Foodblog: dineren op het terras bij Pinot Breda

Gelegen aan de Grote Markt en met uitzicht op de Grote Kerk is Pinot wijnbar en restaurant de ideale plek om te genieten van lekker eten en goede wijnen. Verrassende wijn-spijs combinaties zijn de specialiteit van het restaurant. De sommelier adviseert je graag bij de keuze uit een van de vele wereldwijnen. Onze foodies werden uitgenodigd voor een heerlijke proeverij van zes gangen met bijpassend wijnarrangement.

Reserveer nu een diner via de site en ontvang een glas bubbels op woensdag of donderdag! 


Door het prachtige weer hadden we het geluk om buiten te eten. We namen plaats op het sfeervolle terras aan een hoge tafel. We werden vriendelijk ontvangen met een glas bubbels door eigenaar Martijn Roos.

WIN EEN DINER VOOR TWEE VIA FACEBOOK & INSTAGRAM!


We kozen voor het 6 gangen tasting menu met een bijpassend wijnarrangement. In ons geval het bobarrangement (halve glazen) aangezien wij de volgende dag beide weer moesten werken. Een goed alternatief dus voor wanneer je niet te veel wilt drinken. Op deze manier ervaar je toch alle wijn-spijs combinaties. 

We starten met Graham Beck Brut Rosé 2010. Een mix van Chardonnay & Pinot Noir, Robertson. De amuse die erbij geserveerd werd is een heerlijke panna cotta van asperge, creme van rode curry met chips van truffelaardappel. Heerlijke combinatie om mee te starten. Dat smaakt naar meer!


Als voorgerecht kregen we bavarois van groene asperge, een muffin van witte asperge, groene asperge gemarineerd en zoetzuur, gerookte crème fraiche, gebrande macadamia en een bitterbal van geitenkaas. Daarbij werd een glas Sauvignon Blanc van Kressman uit de Bordeaux geschonken. Een bijzonder smaakvolle, elegante wijn met een uitstekende frisheid. Een goed begin! 


Het eerste tussengerecht was een hartig taartje van prei en ham. 12 maanden gerijpte Serrano, zoetzure preiringen, truffel creme fraiche, gegrilde coquille en een chipje van coquille. Met een glas Luberon van Perrin Zuid-Rhone. (Bourboulenc, Grenache Blanc, Ugni Blanc, Marsanne). 

Coquille komt vaak voor in combinatie met vlees. In dit geval met de gerijpte Serrano. Erg lekker! Ook de verschillende prei bereidingen vielen goed in de smaak. De wijn die werd geschonken paste goed bij het gerecht. In de neus aroma’s van citrusfruit, peer, venkel en witte bloemen. In de mond tonen van citroen, geel steenfruit en een vleugje vanille, gevolgd door een frisse afdronk met mooie zuren. 


Steak Tartare. Het tweede tussengerecht. Met een gel van augurk, mosterdcreme, hollandaise uit de kidde, een gepocheerd kwartleitje en chili-merengue. Een klassiek gerecht, met een leuke twist. De Steak Tartare was ontzettend lekker! Ook de wijn was heerlijk. Een Pinot Noir van Paul Cluver uit elgin. Zuid-Afrika. In de neus mooi rood fruit als cranberries, granaatappel en frambozen, met daarnaast wat aardse tonen. In de mond zijdezachte tannines, frisse zuren en wat hartige tonen in de afdronk. 


Het derde (warme) tussengerecht bestond uit zeebaars, fritatta van spinazie, koolrabi, beurre blanc met gepofte knoflook en antibuoise. De fritatta van spinazie vond ik heerlijk. De zeebaars was perfect. Mooi op de huid gebakken, met een krokante bite. Daarbij een glas Teramas van Astuc. Een chardonnay uit de Limoux. Gaat er bij mij goed in. Een schitterende balans, fijne zuren, intense geur van tropisch en gedroogd fruit, tonen van vanille en een lichte houtopvoeding. Heerlijk! 

Het hoofdgerecht: Gestoofde kalfswang met lenterisotto, doperwten en jus de veau. De kalfswang was mooi mals, de jus goed smaakvol en ook de lenterisotto was erg lekker. Bij het hoofdgerecht werd een bakje huisgemaakte frieten met dragonmayonaise geserveerd. 

Geschonken werd een glas Cabernet Sauvignon/Merlot van Enate uit Somontano. Een wijn met een karakter, hij zit vol met zwarte bessen en bramen. In de neus heeft hij een verleidelijke geur van viooltjes en een klein beetje vanille. Gevaarlijk lekker! 


Als pré-dessert krijgen we een Granny Smith sorbet en compote, hangop en een frambozensnoepje. Leuk als verfrissing ter voorbereiding van het dessert.  

Het dessert is een choco cheesecake met een saus van chocolade en pinda, 3 bereidingen van banaan: merengue, creme en schuim. Met een 10 jaar gerijpte Bobal Madeira van Barbeito. Neus van rozijntjes met kruidige en rokerige toetsen. Duidelijk zoet in de mond, maar goed in balans door de krachtige zuren. In de afdronk walnoten en vijgen. Een aangename verrassing in het arrangement. 

Een espresso met lekkere huisgemaakte friandise. Een goede afsluiter van een heerlijk menu. 

Pinot is een echte aanrader. Voor ieder wat wils. Bij 'Pinot' denken mensen vaak aan 'duur', een 6 gangen menu met bijpassend wijnarrangement. Wat mij betreft ook echt het geld waard, maar ook voor een hoofdgerechtje en een flesje huiswijn kun je hier zeker terecht. Het eten is verrassend goed, maar vooral de wijnen zijn echt leuk, bijzonder en lekker. Martijn neemt de tijd een mooie toelichting te geven over de wijn die hij schenkt. Ook de keuze van de wijn-spijs combinatie legt hij uit. Voor een borrelhapje of alleen een goed glas wijn kun je hier ook gerust plaatsnemen. 

Leuk om te weten: in juli en augustus op woensdag en donderdag om 16:00 de tweede high-wine gratis. 6 halve glazen wijn met door de keukenbrigade speciaal geselecteerde bijpassende hapjes. Zeker leuk als kennismaking of om cadeau te geven!