Foodblog: Puur Catalaans genieten bij Gaudim

Denk je aan Gaudim, dan denk je aan puur Catalaans genieten van mooie gerechten, eerlijke ingrediënten en pure smaken. Van ‘alles tussen berg en zee, ‘muntanya y mar’, zoals de Catalanen dat zeggen. En ook van een ongedwongen sfeer, goed gezelschap, echte gastronomie en vakmanschap. Catalaans genieten, dat is Gaudím. Wij zijn uitgenodigd door eigenaren Paul en Marjolijn om te komen genieten van de mooiste wijnen en de beste tapa; Hasta Cataluña!

MAAK VIA FACEBOOK EN INSTAGRAM KANS OP een diner voor 2 bij gaudim!

Direct bij binnenkomst worden we met een brede glimlach ontvangen en naar onze tafel begeleid door een vriendelijke medewerkster. De zaak is sfeervol en warm ingericht, de grote open keuken valt direct op en is een echte eyecatcher. De vriendelijke dame vertelt ons uitgebreid over het concept, de menukaart en de gerechten. Terwijl ze de tijd neemt om ons alles uit te leggen, kijken wij met haar mee in de uitgebreide menukaart. De keuze is reuze; van kleine tot grote tapas, van zoet tot hartig en van vlees tot vis. Ook de vegetariër kan hier prima komen eten. De kaart blijft  gedurende de avond op tafel liggen, zodat je telkens wat bij kunt bestellen. Er wordt geadviseerd om 2 tot 4 tapas per keer te bestellen en samen te delen.

Net zoals in Catalonië


We bestuderen de wijnkaart welke een ruim aanbod laat zien van diverse Spaanse en Catalaanse wijnen. We besluiten allebei een rode wijn te bestellen; een ronde, elegante 'Clos Montblanc Únic - Pinot Noir - D.O. Conca de Barberà en een rijke, volle ' Vivir sin Dormir – D.O. Jumilla – Bodegas Arráez'. De wijnen zijn van zekere kwaliteit en worden geserveerd met grote groene olijven en picos. Picos worden in Catalonië gegeten bij diverse tapas wanneer men weinig brood wil eten. Ook wordt dit product gebruikt om een glaasje wijn te vergezellen wanneer men nog niet heeft gegeten.

ideale combinatie dus!

Terwijl wij genieten van onze wijn wordt de eerste tapa geserveerd; Polp confitat sobre paté de formatge Garrotxa oftewel; zacht gegaarde octopus met Garrotxa kaas (dit is een kaas gemaakt van gepasteuriseerde geitenmelk). Het gerechtje verrast ons; waar octopus vaak wat taai is, is deze heerlijk zacht en perfect gegaard. De Garrotxa is vermengd met paprika welke de wat sterkere smaak van de kaas mooi complementeert.

Een mooie samenstelling van verschillende smaken

Het volgende gerechtje wat we geserveerd krijgen zijn de 'Patatas Bravas amb all i', dit zijn gekruide aardappelen met aïoli en een pittige saus op basis van tomaten. De aardappelen hebben een krokante bite en zijn een slag groter dan de patatas bravas die je meestal geserveerd krijgt in restaurants. De aïoli is heerlijk op smaak, en de tomatensaus is precies pittig genoeg. Ook als je niet goed tegen pittig eten kunt, is dit gerechtje heerlijk! De aardappelen zijn bestrooid met kaas en bieslook.

De bieslook geeft een frisse touch aan het geheel

We vervolgens onze Catalaanse weg waar we de 'llom de tonyina sobre poma i vegetales' geserveerd krijgen. Dit is gebakken tonijn met appel en haricots verts. De tonijn is gemarineerd in soyasaus en mooi rosé gebakken doordat deze slechts enkele seconden gegrild is. De friszure,  julienne gesneden appel zorgt voor een mooie frisheid in dit gerechtje.

Onze volgende tapa is een échte aanrader; 'Foie d’ànec amb poma àcida, formatge de cabra, mango i carame' oftewel; eendenlever met groene appel, geitenkaas, mango en karamel, koud geserveerd. Het geheel bestaat uit twee lagen. De bodem is gemaakt van eendenlever, daarop ligt de zachte geitenkaas welke is afgebrand met een laagje gekarameliseerde suiker. Tussen de twee lagen ligt de gemarineerde groene appel welke een mooie tegenhanger is van de volle smaak van de eendenlever. 

De mango is gepureerd tot een zalige saus 

Na dit heerlijke gerecht krijgen we een heerlijk visgerecht geserveerd; 'Esquiexada de bacallà, mongetes tendres i ceba dolça'. Dit is kabeljauw met groenten, witte bonen en zoete ui. Dit mooie gerecht wordt koud geserveerd en verrast ons. Het zoete brood wat bovenop geserveerd wordt maakt dit gerecht echt compleet. 

Het geheel is erg verassend en vol van smaak. 

Inmiddels zijn we erg benieuwd geworden naar de 'Plats de care' oftewel de vleesgerechten. Omdat alle zeven de gerechten ons laten watertanden en we niet kunnen kiezen, besluiten we ons te laten verrassen. Terwijl er in de keuken (welke overigens wordt gedraaid door Catalaanse koks) hard gewerkt wordt om alle bordjes als ware schilderijtjes op te dienen, bestellen wij nog een mooi glas wijn.

Dit keer kiezen we voor een spaanse Verdejo en een Chardonnay uit CATALONIË, wederom topwijnen!

Terwijl wij ons wanen in Catalonië, wordt ons volgende gerechtje met een brede glimlach geserveerd; Rellom de vedella, sobre alvocat i suc de cansalada. Het hoofdingrediënt van dit gerecht is ossenhaas. Dit vlees is zo mals dat ons mes er letterlijk doorheen glijdt. Perfect gegrild, krokant van buiten en mooi roze van binnen. Het vlees wordt geserveerd op een bedje van krulsla en avocado. Het valt ons op dat ons peper- en zoutvaatje nog steeds op dezelfde plek staan als toen we plaatsnamen aan onze tafel. 

IEDER GERECHT IS ZÓ GOED OP SMAAK GEBRACHT DAT DE PEPER EN ZOUTVAATJES OP TAFEL OVERBODIG ZIJN.

Na dit heerlijke vleesgerecht zijn we benieuwd geworden naar de 'Coca de bolet, pebrot i llimogreta de pinyons'. Dit is gemaakt met paddenstoelen, paprika, pijnboompitten en limoensaus. Het geheel ziet eruit als een soort pizza of flammküchen, maar dan anders. Het deeg is gemaakt van bladerdeeg en heerlijk knapperig. De paddestoelen en paprika zijn wederom perfect op smaak en zijn bestrooid met pijnboompitten en een kruidige limoensaus. 

Ondanks het feit dat we al aardig voldaan zijn; kunnen we het niet laten nóg een gerechtje te bestellen. We kiezen voor 'Botifarra a la graella sobre crema de mongetes i menta' oftewel; gegrilde worst met witte bonencrème en munt. De worst is stevig gebakken en wordt geserveerd op een bonencrème. Door de deze crème zit gehakte munt welke zorgt voor een frisse tegenhanger van de kruidige worst. 

Dit is een ware smaaksensatie

Onze ogen vallen op de 'Postres', de desserts. We bestellen de traditionele 'Crema Catalana' en het 'Chocolade geheim'. De Crema Catalana is een romig en zoete crème welke een prettige frisheid geeft  in de nasmaak. Het dessert heeft een gekarameliseerd suikerlaagje wat zorgt voor een krokante bite.

Bij deze desserts worden mooie dessertwijnen geschonken. Een 'Clos Montblanc Verema Tardana' en een 'Ochoa Moscatel'. Deze wijnen zijn heerlijk zoet en complenteren perfect de nagerechten. De Clos Montblanc Verema Tardana is intens van smaak, met tonen van gedroogde vijgen, pruimenjam en kweeperen. De Ochoa Moscatel is geselecteerd uit alleen de beste druiven met het hoogste suikergehalte en geeft een mooie intense balans tussen zoet en zuur, boeket van meloen en citrus, met smaken van perzik en bloemen.

Over het Chocolade geheim gaan wij niets verklappen, buiten het feit dat het een perfecte afsluiter van de avond was. We raden je aan om dit écht een keer zelf te gaan proeven.

Het gastvrije personeel en de prettige ambiance maakte dit meer dan een geslaagde avond. Elk gerecht wordt met zo veel zorg bereid en opgemaakt dat het ware schilderijtjes zijn die voor een heuse smaaksensatie zorgen.

Wij gaan naar huis met een brede glimlach en een goed gevulde buik en weten zeker dat we hier snel weer terugkomen!

Maak via onze Facebook en Instagram kans op een diner voor 2 personen bij Gaudim!

Tags: Foodblog, gaudim