Foodblog: 'The Tasty Thursday' bij Blini

Het altijd gezellige Ginnekenmarktje ligt er weer mooi bij op deze zomerse avond. We zijn onderweg naar visrestaurant Blini en daar hebben we zin in. Blini is namelijk hét visrestaurant van Breda en omgeving en we hebben er al vaker heerlijk gegeten. Maar vandaag ging onze foodie Mariette langs om het speciale menu:  'The Tasty Thursday' te ervaren. 

Maak via Instagram en Facebook kans op een Tasting Thursday menu voor 2! 

Horecakoppel Richard van Velzen en Sahila Lazrak hebben beiden al een indrukwekkend cv opgebouwd in de restaurantbranche. Zo heeft Richard restaurant 'Koeien en Kreeften' in Breda en Rotterdam bestierd, en partner Sahila runde tot voor kort restaurant 'Rosé' in Breda. Twee kinderen later werd het tijd om een stapje terug te doen en samen runnen ze nu met bezieling visrestaurant Blini. We nemen een kijkje in de kaart en zien een 3, 4 en 5 gangen menu met bijpassend wijnarrangement en een uitgebreid a la carte menu met stuk voor stuk mooie gerechten.  

Hoewel Blini een heerlijk terras op het Ginnekenmarktje heeft gaan we toch binnen zitten. De zaak heeft pas nog een metamorfose ondergaan. De zachte zandtinten zorgen voor een relaxte sfeer. 

We krijgen eerst een Kir Royal met wat huisgemaakte gefrituurde emping met een sausje van mierikswortel. Een mooi begin van een mooie avond. 

We vragen gastvrouw Sahila wat 'The Tasty Thursday' precies inhoudt. "We zochten een goede invulling voor de woensdag en donderdag. We merken dat veel mensen op vrijdag en in het weekend uit gaan eten, terwijl het juist zo leuk is om jezelf ook door de week te verwennen. 

Op woensdag hebben we daarom een kreeftenmenu. Dat loopt enorm goed, voor € 27,50 een hele kreeft met bijpassend garnituur en eventueel uit te breiden naar een drie-gangen menu. Op donderdag willen we nu voor de fijnproever een assortiment van verschillende gerechten aanbieden, 12 gerechten in 4 gangen voor €40,-. Een wandeling door onze a la carte kaart, maar ook een paar gerechten die niet op de kaart staan. Dit menu kun je uitbreiden naar All inclusive. Het aperitief, de wijnen, tafelwater en koffie met friandises zijn dan inbegrepen voor €65,-. Een wijnarrangement wordt bij dit menu lastig, omdat je te maken hebt met zo'n diversiteit aan smaken. Daarom kiezen we liever voor een toegankelijke wijn die goed bij alle gerechten aansluit."


De amuse is een couscous met een rode mul. De mul is eerst gerookt en daarna kort geschroeid. De citrusachtige smaak van de couscous is een mooie tegenhanger bij de temperamentvolle rooksmaak van de mul. 

We laten Richard op zijn advies een Terra Verum inschenken. Deze witte wijn, van 100% airen druif uit de Spaanse regio La Mancha, is met zijn frisse tonen en zijn mineraaltje een uitstekende begeleider die eigenlijk overal bij past. Toegankelijk maar toch met body. Wij vinden hem inderdaad heerlijk. 

Warm broodje met zoute roomboter en een goede olijfolie volgen.

De eerste episode arriveert. Er is veel aandacht besteed aan de opmaak zien we meteen. We krijgen een Ceviche van zeebaars. Een verassend gerecht, zacht friszuur met een boterzachte zeebaars in de hoofdrol. De sashimi van zwaardvis met een soya dressing is met de wasabi creme spicy maar toch romig. De sesam mayonaise zorgt voor de verbinding in dit zalig gerecht met de Japanse knipoog. 


Met de Blini met Zalm vallen we met onze neus in de boter want deze is vandaag bereid met sockeye zalm. "Een Blini is een boekweitpoffertje, welke vaak gebruikt wordt in combinatie met kaviaar en wodka in Rusland", legt Sahila uit. De crème fraîche en foreleitjes maken dit gerecht af. Mijn tafelgenoot en ik kijken elkaar aan. Ben jij ook zo gelukkig? Op de achtergrond klinkt zachtjes 'La balade de gens heureux'. We wanen ons aan de Franse kust.

In de volgende episode worden wij verwend met een lauwwarme oester op oosterse wijze. De soyadressing, sesam, pepertje en bosuitje geeft deze oester een spicy touch. Zelfs mijn tafelgenoot, die eigenlijk niet van de oesters is, vindt het heerlijk. 

De gerookte pieterman is een origineel gerecht van warme pieterman met  gel en brunoise van Granny Smith en een krokantje van perupa aardappel. Met de mierikswortel crème is dit gerecht perfect in balans. 

Dat zijn kenners die in de keuken staan. Nu mijn alltime favorite, een kreeftensoep. Hierbij een crostini met limoenmayonaise.  Ai, zo verrukkelijk. Het blijft een tijdje in mijn mond na tintelen, zoals een perfecte bisque doet. We willen geen afstand doen van onze Terra Verum want die past ook hier weer optimaal bij. 

Als je denkt dat het niet beter kan volgt een prachtige schotel met diverse warme gerechten. De kabeljauw is met zorg bereid, en smelt op onze tong. Hierbij een crème van doperwt, groene asperges, een schuim van beure blanc en anijs, en krokante polenta. De zeebaars is knapperig op de huid gebakken en past fantastisch bij de vergezelde romanesco, bospeen en peterselie olie. Bij de Gamba en Coquille zit een romige paella. Als niemand kijkt veeg ik stiekem met mijn vinger alle smaken van mijn bord. Dat hoort vast niet in een restaurant van dit niveau maar man, wat een heerlijk gerecht is dit.

Dan het dessert. Ach, het dessert. Ik overdrijf niet als ik zeg dat dit het lekkerste dessert is dat ik ooit op heb. Gereserveerd op een glazen dakpan krijgen wij romige ijs van witte chocolade. Ik zou zelf niet snel voor ijs gaan maar dit is wel erg lekker. Daarnaast een fantastische pannacotta van framboos met een mini pannacotta van bascilicum. Fris, romig, zacht. Maar dan de lemon curd. Een zalige lauwwarme citroen crème met gebrande merengue en eiwit crunch en cantuccini crumble. Fluweelzacht, met een heel subtiel bittertje van citroenzest. We worden er stil van. Hierbij past de overheerlijke Elysium, een koele dessertwijn van de zwarte muskaatdruif met tonen van lychee en rood fruit, meer dan goed. Deze allemansvriend past bij zoet en hartig vertelt Richard. 


We laten alle smaaksensaties even bezinken met een limoncello. Bij deze stroperige zoete huisgemaakte citroendrank raadt Shahila ons groene thee aan. Een goede match. Erbij lekkere friandises. Amai. Wat een menu. Wat een gastvrijheid. En wat een bazen staan in de keuken bij Blini. Wil jij gezellig tafelen met je lief, met collega's, familie of vrienden, dan kun je met een gerust hart voor 'The Tasty Thursday' gaan. Als dat geen topavond wordt ligt het in ieder geval niet aan het menu. Onder de indruk van zoveel moois fietsen we hand in hand terug naar huis.

Tags: Blini, The Tasty Thursday , foodblog, Visrestaurant