Foodblog: diner bij De Saeck

Van de mayonaise tot de brownie bij de koffie, en van het brood tot zelfs de pepermuntjes bij de rekening: bij mediterraans restaurant De Saeck aan de Ginnekenweg is nagenoeg alles wat je krijgt voorgeschoteld in eigen keuken gemaakt. De ingrediënten zijn puur natuur en zoveel mogelijk biologisch en lokaal. Niets voor niets werkt De Saeck volgens het principe van de 3 P’s: First Planet, People, and then Profit. Alle gerechten worden met liefde bereid, en dat proef je!

win een diner voor twee personen via facebook & instagram!


Op een mooie nazomeravond nemen we achterin De Saeck plaats in de gezellige serre, waar zomers – letterlijk – het dak eraf gaat. We kijken vanaf onze tafel uit over de tuin, die volledig in dienst staat van de keuken. “Alles in de tuin is geplant om te gebruiken in onze dranken en gerechten”, vertelt de uiterst vriendelijke serveerster ons. “Zo gaat de rozemarijn in de waterkaraffen en de verse munt in de thee”. Kortom: vers staat hier hoog in het vaandel. 

Na een snelle inspectie van de recentelijk vernieuwde menukaart maakt mijn hart een klein vreugdesprongetje. Als vegetariër weet ik namelijk hoe lastig het kan zijn om een restaurant te vinden met goede, gevarieerde en originele vegetarische gerechten. Zo niet bij De Saeck, want hier kun je echt met iedere dieetwens terecht. Op de kaart staat duidelijk aangegeven welke gerechten vegetarisch, veganistisch, lactose- of glutenvrij zijn. Maar carnivoren en visliefhebbers niet gevreesd; ook voor jullie is er meer dan genoeg op het menu te vinden! 


De Saeck werkt met een driegangenmenu waar je eventueel nog een extra tussengerecht aan kunt toevoegen. Wij starten ons diner met een mandje brood. Biologisch brood welteverstaan, dat heerlijk warm en knapperig wordt geserveerd met huisgemaakte olijventapenade en pesto, en een zachte olijfolie. 

Daarbij nemen we een van de tussengerechten: mijn tafelpartner gaat voor het duo van konijn en ik ga voor de Waldorfsaladestick, beiden met een bijpassend wijntje. Leuk detail: de witte wijn die bij mijn gerecht wordt geserveerd, komt uit het nabijgelegen dorpje Made.  Beide gerechten hebben een mooie combinatie van smaken, en we zijn allebei fan van de gerookte tomaat die erbij wordt geserveerd.

duo van konijn

Waldorfsaladestick

Als hoofdgerecht neemt mijn tafelgenoot op aanraden van de serveerster een rouleau van hoevehoen, omwikkeld met Spaanse Serranoham. Ik ga voor de geitenkaas, gegratineerde cannelloni van prei met een puree van truffelaardappels wat een kleurrijk geheel op mijn bord oplevert. Noemenswaardig zijn de heerlijk verse aardappeltjes die erbij worden geserveerd, met een zeer smaakvolle huisgemaakte mayonaise. Hierbij hoort ook nog een rauwkostsalade, met een mix van onder andere broccoli en bloemkool, die tevens prima smaakt!

rouleau van hoevehoen

geitenkaas, gegratineerde cannelloni van prei met een puree van truffelaardappels

De dessertkeuze is nog knap lastig, want zowel de worteltaart als het kaasplateau klinkt heerlijk! Ik besluit voor de worteltaart te gaan, met daarbij een glaasje Heaven on Earth; een dessertwijn die zijn naam eer aandoet. De worteltaart is heerlijk, net als het bolletje vanille-ijs dat erbij wordt geserveerd. Laatstgenoemde is afkomstig van een ijsboer uit Etten-Leur, want ook voor de desserts worden lokale ingrediënten gebruikt. 

Mijn tafelgenoot sluit zijn diner af met een koffieparfait, begeleid door espressokaviaar en een vanille mascarpone. De twee duimen omhoog maken duidelijk, dat ook dit dessert is goedgekeurd! 


Conclusie
Als je net als ik fan bent van vers, lokaal en biologisch dan is Restaurant De Saeck een aanrader! De porties zijn van mooi formaat, de gerechten zijn origineel en smaakvol en de menukaart biedt voor ieder wat wils. Met een driegangenmenu voor 45 euro behoort De Saeck tot de hogere prijsklasse, maar daar staat een avondvullend programma met smaakvolle gerechten tegenover!