Foodblog: 5-gangen diner tijdens Asperges in de Wei 2017

Op donderdag 19 mei ging het meerdaags culinair evenement Asperges in de Wei weer van start. De organisatie nodigde ons uit om deel te nemen aan het 5-gangen netwerkdiner. Het evenement duurt nog tot 27 mei 2017, dus maak snel een reservering voor lunch of diner.

Het pop-up restaurant staat op een unieke locatie, middenin de velden van Aspergeboerderij Schalk in Prinsenbeek. We werden hier gastvrij ontvangen met een welkomstdrankje en daarna naar onze tafel begeleid. Vanuit onze tafel keken we recht uit op de aspergevelden, een unieke ervaring!


Wij kozen deze avond voor het 5-gangen menu met wijn-arrangement. De culinaire reis startte met een amuse van gerookte zalm met een panacotta van asperge. Een heerlijk romig gerechtje dat onze smaakpapillen direct activeerde. 

We dronken hierbij een witte wijn van Tormenta Viognier van Miguel Torres uit Chili. Een frisse en bloemachtige wijn met citrustonen. 

Het voorgerecht was een combinatie van vlees en vis: een carpaccio van dungesneden grain fed kalfsvlees en gemarineerde black tiger garnaal. Dit werd geserveerd met een groene aspergesalade, truffeldressing en een balsamico reductie. 

Het netwerkdiner werd georganiseerd door Lead2Deal. Oprichter Peter Brouwers deed het welkomstwoord en kondigde gastspreker Leo Grunberg aan. 

Leo is momenteel betrokken bij de oprichting van de nieuwe city marketing organisatie voor Breda. Hierbij vroeg hij ook om de medewerking van alle bedrijven - "we moeten het samen gaan doen". 


Na de speech van Leo werd het volgende gerecht gereserveerd: een heldere bouillon van asperges met een mousse van smoked beenham, en een pecorino (kaaskrokantje). De bouillon had een volle aspergesmaak, die mooi werd gecomplimenteerd door het luchtige en romige schuim van beenham. 


Tijdens het diner kwam Aspergeboer Peter Schalk ook even langs. Hij vertelde een leuk verhaal over de verschillende soorten asperges (wit, groen en paars) en nam ons zelfs even mee naar het veld om een aantal asperges te steken. We dronken hierbij de Viña Esmeralda  Muscat Gewürtztraminer van Torres uit Spanje. Een licht zoete wijn met een fruitige afdronk. 

Inmiddels was de zon aan het ondergaan en konden we genieten van een prachtige gouden gloed over de velden. Onderstaande foto heeft naar onze mening geen uitleg nodig :)

Ook in het pop-up restaurant begon het licht en de sfeer te veranderen. De tent was gezellig aangekleed en mooi uitgelicht. 

Eenmaal terug aan onze tafel werd het volgende gerechtje geserveerd: een zachte, perfect gegaarde tongschar gevuld met zalm. Hierbij werd een asperge in een krokant jasje en een Noilly Pratsaus geserveerd. Deze wordt gemaakt van Franse droge vermout. Het gerecht had alles, zacht; krokant, romig en vol, maar ook mooie zuren en zoete tonen. Dit ging perfect met Chardonnay die we hierbij dronken: Jospeh Drouhin - Mâcon-Villages uit Frankrijk. 

Als hoofdgerecht kregen we vier heerlijke witte AA-Asperges, op traditionele wijze bereidt. Hierbij werd een gevulde parelhoen met dragonsaus en een luchtige rösti met bospaddestoelencrème en Grana Padano kaas geserveerd. De wijn die hierbij werd geserveerd was een Pinot Noir Reserve van Castillo de Molina uit Chili. De Pino Noir is houtgerijpt en heeft mooie aardse tonen die goed samen gingen met het gerecht. 


Het dessert was een crème brùlée van asperges met frambozencoulis, mouse van framboos, gecomplimenteerd door een bolletje Hugo-ijs. We dronken hierbij een heerlijke desserwijn van Floralis Moscatel Oro uit Spanje. Een zoete, fruitige en kruidige wijn. De perfecte afsluiting van een heerlijke avond!

Het mag duidelijk zijn dat we ontzettend hebben genoten van het diner, maar wellicht ook evenveel van de ambiance. Het is een unieke gevoel om middenin een aspergespeld te diner. Wil je het zelf ervaren? Bekijk dan hier het programma van de komende dagen

Tags: Asperges in de Wei, Foodblog