Foodblog: 4-gangen diner bij Bleue Bar Bistro

Bleue Bar Bistro is de nieuwste hotspot aan de Grote Markt van Breda, naast JA! Breda vind je deze prachtige zaak. Het restaurant serveert de moderne, Franse keuken. Herkenbare gerechten, maar eigentijds uitgevoerd. De feestelijke opening was op 14 september en daarom werd het hoog tijd dat onze foodies de kaart uit gingen proberen. 

win een 4-gangen diner voor twee personen via facebook en instagram.

Bleue Bar Bistro ademt gezelligheid met een moderne Franse look. Het interieur wordt gedomineerd door donkergroene tinten, planten en veel lijstjes met foto's van Parijs en mooie modeschetsen. In combinatie met het gedimde licht is de zaak veel sfeervol en intiem. Achterin de zaak is de open keuken en als je hier plaats neemt aan de hoge tafels sta je vrijwel direct in contact met de chefs.  


Bleue Bar Bistro is dagelijks geopend vanaf 11:00 (maandag vanaf 12:00) voor lunch, diner en borrel. Wij gaan voor het diner en kiezen het 4-gangen diner met bijpassende wijnen.  


Gastvrouw Fleur Doolaege ontvangt ons feestelijk met een glas Crémant van Les Jamelles. 


We starten met een mandje brood en heerlijke Guernsey boter. De gelijknamige koeien grazen meer dan tien grassoorten en meer dan twintig wilde bloemen. De koe is bijzonder, omdat zij het bètacaroteen niet afbreekt. Dit gaat direct met de melk naar buiten waardoor deze boter een diep gele kleur en volle smaak heeft. 

Elk detail klopt bij Bleue Bar Bistro!


Het voorgerecht bestaat uit een zalmtartaar, Vitello Tonato en de portobello. De zalmtartaar wordt geserveerd met zoetzure courgette, een jus van komkommer en duindoornbes. Een mooi en kleurrijk gerechtje om te zien, maar nog veel lekkerder om eten! Het zoute van de zalm wordt prachtig gecomplementeerd door de frisse en zure tonen. De komkommerbolletjes zorgen voor een aangename bite in het gerecht.


We drinken bij onze voorgerechten een glas wit van Maison Didier Joubert, een Chardonnay Viognier. De eerste indruk is een bloemige neus dankzij de Viognier. In de smaak wordt dit aangevuld door een frisse doch romige toevoeging van de chardonnay. Tonen van rijpe meloen, amandel en peer maken deze wijn zeer aangenaam.


De vitello tonato wordt geserveerd met een knolcrème, appel-rode port saus, stukjes pinda en sesampitjes. Het vlees is mooi gegaard en wordt in een krul op het bord geserveerd. Een echte klassieker, maar dan met een eigen twist.


Het derde voorgerecht is een portobello met gnocchi bloemkool, een espuma van bloemkool-truffel en een umami tomaat. Het gerecht heeft mooie aardse tonen en is hoog op smaak met zuren en een zoetje. Dit, in combinatie met het samenspel van verschillende texturen maakt ook dit gerecht helemaal af. 

de gerechten zijn een complex samenspel van smaken en texturen die samen een harmonieus geheel vormen


Als tussengerechten krijgen we coquilles, geserveerd met gegrilde pompoen, sereh saus, sinaasappel en een hazelnoot Vinaigrette. De coquilles zijn prachtig gegaard en gaan mooi samen met de volle en romige smaken. De vinaigrette is subtiel aanwezig en de sinaasappel zorgt voor een mooi zuurtje in het gerecht. Het krokantje van de gegrilde pompoen is de kers op de taart.

Als hoofd wordt er tongfilet & scampi en een boerderij eend geserveerd. De tongfilet wordt geserveerd met fregola, romesco en schaaldierensaus. Fregola is een pastasoort in de vorm en kleine bolletje, die met hun textuur voor een uniek mondgevoel zorgen. De saus is lekker romig en zorgt voor een smaakexplosie in je mond.


De boerderij eend wordt geserveerd met rode biet, abrikoos-kerrie en long pepper saus. De eend is op de huid eibakken en mooi gegaard. Het vlees is mals en heerlijk in combinatie met de aardse tonen van de rode biet. 


Onze hoofdgerechten worden gecomplementeerd door een wijn van Abbotts & Delaunay, een Cabernet Sauvignon. Een rijke, kruidige en complexe wijn met karakter. In de geur en elegante smaak aroma’s van aardbeien en zwarte bessen, kaneel, munt en hele subtiele houttonen. Een fluweelachtige lange afdronk met goed gebalanceerde tannines.


En dan het dessert! Wij gaan voor de brownie en de kaasplank. Op de kaasplank liggen vier kazen: een Nederlandse en een Franse schapenkaas, een oude kaas en een blauwschimmel. Deze kazen worden vergezeld door pruimen, abrikozen en twee heerlijke stukjes licht geroosterd krentenbrood. Echt een aanrader voor de kaasliefhebbers onder ons!


De chocolade brownie wordt geserveerd met caramelsaus, macadamianoten en banaan-limoen roomijs. De brownie is heerlijk, super smeuïg en gelukkig niet te zoet, waardoor de mooie pure en licht bittere smaak van de chocolade goed samengaat met de karamel. Het ijs is licht zuur met een subtiele smaak van banaan. Écht een heerlijk dessert!

Het diner sluiten we af met een lekker kopje koffie en de huisgemaakte Madeleines: krokant van buiten, warm en luchtig van binnen. Doe daar een beetje lemon curt bij en je avond kan niet meer stuk!


Bleue Bar Bistro heeft ons hart veroverd. De zaak ziet er prachtig uit en biedt de perfecte ambiance om heerlijk te dineren en gezellig te borrelen. Alle gerechten zijn hoog op smaak en bieden een mooi samenspel van verschillende smaken en texturen. Het zijn klassieke Franse gerechten, maar dan wel met een eigen twist. Onze gastvrouw Fleur maakte de avond compleet door de uitstekende service. Het 4-gangen diner kost 46 euro en is dat volgens ons meer dan waard. 

Tags: Bleue Bar Bistro, Foodblog, Franse keuken, Franse Bistro, Fine dining