Foodblog: Heerlijk dineren bij de Veestallen

Maandagavond, een wat minder subtropische dag dan de afgelopen weken. Perfect voor een uitgebreid diner en lekker bijkletsen bij de Veestallen in Breda. Wij zijn deze avond uitgenodigd om de gerechten van de vernieuwde dinerkaart te proeven. 

echt genieten van het heerlijke eten

Als start van deze avond kiezen wij voor een traditionele Gin-tonic geserveerd met schijfjes citroen. Mijn tafelgenoot kiest voor een wat meer bloemige variant met sinaasappelschijfjes en Bloom London dry gin, wat overigens uit een prachtige fles wordt uitgeschonken!  Nadat wij geïnstalleerd zijn met deze twee frisse drankjes krijgen wij een aperitiefhapje. Dit bestaat uit knapperige gekruide papadum met huisgemaakte baba ganoush, je proeft hierin de typisch gerookte aubergine smaak, lekker! 

Al kletsend en genietend van de drankjes krijgen wij een Toscaans warm breekbrood met tomatentapenade, groene pesto en aioli. Het valt ons op dat het voor een maandag gezellig druk is. We zitten aan een mooi tafeltje bij het raam en hebben zicht op de gehele zaak. De zaak is overigens sfeervol aangekleed met mooie materialen en authentieke details. De glas in lood ramen passen mooi in de jaren ’30 stijl van de Belcrum.

We krijgen als eerste gang deze avond de sushi XXL en de burrata geserveerd. De sushi is een mooi opgemaakt licht voorgerecht. In plaats van losse rollen hebben ze de zalm, tonijn en komkommer samengevoegd in één gerecht. Dit alles lekker gecombineerd met een sojagel, sesamdressing, frisse radijs en een zeewier krokantje. Hierbij wordt Domaine La Lande Chardonnay geschonken. Een herkenbare wijn in geur en smaak, aangenaam fruitig met tonen van appel en citroen.


Bij de burrata krijgen wij een glas Demimo Verdejo geserveerd, deze is voller van smaak en bloemig met een vleugje citrus. Dit past goed bij de romige smaak van de burrata met daarnaast fire tomato’s, gebakken cantharellen en basilicumolie. 


Ook het tussengerecht die bestaat uit 2 soepjes: een tom kha kai en een bisque wordt geserveerd met bijpassende wijnen. De mooie Bisque, ‘schaaldieren soep’, is gegarneerd met gamba, rivierkreeft, forel ei, kruidenolie gecombineerd met een rouille en kruiden toast. De Pink Heron rosé die hierbij geserveerd wordt zit niet alleen in een prachtige fles, maar deze volle rosé met een klein zuurtje en tonen van framboos, bosbes en een beetje sinaasappel matcht goed bij de bisque. 


De romige Thaise tom kha kai, kokossoep met citroengras, gember, bosui en paddenstoelen wordt geserveerd met een heerlijke Viognier. Deze Viognier van Croix d'or is niet alleen favoriet van de medewerkers van de Veestallen, maar valt bij ons ook in de smaak. Het is een mooie Franse wijn met aroma's van tropisch fruit, is vol van smaak, bloemig én heeft een zachte afdronk. Beide soepen smaken heerlijk en worden mooi aan tafel opgeschonken. De tom kha kai is echter door de combinatie van romig en fris onze favoriet! Deze is overigens, in tegenstelling tot veel restaurants, helemaal vega zonder kip. Voor ons een grote plus! 

Het is deze avond echt genieten van het heerlijke eten en de bijpassende drankjes. Ook de andere gerechten die op de kaart staan, en wij voorbij zien komen, zien er super uit. Zo ook de prachtige specialiteit van de Veestallen: Plateau Fruits de Mer die deze avond door meerdere gasten wordt besteld. 


Niet veel later komen onze hoofdgerechten op tafel. We beginnen met een Cannelloni van spinazie, ricotta, mozzarella, geitenkaas tomaat en rucola. Deze pasta is heerlijk smeuïg en heeft ook een lekkere bite! 

Mijn tafelgenoot geniet ondertussen van een mooi stuk tonijn, perfect gegrild op de green-egg! De tonijn wordt geserveerd met knoflookolie, soja, gebrande zilverui, haricot verts, gegrilde paprika en een romige risotto. Bij beide gerechten drinken wij een heerlijke Pinot Noir. Deze wijn is zacht van smaak met tonen van kersen en bramen. Licht kruidig en een klein zoetje met een vleugje vanille.


Als afsluiter van deze top avond zijn we bij de desserts aangeland. We kunnen het niet laten om ook bij deze gang een bijpassend dessertwijntje te nemen, de avond gaan we in stijl afsluiten. En hoe?! Wij krijgen een cremeux van sinaasappel met schotsen pure choco, yoghurt krokant en gekonfijte sinaasappel. Het andere dessert is Siciliaanse cassata. Deze gelaagde Italiaanse taart (cake, gezoete ricotta, marsepein, gekonfijt fruit en slagroom) wordt begeleid door cranberry, abrikoos en pistache ijs. De dessertwijnen die hierbij worden geschonken zijn een fris zoete Port van Martha’s en een volle zoete Dona Dolce Moscatel dessertwijn. Beide passen ze uitstekend bij de desserts!


De gerechten zijn allemaal mooi opgemaakt, met prachtig bijpassende borden variërend per gerecht. Ook credits voor de jonge professionele bediening. Je ziet dat er met plezier en passie wordt gewerkt met goede uitleg over de gerechten en bijpassende wijnen. Wij zijn helemaal voldaan. Bij de Veestallen is er een diversiteit aan smaken op de kaart voor de echte fijnproever. Een perfecte start van onze werkweek!

Tags: Foodblog, Restaurant De Veestallen