Blog: Cocktails bij De Botanist

Ongeveer een half jaar geleden opende de deuren van De Botanist. Een plek waar vandaag de dag, jong en oud de weg naar toe weten te vinden. Je kunt hier terecht voor een heerlijke lunch, borrel of diner, maar ook voor de lekkerste en meest unieke cocktails. 

 gespecialiseerd in cocktails en alles wat daarmee te maken heeft

Op deze zonnige namiddag hunkeren wij naar gezelligheid en lekkere drankjes. Na het horen van de vele lovende verhalen over De Botanist, besluiten we dan ook de proef op de som te nemen. We lopen binnen bij het historische pand 'Van Oud Op De Trapkes' en worden direct gastvrij ontvangen door Enes. Enes is al jarenlang gepassioneerd barman en is gespecialiseerd in cocktails en alles wat daarmee te maken heeft.

We trappen de avond af met een zeer populaire cocktail: de Pornstar Martini. Enes verteld ons dat deze cocktail uit '99 is uitgevonden door Douglas Ankarah. De passie die schuilgaat achter de ingrediënten en de bereiding van deze fruitige cocktail, hebben uiteindelijk geleid tot de benaming ervan.

De combinatie van onder anderen vodka, Passoa en Galliano zorgen voor een heerlijke zoet-zure smaak. Ook wordt er water van kikkererwten toegevoegd wat zorgt voor een mooie, stevige schuimlaag. Bovenop de cocktail wordt vervolgens zorgvuldig een verse passievrucht geserveerd die wordt afgetopt met wat suikerwater. Dit compenseert de zuren van de vrucht op een aangename manier. Als laatst wordt er een klein glaasje Prosecco geserveerd. De bedoeling is dat je eerst de passievrucht eet, daarna een slokje Prosecco neemt en vervolgens de cocktail drinkt. Hiermee worden alle smaken mooi in balans gebracht. 

Na de tropische Pornstar Martini is het tijd voor iets heel anders. We bestellen de 'Dutch Mule'. Deze stamt af van de beter bekende 'Moscow Mule'. Het verschil is echter dat bij de variant die Enes voor ons maakt, gebruik gemaakt wordt van Jenever in plaats van vodka. Deze Jenever komt van de Nederlandse Ketel1 distilleerderij uit Schiedam. Daarnaast worden er nog ingrediënten toegevoegd als gingerbeer, vers limoensap en Angostura bitters (dit kun je zien als de peper & zout van de cocktails). Leuk om te zien dat ze bij De Botanist een eigen draai geven aan de cocktails. 

Een super verfrissend drankje

Tijdens het bereiden van de cocktail verteld Enes ons weer een en ander over de geschiedenis van deze cocktail. Erg leuk! Zo komen we te weten dat deze cocktail ooit is uitgevonden door twee ondernemers. De een met een passie voor vodka, de ander met een passie voor gingerbeer. Deze twee ondernemers sloegen de handen ineen en dat is waar de hemelse Moscow Mule geboren werd. Een super verfrissend drankje voor tijdens een heerlijke zonnige middag als deze!

De volgende cocktail die we proeven is de Tiki Cocktail. Deze bestaat uit een combinatie van rum, triple sec, kokossiroop, ananassap en vers limoensap. Deze heerlijke, zoete, exotische cocktail komt van de Tiki cultuur uit de jaren 30/40 in Amerika en doet ons wanen op een tropisch eiland. Wauw! De cocktail wordt geserveerd in een zeer toepasselijk glas (als we het zo mogen noemen). Werkelijk aan alles is gedacht! Je drinkt hier niet zomaar een drankje, dit is een hele beleving.

Het verbaast ons over de kennis die Enes in huis heeft. Vol passie verteld hij over zijn job en de cocktails die hij mixt. Tevens verteld hij ons dat het mogelijk is om af te wijken van de toch al uitgebreide cocktailkaart. Hou jij van lychee, watermeloen, rozen of juist een combinatie ervan? Geen probleem! Dit ziet Enes als een uitdaging. Hij mixt met alle plezier een cocktail geheel naar jouw wens!

Na deze exotische Tiki cocktail is het tijd voor iets heel anders: Espresso Martini. De Espresso Martini, is net als de Pornstar Martini een echte old fashioned klassieker, bedacht door een bartender uit Londen. Eens verteld ons het grappige verhaal achter het ontstaan ervan. In de jaren 80 nam een fotomodel plaats aan de bar bij de desbetreffende bartender en zei "wake me up and fuck me up". Zo bedacht de bartender deze cocktail met als basis koffie en vodka.

De Botanist geeft een eigen draai aan deze cocktail door er Patron XO café (koffielikeur) aan toe te voegen. Het geheel wordt afgetopt met wat koffiebonen en smaakt adembenemend. Zeker na afloop van een goed diner is dit een heerlijke vervanger of toevoeging voor of bij een dessert.

Als afsluiter bereidt Enes een cocktail van de aankomende cocktailkaart die wordt gelanceerd in de herfst. Het gaat hierbij om de 'Mandarijn Sour'. De basis van deze cocktail bestaat uit Mandarine Napoleon (op basis van cognac en mandarijn), kaneel en sour. 

De cocktail wordt eerst geshaked zonder ijs (dry-shaken), en daarna met ijs (wet-shaken). Dit zorgt voor een nóg betere schuimlaag, welke ook hier weer ontstaan is door het gebruik van het water van kikkererwten. Deze cocktail is last, but absolute not least! Met een unieke smaak en perfecte verhouding tussen een klein zuurtje en subtiel zoetje is dit onze absolute favoriet van vanavond!

Tags: Foodblog, De Botanist