Tags: Foodblog, Restaurant De Veestallen , Lobster Monday, Kreeft

Foodblog: Lobster monday bij de Veestallen in Breda

Grandcafé & Restaurant De Veestallen opende september dit jaar haar deuren aan de Speelhuislaan in de Belcrum. Je kunt hier terecht voor lunch, diner en borrel. De kaart is internationaal georiënteerd met verfijnde gerechten voor een zeer schappelijke prijs. Deze keer werden onze foodies uitgenodigd voor de "Lobster Monday", geniet je mee?!

WIN EEN DINER VOOR 2 VIA FACEBOOK & INSTAGRAM!


Restaurant de Veestallen is modern ingericht en heeft een warme en gezellige uitstraling, wij voelen ons hier direct thuis! Bij binnenkomst worden we vriendelijk begroet en nadat onze jassen werden aangenomen werden we naar onze tafel begeleid. Aan tafel legt eigenares Sahila uit dat je tijdens Lobster Monday een hele kreeft met bijpassend garnituur voor slechts €27.50 krijgt. De "Lobster Monday" start op maandag 4 februari, reserveer hier! De actie loopt voor onbepaalde tijd en dus elke maandag geldig, ook tijdens lunch. 

Op aanraden van Sahila starten we als aperitief met een cava van Roger de Flor. Deze mousserende wijn heeft een licht zoetje met een frisse afdronk. We krijgen hierbij een klein schaaltje met groente chips en iets later brood met boter en olijfolie. Het brood was nog warm en smaakte daardoor super vers.

Als voorgerecht starten we met oester op twee verschillende bereidingen: rauwe oesters met citroen en rode wijnazijn en gegratineerde oesters met saus van schaaldieren en Parmezaanse kaas. De rauwe oesters worden in een mooi schaaltje op ijs geserveerd. Citroen en azijn kun je naar wens toevoegen. 

De gegratineerde oesters worden op een wit bordje geserveerd met een stukje garnering. De geur die er vanaf komt is verrukkelijk en de smaak is nog beter! De oesters zijn zacht gegaard en nog lekker mals. We proeven de ziltige smaak van de oester, welke mooi in balans is met de romige en volle smaak van de gratinering met Parmezaanse kaas.

Als tussengerecht besluiten wij voor de huisgemaakt bisque te gaan, een gerecht waar de Veestallen nu al om bekend staan. De bisque wordt in een diep bord aan tafel ingeschonken met in het midden een tartaar gamba's en rivierkreeftjes, bieslookolie, chips van lotuswortel en een druppel room. De bisque is romig en rijk van smaak, absoluut een aanrader!

We drinken hierbij een Rueda van Marques de Riscal. Deze wijn heeft een zeer aromatische geur van tropisch fruit en hints van bloemen en venkel. De frisse smaak is zacht en kent een licht bittertje die typisch is voor deze druivensoort. Een mooie tegenhanger van de romige bisque. 

Na twee voortreffelijke gangen is het tijd voor het hoofdgerecht, de kreeft! We krijgen een hele kreeft, welke voor ons in tweeën is gesneden en mooi op het bord wordt gepresenteerd. De kreeft wordt geserveerd met een citroen risotto, spuitjes, wortel, venkel en baby mais. Als bijgerecht krijgen we een schaaltje met huisgemaakte frieten. De citroen risotto is mooi gegaard en romig van smaak, de citroen is zeker aanwezig maar absoluut niet overheersend. 

De kreeft wordt geserveerd met een schuim van kreeft en is perfect gegaard. Het vlees is mals en heerlijk van smaak, als je van kreeft houdt moet je hier zeker zijn de komende maanden!

Weet je niet goed hoe je kreeft moet eten of vind je het teveel gedoe? Geen probleem! De scharen zijn al voor je gekraakt, waardoor je eenvoudig bij al het mooie vlees komt. En dan nog; schroom je niet want ze leggen hier met alle liefde uit hoe je dit het beste kunt eten.


Bij de kreeft drinken we een Chardonnay van Croix d'Or. Herkenbaar Chardonnay in de neus, met frisse hints van appel en citroen. De wijn is stevig en aangenaam fruitig in de mond met een frisse afdronk en een klein bittertje. Wederom een mooie combinatie met het gerecht. 

Voor het dessert kiezen we eerst de kaasplank van Hendrik & Marcella, een specialiteitenwinkel voor kaas aan het Valkeniersplein. We krijgen vijf kazen, welke op een langwerpig bord worden gepresenteerd: 

1. Le Chartreux: Deze half harde kaas wordt gemaakt van rauwe koemelk en is vernoemd naar het Chartreuse gebergte, waar hij ook wordt gemaakt.
2. Camembert de Normandie AOC: Deze prachtige Camembert wordt in Normandië gemaakt en vol en romig van smaak.
3. Mont d'Or du Terroir: Deze zachte kaas wordt gerijpt in sparrenhout, wat je ook subtiel proeft!
4. Geit Honingklaver: Deze biologische kaas wordt gemaakt op Zorgboerderij de Mekkerstee in Ouddorp.
5. Fourme d' Ambert: Deze relatief milde blauwader komt van de oorsprong uit het dorp Ambert, war de kaas al vanaf de negende eeuw op de markten werd verkocht. 

We drinken hierbij Pinotage van Zonnebloem Estate, één van de meest bekroonde wineries van Zuid-Afrika. De wijn ruikt naar bosfruit, eikenhout en kruiden. We proeven tonen van kersen, pruimen en kruiden die tezamen zorgen voor een heerlijk lange afdronk. Een heerlijke wijn bij deze uitgebreide kaasplank. 

Hou jij meer van een chocolade dessert? Dan is de chocolade savarin iets voor jou! De savarin wordt geserveerd met amarene gel, amarene mousse, kletskoppen, chocolade crumble en een bolletje ijs van caramel-zeezout. De savarin is smeuïg en heeft een verfijnde chocoladesmaak, de mouse en gel van amarene zorgen voor een frisse toevoeging aan het dessert. Een heerlijk dessert en een riante portie. 


Zeer voldaan sluiten we het diner af met een heerlijke cappuccino. Op de kop zien we het logo, wat je ook kunt herkennen in het glas in lood boven de grote raampartij.  De Veestallen is een prachtige zaak met een interieur dat helemaal van deze tijd is. Het eten wordt met zorg bereidt en mooi gepresenteerd op de borden, we proeven een finesse die je vaak alleen bij de verfijndere restaurants krijgt. De prijzen bij de Veestallen zijn echter zeer toegankelijk, wat ons betreft is het diner bij de Veestallen daarom absoluut een aanrader!