Foodblog: diner bij Belgian Beer Café Bruxelles

Een zwoele lente avond, een vol terras. Zoals altijd volop gezelligheid op de Havermark in Breda. We gaan eten bij 'Belgian Beer Café Bruxelles'. 

Maak via Instagram en Facebook kans op een bierproeverij voor 2 bij Bruxelles! 

We krijgen een plaatsje achterin het restaurant en worden persoonlijk voorgesteld door onze vrolijke gastvrouw Femke. Het ruim opgezette restaurant heeft de uitstraling van een gemoedelijk bruin café. Maar dan comfortabel.

Femke brengt ons een broodplankje. Een volle zak warme broodjes, twee smeersels en een goede olijfolie. Een beste start, we moeten ons inhouden niet meteen de hele zak soldaat te maken. De zaak begint inmiddels al aardig vol te lopen.

Mijn tafelgenoot heeft als voorgerecht de 'gevulde Portobello'. Deze zijn gevuld met gorgonzola en een zacht gesmoorde ratatouille, gegratineerd in de oven. Dat klinkt heftig, maar de gorgonzola is subtiel en de ratatouille zorgt ervoor dat het gerecht niet te zwaar wordt. Kortom, een lekker vegetarisch voorgerecht.

Ik ga voor de 'salade Knokke'. Een ruim bord goed gevulde salade met een huisgemaakte mosterd-dille dressing. De gefrituurde mosselen zijn heerlijk en zeker niet te vet. Met de tonijn, gedroogde tomaatjes en de spicy rode ui is dit gerecht in balans. Een mooi voorgerecht.

We drinken er een huiswijn bij, een lekkere Sauvignon Blanc. Maar Femke raadt ons aan zo over te gaan op bier. Want Bruxelles is en blijft een biercafé met veel speciaalbieren op tap, en ook een eigen bier, BXL blond. We laten ons verleiden deze te proeven en het is inderdaad een heerlijk fris blond bier, lekker zacht, speciaal gebrouwen voor Bruxelles. Femke vertelt dat het personeel dit bier zelf heeft samengesteld. 

Onze hoofdgerechten arriveren. Mijn 'Filet van Claresse' is een filet van meerval, een stevige witvis. Hierbij gebakken zomergroenten, lekker gekruid, en een zalige romige bearnaisesaus. De vis is goed gebakken, mals en niet droog.

Mijn tafelgenoot zie ik inmiddels niet meer want die zit verstopt achter zijn 'Bruxelles Burger'. Een uit de kluiten gewassen jongen van getoast brood met een runderhamburger,  pulled pork en een verrukkelijke smokey BBQ saus. Die saus smaakt naar meer. Het blijft lang stil aan de overkant, want meneer is er even zoet mee. De burger gaat tot mijn verbazing helemaal op.

De verse friet wordt geserveerd in een puntzak, vergezeld met mayonaise. We drinken er een koele tripple van de wisseltap bij. 

Na een pauze zijn we klaar voor het dessert. We krijgen een 'cheese cake' en een 'tarte tartin'. Dat wordt delen want die willen we allebei wel proeven.

De cheese cake is verassend luchtig en fris. De frambozensaus en de witte chocola maakt een heerlijke combi.

De tarte tartin, een warm taartje van appel en karamel met vanille ijs en slagroom is om je vinger bij af te likken. Een aanrader.

Onze gastvrouw vertelt dat ook de daghap al jaren enorm populair is. De onbeperkte spare ribs en de gamba's zijn inmiddels een begrip in Breda. Het leuke van Bruxelles is dat het niet alleen een goed eetcafé en een gezellig biercafé is, maar dat in de late uurtjes de tafels aan de kant gaan, de muziek een tandje harder, en de voetjes van de vloer mogen. Deze combinatie maken van Bruxelles een bijzonder café die je niet wilt overslaan als je in Breda op zoek bent naar lekker eten, lekker drinken en een hoop gezelligheid. Na een laatste biertje gaan we voldaan richting huis. Gelukkig zijn we met de fiets...

Tags: bruxelles, belgian beer café, BBC Bruxelles, foodblog