


Na nog wat uitleg van Jeroen over de geschiedenis en werkwijze van Domäne Wachau serveert Martijn ons het eerste gerecht. Een kalfstartaar met een gepocheerd kwarteleitje, zoetzure groentes en een schijfje foie gras. Een toefje mayonaise met truffeltapenade maken het geheel af. Aan alles is te zien en te proeven dat er met pure en verse ingrediënten gewerkt wordt. Het smaakt heerlijk! 


Bij het eerste gerecht proeven we twee wijnen. Beiden uit verschillende delen van de vallei en totaal andere smaken. Zo komt de eerste wijn uit een oostelijk gelegen gebied waar het warmer is en de tweede wijn uit een westelijke wijngaard waar het vaak het koudste in vergelijking met de rest van de vallei. We vinden het knap dat twee verschillende wijnen beiden zo goed samengaan met één gerecht. Daar is de nodige kennis, maar ook ervaring voor vereist! 


Inmiddels zitten we gezellig te tafelen en genieten we van de heerlijke wijnen. Want naast de uitleg van de heren die deze avond toelichting en leuke weetjes aan ons presenteren is er een goede afwisseling tussen een stukje educatief en gezelligheid. Het leuke van dit concept is dat je met andere gasten aan de grote tafel zit en al gemakkelijk met elkaar aan de praat raakt. Er hangt een informele, bourgondische sfeer en voordat we het door hebben wordt het tweede gerecht geserveerd. 

Een prachtig bord met buikspek op verschijnt op tafel. Dit gerecht wordt geserveerd met chutney van mango en popcorn van buikspek. Het is een heerlijk vleesgerecht, wat door de combinatie met mango ook fris is en een verrassende bite krijgt door de unieke ‘buikspekpopcorn’! Dat hebben we nog nooit geproefd en zijn dan ook positief verrast door de smaak ervan. 

Lekker knapperig!


Dit gerecht staat vanavond op het menu, omdat het geweldig samengaat met de twee wijnen die inmiddels ingeschonken zijn door Martijn. In het linker glas; een mix van verschillende druiven van een wijngaard waar 23 verschillende rassen groeien die vaak niet meer aangeplant worden en daarmee uniek zijn in Oostenrijk. In het rechter glas hebben we een Riesling ingeschonken gekregen waarvan de druivenstruiken op een kalkachtige bodem groeien. Dat proeven en ruiken we naast wat citrus en tropisch fruit. “Een hele mooie dinerwijn”, aldus Jeroen. Wij zijn het hier helemaal mee eens! 

Na deze twee heerlijke voorgerechten (en de inmiddels vijf wijnen!) worden we blij verrast met een heerlijk visgerecht. De dorade is krokant op de huid gebakken en heeft naast parelgort, een saus van beurre Blanc om zich heen. In het gerecht is tevens wat saffraan gebruikt. Een krokantje van gefrituurde gerookte paling en last but not least, mijn favoriet; zeekraal! Alle aspecten samen maken dit een kloppend gerecht waar we enorm van smullen! 

Dezelfde wijn, maar dan 21 jaar ouder! 

We drinken hier twee maal een Riesling bij. Één uit 2016 en één uit 1995, die maar liefst 21 jaar gerijpt heeft op de fles! Zo proeven en zien we mooi dat de jongere wijn wat meer zuren heeft en de gerijpte wijn meer voller en toegankelijker is. We proeven zelfs een beetje perzik en honing. Beiden wijnen komen van dezelfde berg en zijn gemaakt van dezelfde druif. De tijd heeft zijn werk gedaan en hoewel beide wijnen erg smaakvol zijn, voelt het heel speciaal om een wijn uit 1995 te drinken. 

De avond zit vol verrassingen en ook tot het laatste gerecht weet Martijn ons te verblijden! We krijgen namelijk geen dessert, maar nog een hoofdgerecht! Het team serveert een prachtig opgemaakt en goed gevuld bord, met asperges en gebraden kalfsoester. Dit malse vlees wordt begeleid door een jus de veau en we krijgen er ook nog rösti’s bij. We genieten ook enorm van dit gerecht! 

Het hele plaatje wordt nog completer door de Gruner Veltliner wijnen die we hier bij drinken. Met name de tweede wijn bij deze gang is heel speciaal. Hij is namelijk nog niet in Nederland op de markt geweest en er zijn slechts 80 flessen van gemaakt! Dit is de enige wijn die op eikenhout gerijpt is en dan ruik en proef je meteen. Een heerlijke volle, rijpe smaak! 

Een unieke combinatie van houtrijping en Gruner Veltliner!

Martijn vertelt ons dat hij graag zijn passie en kennis deelt in de vorm van proeverijen, maar sinds kort ook officiële wijncursussen geeft op de plek waar we nu zitten. Zowel beginners als gevorderden kunnen een cursus volgen. We kletsen nog wat na en sluiten een gezellige avond vol heerlijk eten, mooie wijnen, goed gezelschap en een hoop nieuwe kennis over de Oostenrijkse wijnen af.  We gaan met een heel tevreden gevoel naar huis om zeker snel weer een keer terug te komen bij Martijn en zijn team.  

Met meer dan 50 wijnen per glas en ruim 200 op fles is wijnbar Pinot een walhalla voor wijnliefhebbers! 

Ben je van plan om binnenkort iets te organiseren of wil je ook een van de proeverijen bijwonen? Dan raden we je zeker aan om bij Wijnbar Pinot op bezoek te gaan. Niet alleen het super uitgebreide aanbod aan de beste (maar niet perse de duurste) wijnen en heerlijke eten, maar ook zeker om het super gastvrije personeel dat hier echt een bijdrage levert aan een geslaagde avond! 


Wijnbar Pinot is woensdag tot en met zondag geopend. La Pinotheque is iedere zaterdagavond om 19.00 uur open voor het 5-gangen Pinotheque menu, maandelijkse proeverijen en op aanvraag. Voor meer informatie raden we je zeker aan om er een keer binnen te lopen. 

Neem een kijke op de website van Pinot voor meer informatie of om alvast te reserveren!

Tags: pinot, La Pinotheque , wijnmakersdiner