Foodblog: Authentiek dineren bij Turks restaurant Lades

Aan de Oude Vest zit Turks restaurant Lades gevestigd. In deze sfeervolle zaak wordt de authentieke Ottomaanse keuken geserveerd. Wij waren te gast en lieten ons verrassen door eigenaar en chefkok Ismet.

Maak via Facebook en Instagram kans op een 3-gangen menu voor 2 personen!

Eten bij Lades is een klein feestje, een geweldige mix van voorgerechtjes verschijnt als eerst op tafel. Vers Turks-brood met vier huisgemaakte dipjes, twee warme gerechtjes en twee groenten salades. De uiterst vriendelijke serveerster legt ons geduldig uit wat er voor ons staat; antep ezme, dit is een licht pikante tapenade van tomaat, paprika, groene peper, ui en walnoot. Cacik, een dip van turkse yoghurt en komkommer. Peynir ezmes, een smaakvolle tapenade van feta, tomaat en walnoot. Heerlijk verse humus en groenten salades van aubergine, paprika, knoflook, artisjok en tomaat. De smaken variëren van heerlijk fris tot licht pikant, niet te overheersend en precies goed voor een voorgerecht.  

Ook de warme voorgerechtjes zijn bijzonder en erg smaakvol. Sigara böregi zijn bladerdeeg-rolletjes gevuld met feta, munt en dille. Lekker knapperig van buiten en zacht romig van binnen. Ook mogen we de mini-köfte proeven; gehaktballetjes van gekruid lamsvlees, geserveerd in een volle tomatensaus. Een feestje voor je smaakpapillen! Het is de combinatie van verschillende smaken en structuren die ervoor zorgt dat dit voorgerecht meer dan compleet genoemd mag worden. 

DE ANTEP EZME & PEYNIR EZMES ZIJN DE ABSOLUTE TOPPERS!

Lades serveert buiten de standaard drankenkaart, ook Turkse wijnen. Kenmerkend voor deze wijnen zijn de aroma’s, van extreem fruitig in de witte wijn tot krachtig en kruidig in de rode. De gerechten die geserveerd worden lenen zich uitstekend om gecombineerd te worden met een goed glas wijn.

Het voorgerecht belooft veel goeds voor het hoofdgerecht. Wanneer de serveerster aankomt met een authentieke Tajine komt de geur van gegrild vlees ons al tegemoet. De Tajine wordt van origine gebruikt om gerechten in te garen op open vuur, bij Lades wordt het vlees gegrild en geserveerd in de Tajine om het lekker warm te houden. Dat is maar goed ook, het is ontzettend veel en op deze manier kunnen we er op ons gemak van genieten. De Tajine is gevuld met een stoof van lamsvlees en groenten, met daarop lamskotelet, kipfilet en köfte. Wederom bedoeld om lekker te delen. De Tajine die wij geserveerd krijgen is voor twee personen, maar is ook te bestellen voor grotere gezelschappen.

Het vlees is perfect gegaard en heeft een heerlijke grill-smaak. De combinatie van de vleessoorten op de stoof is uniek, de saus van de lamsstoof is lekker om in te dippen en de groenten hebben een bijzondere, licht zoete smaak gekregen. We doen heel erg ons best, maar besluiten om nog wat ruimte voor het dessert te bewaren. De serveerster geeft aan dat we niet de eerste zijn die de tajine niet helemaal op krijgen, ze bied ons aan het mee naar huis te nemen. Wanneer we om ons heen kijken zien we inderdaad hier en daar een ‘doggy-bag’ verschijnen. Leuke service en écht waar voor je geld dus! 

DINEREN BIJ LADES IS EEN EXPLOSIE VAN GEUREN, KLEUREN EN SMAKEN! 

Niet veel later wordt het grande Lades dessert geserveerd. Huisgemaakte baklava, perfect krokant, licht zoet en een klein beetje plakkerig. Heerlijk met het bolletje ijs en vers fruit. Typisch Turks zijn de dadels. Ismet vertelt dat het in het na-seizoen vaak lastig is om aan verse vijgen te komen, in dat geval koken ze gedroogde vijgen waardoor deze opbollen, opengesneden kunnen worden en gevuld worden met walnoten. Het diner was echt een feestje, super lekker en heel gezellig in het sfeervolle restaurant. Het personeel was uiterst vriendelijk en behulpzaam. Een vette aanrader dus! 

Tags: Foodblog