Foodblog: een onvergetelijke avond bij La Pinotheque

De liefhebbers van verfijnde gerechten in combinatie met exclusieve wijnen weten Wijnbar Pinot al te vinden, maar sinds kort is de wijnkelder van Wijnbar Pinot na een intensieve verbouwing omgetoverd tot een sfeervolle proefruimte en omgedoopt tot ‘La Pinotheque’.

maak via facebook & instagram kans op een pinotheque diner voor 2 (t.w.v €195) bij wijnbar pinot! 

Wij zijn uitgenodigd om aan te sluiten bij de ‘table d’hôte’ op zaterdagavond. We betreden de oude gewelvenkelder via een houten trap, waaronder fraai verlicht talloze kurken en wijnflessen liggen. 

In de rustieke kelder staat een lange tafel die plaats biedt aan zo’n dertig gasten. De sfeer is nog intact; mystiek, authentiek en sfeervol. En met zijn 1500 wijnflessen de droom van iedere wijnliefhebber. 

Deze avond zijn we met een kleine groep van 10 personen. Eigenaar Martijn, onze gastheer, legt ons uit wat wij mogen verwachten van ‘table d’hôte’; met een select gezelschap liefhebbers genieten van uitzonderlijke gerechten en exclusieve verrassende wijnen. Wij zijn zeer benieuwd wat Martijn en zijn team ons vanavond gaan laten proeven. 

Aan de mooie lange bartafel met fijne stoelen staat voor ieder tafelwater, bruis en plat, en brood met diverse smeersels. We beginnen met een Champagne, van wijnhuis Francis Boulard, een –zoals Martijn noemt- vreemde eend. Deze mooie droge champagne doet denken aan sherry en scoort 93 punten op de Parker lijst. De toon is gezet, dit belooft een mooie avond te worden. 

Martijn praat ons bij over dit wijnhuis en hoe deze prachtige champagne 6 jaar op z'n gistcellen heeft gelegen. Het hele gezelschap hangt aan zijn lippen. 

Het aperitief komt samen met een amuse, een romige heerlijke kreeftenbitterbal met dragon mayonaise. Snel raken we op een losse vrijblijvende manier aan de praat met onze tafelgenoten, en hoewel het gezelschap zeer uiteenlopend is -zo is er een politicus en een sommelier in ons midden- blijken we allemaal één ding gemeen te hebben, stuk voor stuk zijn we bourgondiërs. Goed eten, mooie wijnen, fijne gesprekken.

De entree bestaat uit twee heerlijke Portugese wijnen uit de Douro, beide een blend van Rabigato, Codega en Viosinho, een Xisto Branco Cru (Luis Seabra) met een verfijnde lichte frisse afdronk en een zachte iets fruitigere Redoma Branco Reserva 2014 (Niepoort). 

Deze wijnen worden vergezeld door een heerlijke rilette van kabeljauw, gerijpte coppa en antiboise, een gerecht dat heel mooi samengaat met deze twee frisse Portugezen. Bij de ‘table d’hôte’ wordt niet de wijn bij het gerecht gekozen maar het gerecht bij de wijn. Er is dan ook geen menukaart. “Kiezen is dan ook geen probleem meer”, aldus Martijn.

Mijn buurman komt vaker bij Wijnbar Pinot. “Al vanaf het begin. Martijn en zijn team zijn zo gepassioneerd in het vak en weten ons altijd weer te verrassen. Met een exclusieve wijn, of een verrassende combinatie wijn-spijs, of hij heeft weer ergens een veilingwijn gescoord die hij ons wil laten proeven, maar vooral ook met zijn uitzonderlijke kennis. Wij betalen graag iets meer voor een gegarandeerd mooie avond van culinair hoog niveau. Waar krijg je nou spontaan een zeldzame kelderwijn per ‘coravin’ aangeboden?”. (Coravin is een wijn-gadget waarbij je de wijn door een holle naald schenkt, de kurk dus in de fles blijft en de fles daarna jaren later opnieuw gebruikt kan worden omdat er geen zuurstof bij kan komen red.)

De volgende wijn wordt in een zwart, niet transparant, glas geserveerd. We worden dus niet beïnvloed door wat we zien bij het proeven. Iedereen is het erover eens dat het een witte wijn is, en waarschijnlijk een mooie Chardonnay. Wat fijn dat we kenners zijn! Tot onze verbazing blijkt het een fruitige biologische rosé uit 2016, een blend van Grenache, Cinsault, Syrah en Cabernet Sauvignon, van wijnhuis Domaines Ott. Deze frisse rosé wordt vergezeld door een mooie kalfstartaar met crème van eendenlever en een krokantje van brioche. Zo lekker!

Het tweede tussengerecht, een perfect gegaarde heilbot met fregula chorizo, komt samen met een Chileense rode wijn. Een elegante Viejas Tinajas van De Martino uit Itata Valley, met aardse tonen en aroma’s van rood fruit. Terwijl wij ons tegoed doen aan de heerlijke heilbot met fergula en de mooie volle Viejas Tinejas praat Martijn ons enthousiast bij over meer dan 100 jaar oude terracotta amforen waarin deze wijn volgens oude Chileense traditie wordt gerijpt. Dit is niet zomaar ‘uit eten’, deze ongelooflijke verwennerij is een complete beleving waar we ook nog iets van opsteken!

Een volgend glas wordt met rood volgeschonken. En nog een.. Even later staan er zelfs 7 rode wijnen voor onze neus. Terwijl wij verwonderd toekijken vertelt Martijn dat we een ‘verticaaltje’ gaan proeven; 7 jaargangen La Pointe Pomerol, 2006, 2001, 2000, 1999,1996, 1995 en 1989. De glazen worden door het tafelgezelschap stuk voor stuk geproefd, beoordeeld, besproken. Van “nee, deze kan niet meer” tot “deze is zo verrukkelijk”.

De 1995 was voor ons een heerlijke begeleider van de voortreffelijk smakende malse hertenfilet, met loempia en crème van knolselderij. Kortom, er wordt volop genoten.


De laatste wijn die geschonken wordt is een Marsala Superiore Riserva van wijnhuis Pellegrino uit Sicilië. Deze Riserva heeft een volle en romige geur, met tonen van honing, karamel en rijpe abrikozen en gedroogde pruimen. Door de rijping van minimaal 5 jaar op houten vaten is deze Marsala zoet, warm en heeft hij naast geel fruit ook hinten van kruiden. Deze heerlijke dessertwijn combineert heel mooi met het ernaast geserveerde nagerecht, een gepocheerde peer en ijs met gezouten karamel. 

Terwijl koffie en thee geserveerd worden genieten we na van een fantastische avond. Het hele concept zit perfect in elkaar. Een bijzondere entourage, Martijns uitzonderlijke kennis van wijnen en de lange smalle bartafel die uitnodigt tot gezellige gesprekken en interactie met de andere gasten. 

Een super luxe ervaring met heerlijke en pure gerechten én wijnen!

De all-in prijs voor deze voortreffelijke 5-gangen Pinotheque avond, de exclusieve wijnen die geschonken worden, én het enthousiasme waarmee Martijn je volledig bijpraat over alle gedurende deze avond geserveerde wijnen bedraagt € 97,50. Een super de luxe ervaring met heerlijke, pure gerechten en wijnen die je niet snel zult vergeten! Wanneer mogen we weer?

Wil jij ook aanschuiven bij de ‘table d’hôte’, dat kan iedere zaterdag om 19.00 uur. Ook kun je binnenkort genieten van de maandelijkse 10x proeverijen en wijnmakersdiner. Maar er valt nog meer te beleven in La Pinotheque, zo is de sfeervolle kelder af te huren voor groepen tot 30 personen voor een borrel, een feest of een privé diner. Vanaf maart kun je op doordeweekse avonden wijncursussen op WSET niveau volgen.

Tags: La Pinotheque , wijnbar pinot, foodblog, pinot