Foodblog: heerlijke proeverij in Italiaanse sferen bij Barlucca!

Barlucca is een sfeervol Italiaans restaurant, gelegen aan het bruisende Van Coothplein in Breda. Voormalig bedrijfsleiders Robin en David namen vorig jaar de zaak over. Nu staat dit horecakoppel vol passie en enthousiasme aan het roer van de prachtige zaak die bekend staat om haar kwaliteit én de service. In februari werd de nieuwe menukaart gepresenteerd en wij kregen het genoegen om de nieuwe gerechten te komen proeven tijdens een shared dinner. 

Maak via facebook en instagram kans op een 3-gangen marktmenu voor 2 personen bij Barlucca! 


Robin en David zijn al sinds de opening werkzaam bij Barlucca. Hun droom kwam uit toen de kans zich voordeed om Barlucca over te nemen. Het jonge stel vertelt vol enthousiasme en passie over het bedrijf, dat vorig jaar nog de Stappen Horeca Award won en werd uitgeroepen tot beste Italiaanse restaurant van Breda. 

Barlucca is zeven dagen per week geopend. Bovendien zijn er mogelijkheden voor groepen vanaf twintig personen, zoals vergaderingen, bruiloften en feesten. Het restaurant heeft namelijk ook een boven verdieping, waar grote groepen terecht kunnen.

Bij Barlucca heb je het gevoel dat je op vakantie bent in Italië! 

Bij binnenkomst kijken we een sfeervolle zaak in, waar al een aantal mensen gezellig aan het tafelen zijn. Terwijl we van deze sfeer kunnen proeven worden we hartelijk ontvangen door Robin. Na een aperitief aan de bar, welke zich bijna over de lengte van de gehele zaak uitstrekt, nemen we met ons gezelschap plaats aan de mooi ingedekte tafel. 

Je kunt hier uitstekend terecht om heerlijk bourgondisch te tafelen met vrienden, familie of je lover. Een snelle pizza of pasta voorafgaand aan je bioscoopbezoek is ook mogelijk, maar het restaurant leent zich met name voor een uitgebreid, toegankelijk en gezellig diner waar je echt naartoe gaat voor een aangenaam avondje genieten. 

Het interieur is eigentijds, industrieel en sfeervol! 


Barlucca heeft sinds kort een nieuwe menukaart en wij zijn uitgenodigd om in de vorm van een shared dinner de nieuwe gerechten te komen proeven. De gerechten lenen zich namelijk uitstekend om samen te delen. Starten met antipasti, vervolgens een kleine pasta als voorgerecht om daarna aan een hoofdgerecht te beginnen. 

Op tafel staat huisgemaakte olijfolie, gemarineerde olijven en tapende van paprika en tomaat. Daarnaast krijgen we heerlijk, rustiek brood dat op een verrassend leuke manier gepresenteerd wordt in een papieren zakje. 

Olijfolie is onmisbaar in de Italiaanse keuken. De chefs bij Barlucca geven de olie een persoonlijke twist en dat proeven we. In de olie zijn verse basilicum, citroen en knoflook verwerkt. Het verse brood in combinatie met de tapenade, olijfolie en gemarineerde olijven vormen heerlijke versnapering, waar we tijdens het aperitief met zijn allen van genieten. We kletsen onder het genot van een drankje en zijn nieuwsgierig wat deze avond ons zal brengen.


We starten met charcuterie van Italiaanse vleeswaren. De een nog lekkerder dan de ander! De uitzondering op de Italiaanse vleeswaren, is een mediterraans worstje van Monsieur Saucisson uit de Rotterdamse Markthal. 

Proscuitto, Coppa di Parma, Spinata Romana en Salami tartufo; Italiaanser wordt het niet! 


De huisgemaakte focaccia met olijven, peterselie en knoflook is nog heerlijk warm. Net als de gamba's die als anti pasti geserveerd worden. Ze smaken verrukkelijk! Naast de heerlijke smaak en marinade van o.a. knoflook en chili, is het voordeel van deze gamba's per stuk te bestellen zijn. Heerlijk om er een aantal te delen, maar dus ook mogelijk als voorgerecht. 

Bij deze eerste gang wordt een frisse witte wijn geschonken. Deze Falerio is de wijntip van de maand en is een mix van trebbiano, passerina en pecorino druiven. David vertelt ons dat de wijntip van de maand steeds wisselt tussen een witte, rode of rosewijn, afgestemd op het seizoen. Het leuke is dat de wijntip-wijnen ook na die specifieke maand verkrijgbaar blijven bij Barlucca. Ze worden dan opgenomen in 'Barlucca's wijnboekje' naast de exclusieve wijnen die je in dit boekje vindt. David heeft veel kennis van wijnen en adviseert gasten graag. Dus ben je nieuwsgierig naar de wijnen naast de wijnkaart, vraag er gerust naar en laat je adviseren, want dat kunnen ze bij Barlucca!

het grote voordeel van shared dining,  vinden wij dat je zo veel verschillende gerechten kunt proeven!

Tijdens de volgende gang wordt ons gegrilde tonijn voorgeschoteld, waardoor het water ons in de mond loopt. De perfect gegaarde tonijn wordt samen met een wortelsinaasappelpuree geserveerd. Een bijzondere en zoete combinatie! Daarnaast proeven we een crème van paprika en is het geheel afgemaakt met een dressing van bergamot. Dit is bijna niet met woorden te beschrijven. Puur genieten! We zijn het erover eens dat dit gerecht toegevoegd kan worden aan ons favorietenlijstje. 

puur genieten! 

We delen deze ronde ook een heerlijk romige burrata. Deze zachte mozzarella vormt een mooie combinatie met de spinazie, marmelade van tomaat, citroenolie en krokante parmezaan. Dit gerecht valt erg in de smaak! De burrata smelt echt op je tong. Je proeft dat het hier om verse ingrediënten gaat van goede kwaliteit. 

Onze gastheren van vanavond; Bas en Casper serveren ons ieder een bord met een coquille en dragonricotta. We hoeven nu even niet te delen, want we krijgen allemaal een heerlijke venkelsoep aan tafel ingeschonken. We kijken elkaar aan vinden het absoluut niet erg dat we deze soep niet hoeven te delen, want wat is dit lekker! De soep ruikt niet alleen heerlijk, hij is ook goed op smaak en wordt begeleid door de wijn die ons ondertussen is ingeschonken. 

We drinken een blend van chardonnay, sauvignon, pinot blanc en gewürztraminer, die je niet op de wijnkaart terug vindt, maar in het speciale wijnboekje van Barlucca. Bas maakt de wijn open aan tafel met een brede glimlach vertelt hij ons dat dit zijn favoriet is. Wij begrijpen nu wel waarom en zijn na het proeven gelijk fan! Een volle, heerlijke en elegante wijn met wat houtrijping. Deze Stoan blend heeft een romige afdronk, net als de smeuïge venkelsoep. 

Na de anti pasti en voorgerechten gaan we over naar de pasta's! Vier verschillende pasta's, door onze gastheer voorzien van parmezaanse kaas, die hij aan tafel voor ons raspt. Zo proeven we een klassieker: spaghetti met tomatensaus en kalfsgehaktballetjes. Een authentiek gerecht in een trendy jasje waarbij heerlijke kruiden gebruikt zijn.


De pasta die er voor ons echt uitspringt is de Farfalle met gepofte tomaatjes, groene asperges, saffraansaus en krokante parmezaan. De knapperige groenten in combinatie met de verse pasta maken dit gerecht tot een van de lekkerste pasta's die we ooit gegeten hebben. De smaak van saffraansaus en de krokante parmezaan maken de pastabeleving compleet. Dit gerecht klopt gewoon! De verschillende structuren, de ingrediënten en smaken vormen een voortreffelijk geheel. We proeven dat hier echt met verse en pure ingrediënten gewerkt is en daardoor een gerecht ontstaat, dat absoluut niet vergelijken is met een pasta die je thuis maakt. 

Niet alleen de vegetariërs, maar ook de vleeseters onder ons, kunnen de vegetarische Gnocchi à la Genoveze met pesto, pijnboompitten en rucola enorm waarderen. Net als de tagliatelle met gamba's en knoflookdressing. Alle pasta's bij Barlucca zijn overigens als voor- of hoofdgerecht te bestellen. 

È DELIZIOSO!

De verschillende soorten verse pasta in combinatie met mooie en verse ingrediënten, heerlijke kruiden, en de Italiaanse bereiding maken deze pasta's zeker de moeite waard om de deur voor uit te gaan!

Natuurlijk mogen de pizza's niet ontbreken op deze avond. We zijn enorm blij dat we alles kunnen proeven en delen. Er passeren zo veel lekkere gerechten de revue. 

Wij hebben werkelijk nog niet eerder zulke smaakvolle pizza's gezien. Ook qua smaak krijgen ze een dikke 10! Of het nu gaat om de drie kazen pizza of de truffel variant. Het deeg wordt dagelijks vers bereid en de pizza's zijn belegd met de beste groenten, vleeswaren en sausen. Kwaliteit staat hier hoog in het vaandel en dat proeven we. 


We worden enorm verwend deze avond. Dat bewijzen ook de hoofdgerechten weer die we proeven samen met de aanbevolen rode wijn: Ripasso di Valpolicella uit de Veneto.
Deze krachtige, aromatische rode wijn is met name heerlijk in combinatie met de kalfsentrecote die stevig maar ook super mals is. Dit is echt een topper en misschien wel een van de meest geliefde en gewaardeerde gerechten van vanavond. 

We proeven een risotto van schaal- en schelpdieren. Een waar kunstwerk om te zien! Bovendien delen we een zalmfilet, met romige mosterdsaus en roze peperkorrels. Deze peperkorrels zijn verrassend lekker bij het gerecht. Ook de gekonfijte eendenboutjes met Siciciliaanse Caponata en olijfolie mascarpone komen voorbij. Hoewel een van mijn tafelgenoten niet zo'n liefhebber is van eend, besluit ze toch een beetje te proeven. Daar heeft ze geen spijt van, want ook dit is weer onwijs mals, goed op smaak en gecombineerd met een heerlijke zoetzure groenten. 


We sluiten af met een drietal uiteenlopende desserts. De coupe met sorbetijs van cassis en peer is zacht en fris van smaak. De cheescake heeft een Italiaanse twist door de amaretti koekjes, mascarpone en ricotta. Erg aangenaam en origineel is de mintsuiker, die samen met de dressing van framboos die een mooi contrast vormt met de romige, maar frisse cheesecake. 

Op tafel pronkt het chocolade ijstaartje met mascarpone van witte chocolade en chocolade truffel. Een zeer geliefde afsluiter van het diner met verschillende structuren en smaken van chocolade. 

Wat vloog de tijd voorbij deze avond! We hebben heerlijk lang getafeld, gelachen en ontzettend lekker gegeten en gedronken. We sluiten deze avond dan ook met een voldaan en gelukkig gevoel af. Wat hebben wij genoten! Van de smakelijke, pure gerechten maar ook van de geweldige service van het deskundige team. Je krijgt bij Barlucca nét dat beetje extra, zowel in de service als in de gerechten. Barlucca heeft het totaalplaatje en wij komen hier zeker snel een keer terug!

Tags: foodblog, Barlucca, sharing dinner