Foodblog: bbq-workshop bij Intratuin Breda!

Op zondag 26 juni zijn we welkom bij Intratuin Breda voor een BBQ masterclass. Een workshop die ons in 4 uur de geheimen gaat onthullen van de bbq-modellen Ofyr, The Basterd en Napoleon onder begeleiding van een echte grill-master.


Wij melden ons bij de Smaak-afdeling en mogen direct doorlopen naar het terras. Daar staat Danny de grill-master al klaar voor ons. Danny heeft al de nodige bbq en horeca ervaring dus dat zit wel snor. Hij stelt ook Dries aan ons voor, zijn assistent deze middag.

Danny legt uit wat deze dag de bedoeling is en vraagt ons te vertellen wie we zijn en wat onze bbq ervaring is. In de groep van achttien mensen zijn er mensen die een mooie bbq hebben en meer willen leren over de mogelijkheden en we hebben mensen die, zoals wij zelf, "de Hollandse BBQ" gebruiken. Je kent het wel, vlug kolen op temperatuur en veel vlees erop gooien.

Vandaag is het de bedoeling een mooi menu zelf te maken en alles op ons gemakje te doen. We beginnen na het voorstelrondje met de uitleg van de drie bbq's waar we vandaag mee gaan werken.

Allereerst de Ofryr (vuurschaal), kort gezegd een Scandinavische manier van koken op houtvuur. In de schaal gaan houtblokken waardoor de rand warm wordt en je vervolgens heerlijk je gerechten op kan bereiden. Op deze vuurschaal is het bereiden van een low & slow maaltijd iets moeilijker vanwege het reguleren van de temperatuur.

De tweede is The Basterd (kamado), een keramische bbq waar je met steenkool werkt. HIer kun je de temperatuur goed reguleren en is low & slow een prachtige optie om te koken.

De derde is een gasbarbecue van Napoleon. Deze kan je eventueel uitbreiden zodat je ook de rookervaring kan beleven. Ook op de Napoleon kan je low & slow gerechten maken, omdat ook hier de temperatuur goed te reguleren is.

Na de uitleg van Danny en vragen van de deelnemers begint het toch wel te kriebelen om zelf te mogen beginnen. We zijn toch wel erg benieuwd wat we vandaag gaan leren en vooral proeven!

We worden in 4 groepjes verdeeld. De eerste groep gaat aan de slag met het voorgerecht. Het voorgerecht is een warm gerookte zalm met een zoetzuur van komkommer, crème van Griekse yoghurt en een wasabi crumble aangevuld met zelfgebakken brood. De zalm is vooraf gepekeld maar ziet er al prachtig uit . Deze wordt gegaard op steenkolen in the Basterd.

Twee groepen beginnen ondertussen aan het hoofdgerecht; bavette carpaccio-rollade met rösti en gegrilde witlof. Prachtige stukken vlees worden er bereid. Met veel geduld gaart het vlees waarbij heerlijke geuren vrijkomen. Eerst wordt het vlees op de Ofryr gegaard om vervolgens na te garen op the Basterd. De rösti wordt bereid en ook de witlof wordt gegrild. Deze worden ook op de Ofry bereid. Tijdens het bereiden loopt het water al in onze mond. Het geeft ons veel zelfvertrouwen dat we dit zelf zo mooi klaargemaakt hebben. Dat gaat straks thuis zeker ook lukken!

De vierde groep gaat beginnen met het nagerecht; een heerlijke kersenclafoutis met vanille roomijs. Dit blijkt dus een taart te zijn! Wie had ooit gedacht dat je een taart kan bakken op een bbq? We worden ingedeeld in groep 4 en hebben het erg gezellig met 2 andere deelnemers. gebroederlijk maken we het gerecht klaar. Danny gaart een taart op The Basterd en een taart op de Napoleon zodat we kunnen zien dat beiden geschikt zijn om taarten te bakken. Dries zorgt dat alle ingrediënten aangevuld worden, vuile messen worden opgehaald en schone planken worden gebracht. Danny loopt rond om te helpen en vragen te beantwoorden. Ondertussen lopen we eens naar de buren om te kijken hoe het met de andere gerechten staat. Gezellig kletsend komen we er achter dat er mensen vanuit België zijn gekomen maar ook Ridderkerk en Rotterdam. 

Ed, de medewerker van de bbq afdeling, vertelt ons dat mensen van heinden en ver komen om deze workshop te volgen en om advies te krijgen bij de aanschaf van een mooie bbq. Het is erg gezellig en de geuren komen ons tegemoet. Als het smaakt zoals het ruikt dan wordt het een toppertje. In vier uur tijd bbq-en, het lijkt lang maar de tijd vliegt en eindelijk geeft Danny het startsein om aan tafel te gaan. En dan zitten we met zijn alleen heerlijk te genieten van de 3 gerechten die we zelf gemaakt hebben.

Na de workshop krijgen we nog een goodie-bag waarmee we thuis volop aan de slag kunnen gaan. In de goodie-bag zit ook nog en een tegoedbon t.w.v. € 20,-. te besteden op de bbq-afdeling van Intratuin. 

We lopen uiteraard nog even naar de bbq-afdeling waar Ed ons staat op te wachten. HIj geeft volop tips en adviezen waar we aan moeten denken bij de aanschaf van een nieuwe bbq. We mogen wel zeggen als Ed het antwoord op je bbq vraag niet weet, dan weet niemand het.

We hebben genoten van de workshop onder enthousiaste leiding van grill-master Danny. Het eten was verrukkelijk. Thuis gaan we zeker aan de slag met de bbq en alle gekregen tips. Deze workshop is zeker voor herhaling vatbaar. Op de website van Intratuin Breda kan je de datums vinden en tevens het menu. De eerstvolgende datum voor de workshop is 25-09-2022 (Schrijf je hier in!). Zeker een aanrader als je wilt weten wat je nog meer kan met je Kamado (basterd) , vuurschaal (ofyr) of gas bbq (napoleon) dan alleen "de Hollandse bbq"!


Tags: foodblog